tamme kastanje leiden

Bomen en planten in een bepaalde vorm leiden: 3 manieren

Om bomen in de gewenste vorm te krijgen moet je natuurlijk wel snoeien, maar alleen met snoeien red je het niet. Daar heb je extra hulp bij nodig. Kijk maar naar de leilindes. Je hebt stevige palen nodig waar je horizontale draden, of liever nog: buizen, aan kunt bevestigen. 

Gelukkig zie je leilindes trouwens niet alleen meer bij oudere huizen, maar ook de tuin van net gebouwde huizen worden vaak opgesierd met deze bomen.

Palen of stokken

Ook bomen met een parasol- of dakvorm (denk aan dakplatanen) moet je de eerste jaren steunen door een constructie van palen of bamboestokken. Zijn de takken dik en stevig genoeg, dan kun je de stokken weghalen. Sommige constructies kunnen blijven zitten. 

Albert Jan en Linda onder de tamme kastanje met lood aan een tak.

Lood

In mijn eigen tuin heb ik een tamme kastanje als parasolboom laten groeien. Mijn plan was om de takken iets door te laten buien, en dat lukte niet meer met stokken. Daarom heb ik nu aan een paar uiteinden van takken stukken lood gehangen. Door het gewicht van het lood buigen de takken door. Daarna gaat de tak weer iets omhoog groeien, wat er later mooi uitziet. Als de tak de nieuwe vorm heeft aangenomen, kan het lood na één groeiseizoen al weg. 

pergola met blauwe regen

Pergola of muur

Klimplanten hebben altijd een constructie (zoals een pergola) nodig om te groeien. Ook een muur kan voldoende zijn. Als de planten maar genoeg hechtwortels hebben, zoals hedera of klimhortensia, dan gaat het redelijk vanzelf. Heeft de plant geen hechtwortels, zoals rozen, dan moet je hem een handje helpen met een raster of latten tegen de muur, waaraan je de roos kunt vastbinden.

Wat gebruik jij om je bomen en planten te leiden?

4 Comments

  1. Hallo.wij hebben een acasia opgehaald,omdat de eigenaar hem per direct weg wou hebben ivm verandering in zijn tuin ,we hebben hem meteen uitgegraven en in onze tuin gepoot,helaas zijn hier grote wortels verloren gegaan door het uitspitten van de boom ,hij staat er nu troosteloos bij,het blad hangt slap,ik geef hem elke dag iets water,maar weet dat de acacia niet van natte voeten houd,zou hij het gaan redden,of moeten we hem ook snoeien ? Groetjes

    • Hoi Jannet, over het algemeen geldt: als je snoeit aan de onderkant (en dus wortels doorsteekt), moet je ook snoeien aan de bovenkant. Een acacia verplanten als hij blad heeft is sowieso niet echt een goed idee… We zijn benieuwd of hij nog aanslaat! Groeten, Albert Jan en Linda

  2. Hallo Albert-Jan, ik kwam bij toeval op je site terecht. Ik vraag me af of je een appelboom ook als parasolboom kunt snoeien, dus met maar 1 laag? Hoor het graag.

    • Hoi Toos, er zijn wel appelbomen die op die manier gekweekt worden. Al heb je er dan niet veel aan qua parasol: je moet er nog steeds met de pet doorheen kunnen gooien. Met andere woorden: een appelboom moet luchtig groeien, zodat er veel licht bij de vruchten kan komen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*