Wat zijn de bermen toch prachtig in het voorjaar en de zomer! Bomvol bloemen en geurige kruiden. In dit artikel vertellen we graag wat over mooie bloemen in de berm én onze favorieten.
Boterbloemen
Zo’n helemaal gele berm, slootkant of een geel weiland: een prachtig gezicht. Boterbloemen komen vaak voor op vochtige plekken. Ze behoren tot de ranonkelfamilie (een heel grote familie). De reden dat je veel gele weilanden ziet, is dat het een giftige plant is. Vee laat de bloemen meestal staan. Pas als ze gedroogd zijn, is de giftige stof afgebroken en kunnen dieren de planten eten.
Fluitenkruid
Welbekend, maar niet minder mooi: de witte bloemen van fluitenkruid. Omdat de planten best wel hoog worden, is het een leuke afwisselende plant in de berm. Begin juni speelt fluitenkruid de hoofdrol in bloeiende bermen. Echt genieten om dan op een stil weggetje tussen de bloemen door te fietsen.
Fluitenkruid heeft schermbloemen. Heel mooi om er een paar op de vaas te zetten op een terrastafel. Albert Jan heeft er een paar in zijn tuin. Ze woekeren niet, maar zaaien zich wel uit. Als je niet wil dat je tuin eronder komt, dan moet je de uitgebloeide bloemen wegknippen. Zo zaaien ze zich niet uit. Fluitenkruid groeit in elke soort grond, en wordt een 1 meter tot 1,50 meter hoog.
Margrieten
Een sterke vaste plant die heel goed groeit op leemhoudende grond, met een plek in de volle zon. De meeste bermbloemen zijn echte insectentrekkers, dat geldt zeker ook voor margrieten. Ze bloeien ongeveer vanaf juni tot augustus.
Hoornbloem (Cerastium)
Dit plantje met witte bloemetjes valt minder op dan fluitenkruid, en je moet iets meer door de knieën om hem goed te zien. Maar de bloem is echt niet minder mooi! Ze worden ongeveer vijftien centimeter hoog, en zijn daarmee verscholen in open schraal grasgebied. De plant staat graag in de zon of halfschaduw, op een niet al te vochtige standplaats. De bloemen bloeien in mei en juni.
Klaprozen
Klaprozen zie je ook veel in de berm. Niet gek, want die groeien graag op schrale grond. Zo’n fantastisch gezicht als er allemaal rode bloemen tussen het groen staan! De plant zaait zich gemakkelijk uit: als de bloem is afgestorven, ontstaan de kenmerkende zaaddozen.
Cichorei
Cichorei bloeit vaak wat later in het jaar, ongeveer van juli tot augustus. Bijzonder is dat hij maar een paar uur per dag bloeit. De wortels van deze plant werden vroeger geroosterd en als surrogaatkoffie gebruikt. Aan de foto kun je wel zien dat we hem niet in de berm hebben gefotografeerd. Albert Jan heeft hem ook in de tuin staan!
Korenbloem
Wie vindt korenbloem nou geen mooie bloem? Soms zie je een enkele bloem, maar nog mooier is het als er een heleboel bij elkaar staan.
Incanaatklaver
De bloemen van deze plant steken prachtig af tegen het groen. Ze hebben een heel bijzondere, dieprode kleur.
Gelukkig worden veel bermen tegenwoordig al niet meer zo fanatiek gemaaid als vroeger. Al dat maaien is zonde, want behalve dat ze er mooi uitzien, hebben bloeiende bermen veel waarde voor insecten en andere dieren!
Het is vooral de combi Korenbloem, Margriet en Klaproos waar ik ontzettend van kan genieten!