kistjes cosmea

Bloemen kweken in potten en bakken (5 tips)

Anders dan Albert Jan heb ik geen grote tuin tot mijn beschikking. Je hoort mij niet klagen hoor, want tot niet al te lang geleden moest ik me behelpen met mijn dakterras. Sinds ik wat minder werk in loondienst, heb ik meer tijd om dingen uit te proberen in de tuin. Zo wilde ik graag plukbloemen of snijbloemen kweken. Maar waar dan? Gelukkig kon ik inspiratie opdoen in het boek ‘Pluktuin’* van Jennita Jansen.

boek pluktuin bij kistjes

Mocht je Jennita nog niet kennen, dan kan ik je van harte aanraden om haar te volgen op Instagram. Ze heeft een prachtige bloemenkwekerij en maakt de mooiste boeketten. En ze schiet met haar boek dus te hulp als je minder ruimte hebt voor een pluktuin. Want waar je misschien wel ruimte voor hebt: kisten en potten op je terras!

Bloemen voorzaaien

In het voorjaar ging ik met Albert Jan op expeditie: zaden kopen! Het was soms moeilijk kiezen tussen alle prachtige (een)jarige bloemen en groenten. Ook kocht ik dahlia’s. Een deel van de zaden heb ik voorgezaaid in zaaibakken op de vensterbank. Een ander deel heb ik rechtstreeks in kistjes en bloempotten gezaaid.

voorzaaien lathyrus

Fruitkistjes gebruiken voor een bloementuin

Want niet veel later dan de zaden kocht ik 10 fruitkistjes om te bekleden met worteldoek, en vervolgens te vullen met een laagje hydrokorrels. Daarna vulde ik de kistjes met een mengsel van potgrond en compost. Daar kweek ik nu een flink aantal bloemen in. Het terras staat vol, en ik heb stiekem ook al een deel van het mini-gazon opgeëist…

Het trotst ben ik op mijn dahlia’s. Ik heb al ontelbaar veel bloemen kunnen plukken. Ze staan door het hele huis in kleine vaasjes en ik heb ook al heel wat kunnen uitdelen. Ook ben ik erg blij met mijn strobloemen. Helaas bloeiden mijn pronkerwten vooral toen ik op vakantie was. De cosmea moet nog bloeien terwijl ik dit artikel schrijf – je ziet ze op de foto bovenaan.

kistje dahlia

5 tips bij het kweken van plukbloemen in kistjes

1. Geef veel water

Potten en bakken drogen snel uit, dat geldt dus ook voor kistjes! Geef veel water, op warme, droge dagen misschien wel twee keer per dag. Ik gebruik zelf ook een terracotta irrigatie-punt om de grond nog iets vochtiger te houden.

2. Gebruik veel compost

Niet alle bloemen en planten houden ervan. Maar ik heb gemerkt dat mijn dahlia’s het erg goed doen op een grote hoeveelheid compost. Dahlia’s houden van een grond die vocht goed vasthoudt en van organisch materiaal. Dus van compost worden ze erg blij. Bijkomend voordeel is dat je water minder snel wegspoelt.

3. Gebruik steunstokken

Bij mijn dahlia’s maakte ik een hele constructie van takken om de planten te steunen. Ik vergat alleen dat de planten nog veel groter groeien… Mijn dahlia’s zijn dit jaar dus lekker eigenwijs en krom in plaats van recht. Volgend jaar ga ik een raster maken waar ze doorheen groeien.

Voor Lathyrus maakte ik een tipi van bamboestokken waar de plant tegenaan kan groeien. Tussen de stokken maakte ik touw vast, zodat de pronkerwten daar houvast aan hadden. Een volgende keer zou ik ze met bindbuis voorzichtig vastmaken, want de wind had nogal vat op de jonge plantjes.

pluktuin potten bakken

4. Gebruik verschillende soorten potten en bakken

Hoewel ik 10 fruitkistjes heb gebruikt, heb ik ook bloemen uitgeplant in terracotta potten en in een mand. Groepjes van verschillende potten en bakken ziet er wat mij betreft wat speelser uit. Een hele rij kistjes maakt het al snel wat stijf.

5. Blijf plukken

Als je bloemen plukt, stimuleer je de plant om meer bloemen aan te maken. De plant hoeft immers geen energie te steken in het ontwikkelen van zaden. Blijf dus vrolijk plukken van je kistjes, dan bloeien je planten lang door.

Over het boek ‘Pluktuin’

Jennita’s boek* gaf me net dat extra zetje om aan de slag te gaan met plukbloemen. Het boek bevat prachtige illustraties (van Agnes Loonstra) en is een leuk boek voor tuinliefhebbers. Zeker een aanwinst voor je boekenkast en leuk om cadeau te doen.

boek pluktuin bij dahlia

Je leest over het prepareren van kistjes, maar ook over voorzaaien, zaden oogsten en het optimaal verzorgen van je plukbloemen en boeketten stylen. Maar de kern wordt gevormd door de uitgebreide indeling van bloemen op zonbehoefte en vervolgens de voorbeeldkistjes ingedeeld op bloeimaand. Je leert hoe je bloemen kweekt en combineert.

Ook voor doorgewinterde tuiniers is dit een leuk boek. Het kweken van bloemen in kistjes vergt net een andere blik. En de voorbeeldcombinaties die Jennita heeft gemaakt, leveren veel inspiratie op.

Het boek van Jennita is voor 17,50 te koop bij bol.com* of je lokale boekhandel.

Lees ook: Bollenmand maken: stap voor stap

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*