Bomen en planten waar vogels dol op zijn

Wil jij vogels een fijne plek geven in jouw tuin? Dan moet je ze veilige nestelmogelijkheden geven, maar ook planten waar ze van kunnen eten. In dit artikel vertellen we over bomen en planten waar vogels veel aan hebben.

Meidoorn

Als er een boom is waar vogels veel aan hebben, dan is het de meidoorn wel – met name in een haagvorm. In de wat oudere hagen zitten de doornen dicht op elkaar, waardoor vogels veilig kunnen broeden en voedsel kunnen zoeken. Ook houden ze van de bessen, vooral na de eerste nachtvorst, want dan zijn de bessen zoeter van smaak.

meidoornhaag

Malus red sentinel

De sierappeltjes van deze boom zien er prachtig uit in een kale tuin, maar zijn in de winter en het voorjaar ook prima vogelvoer. Je zult regelmatig half opgegeten appeltjes zien hangen.

sierappel malus red sentinel

Klimop

Klimop is niet alleen een fijne plant voor insecten. In de winter krijgt hedera mooie bessen, waar vogels dol op zijn. Bomen die overwoekerd zijn door klimop, bieden ook een veilige schuilplaats.

bloeiende struikklimop

Zonnebloemen

Als je de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem laat zitten, rijpen de zaden en geef je vogels hiermee een heerlijke maaltijd. En ze staan hoog in de lucht, zodat bijvoorbeeld katten minder bedreiging vormen.

bijzondere zonnebloem, goed voor vogels

Grote kaardebol

De grote kaardebol (Dipsacus fullonum) is een tweejarige hoge plant die erg wordt gewaardeerd door de distelvink – ook wel putter genoemd. Het gaat dan vooral om de uitgebloeide zaadkoppen in de winter.

Kardinaalsmuts

Euonymus planipes wordt ook wel kardinaalsmuts genoemd: de bessen lijken op zo’n mooie muts. De brengen een prachtige kleur in de tuin én de bessen zijn eetbaar voor vogels.

euonymus-planipes-kardinaalshoed

Esdoorn

Esdoorn ken je vast als de boom die van die vleugeltjes laat vallen in de late herfst. Op deze zaden komen vinken af.

Nog meer bessen waar vogels van houden: lijsterbes, vuurdoorn, vlierbes, hulst en het krentenboompje.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*