Een (wilde)bloemenweide is goed voor bijen en insecten en een prachtig gezicht.
Welke grond is geschikt voor een bloemenweide?
Je kunt op elke soort grond een bloemenweide aanleggen. Voor elke grond is er wel een geschikt mengsel te vinden: voor zandgrond, kleigrond of leemgrond, voor plekken in de zon of schaduw, voor zure of juist kalkrijke grond.
Weet je niet wat de samenstelling van je grond is? Bij sommige tuincentra kun je een grondmonster inleveren, dat zij dan onderzoeken.
Een bloemenweide past ook in een kleine tuin
Bij een bloemenweide denk je al snel aan een groot stuk tuin, maar ook in een kleiner tuintje kun je prima een strookje bloemenweide maken. In het klein kan het ook groots zijn. Bedenk maar eens hoe prachtig klaprozen, korenbloemen en margrieten in een kleine tuin kunnen zijn.
Wanneer leg je een bloemenweide aan?
Een bloemenweide leg je aan in de herfst of het voorjaar.
De grond voorbewerken
Voordat je een bloemenweide aanlegt, moet je de grond voorbewerken en een zaaibed maken.
Op een plek waar nu gazon is, zul je de grond moeten ploegen of frezen. Dat is nogal zwaar werk, dat je over het algemeen niet zelf kunt doen. Er bestaan wel handfrezen, maar voor een groter stuk is dat niet te doen.
Het is belangrijk om de grond los te maken en door elkaar te mengen. Ga je een mengsel voor de voedzamere grond zaaien, meng hier dan ook compost doorheen. Compost zorgt dat de bovengrond niet helemaal dichtslaat. Die moet juist open zijn om de zaden goed te laten kiemen.
Ook iedere andere plek kun je frezen, maar je zou ook gewoon de huidige planten kunnen weghalen en de bodem losharken met een drietand of cultivator. Zodra de bovengrond schoon en losgehakt is, kun je de grond inzaaien. Je hebt de structuur van de grond intact gelaten en minder in de diepte bewerkt.
Het is belangrijk dat je de bovengrond goed kunt doorharken na het zaaien. De grond moet dus los en rul zijn. Op die manier komen de meeste zaden na het harken onder de grond en kunnen ze kiemen.
Lees vooral de informatie op de verpakking van je bloemmengsel goed door. In sommige gevallen zul je kalk moeten toevoegen of juist tuinturf en bladaarde.
Laat de dode bloemen gewoon zitten
’s Winters kun je de afgestorven plantendelen het beste laten zitten en ze rustig laten vergaan. Zo kunnen insecten zich terugtrekken in de afgestorven plantenresten, die als beschutting dienen voor in de winter. Ook geef je de zaden de kans om uit de zaaddozen te vallen. In het voorjaar haal je de afgestorven plantendelen weg, voeg je eventueel kalk toe, hark je de grond door en de zaden kunnen weer ontkiemen. In de volgende jaren kun je af en toe wat bijzaaien, maar de bloemenweide zal zichzelf ook uitzaaien. En er komt nog weleens wat aanwaaien. Daar hoef je je dus niet druk om te maken. Verder kun je ’t lekker z’n gang laten gaan en hoef je hooguit een keer kalk toe te voegen.
Wat zijn jouw favoriete bloemen voor een bloemenweide?