boom verplanten boomband

Bomen aanbinden met een boompaal en boomband (voor steun)

Pas geplante, hoge bomen met een brede kroon bewegen door harde wind. Als dat gebeurt, krijgen de wortels niet de kans om te groeien. Soms breken ze af en krijgt de boom niet de kans om aan te slaan. Sterker nog: dan gaat de boom om als je er geen steunpaal bij zet. Het gaat vooral om hoog opgesnoeide bomen met een lange stam. Want hoge, takvrije stammen hebben meer last van de wind.

Dit geldt zowel voor fruitbomen als sierbomen. Denk bijvoorbeeld aan een plataan, esdoorn, hoogstamappelboom of prunus.

Bij de kweker staan dit soort bomen aak aan een boompaal. Al je die daarna in je eigen tuin wil zetten, hebben ze ook een boompaal nodig. Je moet de boom aanbinden.

Paal in de grond

Allereerst wil je de paal in de grond zetten voordat je de boom plant. Doe je dat andersom, dan beschadig je de wortels van de boom. Afhankelijk van de dikte van de boom kies je voor een specifieke maat boompaal. Er zijn dunne, dikke, lange en korte boompalen.

Maak met de grondboor een gat in de grond, zodat de paal zo’n 80 centimeter de grond in kan.

boomband boompaal

Boomband

Na de paal kan de boom in de grond. Die bevestig je aan de paal met een boomband. Je moet hier rekening houden met twee dingen:

  • De boom moet steun krijgen, maar ook genoeg ruimte hebben om te groeien. Houd tussen de boom en de boomband een ruimte van drie duimen dik over.
  • De boombast mag niet tegen de paal aan schuren bij wind. Dit zou schade aan de bast opleveren. Kijk of de band voor voldoende afstand zorgt tussen bast en paal.

Je kunt de boomband op verschillende manieren vastmaken. Op de foto zie je een soort gesp, maar er zijn ook boombanden die je als een soort achtje vastmaakt.

Als de boom zoveel gegroeid is dat er geen ruimte meer is tussen de boom en de boomband, is het vaak niet nodig om de boomband te vervangen. De boomband heeft dan zijn dienst bewezen, je moet hem weghalen om ingroeien te voorkomen. Over het algemeen is de boom op dat moment voldoende gegroeid om op eigen wortels te staan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*