bloemenweide papaver

Voorkomen dat een bloemenweide zich te veel uitzaait

Een bloemenweide is prachtig, maar heeft ook de neiging om zich uit te zaaien of uit te breiden. De bloemen zaaien zich in hun omgeving uit. Wil je dat voorkomen? Lees dan verder.

Soms wil je niet dat een bloemenweide veel groter groeit. Omdat de tuin van de buren grenst aan de bloemenweide bijvoorbeeld, of omdat je niet meer ruimte hebt.

Uitgebloeide bloemen afknippen

Wat je dan kunt doen is de uitgebloeide bloemen eerder dan normaal afknippen (of afmaaien bij een groter veld). Je kunt de uitgebloeide bloemen gewoon laten liggen. Laat je ze staan, dan drogen ze uit en kan de wind de zaden verspreiden. Laat je ze liggen, dan zorgen de zon en wind ervoor dat de zaden op de grond vallen en hetzelfde jaar of volgend jaar op deze plek kunnen ontkiemen.

Dit snoeien of maaien doe je begin september.

bloemenweide klaproos korenbloem

Laat dode planten liggen in de winter

Het is het beste om het dode plantmateriaal in de winter te laten liggen. Insecten gebruiken de holle stengels van planten om in te overwinteren – en ook muizen en egels houden ervan. Het is dus goed voor de dieren om niet al te netjes te zijn! Ook is het goed voor de grond: de voedingsstoffen spoelen dan niet zo snel uit.

Normaal gesproken maai je in het voorjaar. Als je op dat moment ook de dode planten van je weide haalt, kan alles wat opnieuw opkomt beter opgroeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*