bloedende druif 1024

Bomen & sapstromen: wat als je boom is gaan bloeden?

Wanneer moet je een berk, tamme kastanje, walnoot, haagbeuk of druif snoeien? Ben je te laat, dan komt het vocht eruit, en zal je boom gaan bloeden.

In de late winter, tegen het voorjaar aan, komt de sapstroom van de boom op gang. Dat is het transport van voeding en water naar alle delen van de boom – van de wortel naar de kruin. Moet je eens indenken hoeveel (zuig)kracht daar achter zit! Zit er blad aan de boom, dan verdampt het vocht via de huidmondjes op het blad. In de herfst en de winter is het blad eraf, en dan is het vocht ook niet meer nodig. Dan gaat je boom in een soort winterslaap.

Niet meer snoeien na de sapstroom

Als de sapstroom op gang is gekomen, betekent dat voor sommige bomen dat je ze beter niet meer kunt snoeien. Je kunt hier heel goed de richtlijn van het nieuwe jaar aanhouden. Na oud en nieuw zou je de volgende bomen niet meer moeten snoeien: berk, tamme kastanje, walnoot en haagbeuk. Het geldt overigens ook voor de druif.

Wat gebeurt er als je de bomen wel gaat snoeien? Dan gaan ze ‘bloeden’, omdat de sapstroom dus op gang is gekomen. Je boom hoeft niet per se dood te gaan aan het bloeden, maar hij zal zeker verzwakken door de schade die hij lijdt.

albert-jan-snoeit-walnotenboom
Albert Jan snoeit de walnotenboom

Het bloeden is in feite een afweermechanisme van je boom. Op deze manier kan er niets naar binnen komen (in de wond die je hebt veroorzaakt met het snoeien). Hierbij moet je denken aan schimmels en ziektes. Ook houdt het vocht de insecten tegen. Het vocht moet je dus ook absoluut niet weghalen. Dat heeft trouwens weinig zin: het zal telkens weer terugkomen.

Wat kun je doen tegen het bloeden van een boom?

Zie je tot je schrik dat je boom is gaan bloeden, dan kun je weinig doen. Het bloeden stelpen heeft geen zin. Je kunt eigenlijk alleen maar afwachten of je boom het overleeft, en hopen op het beste.

Nu je boom zijn afweermechanisme heeft ingeschakeld, zal het bloeden op den duur stelpen. Er komt een soort korst op de wond. Ook dit moet je gewoon laten zitten. Als het eenmaal is opgedroogd, is het probleem opgelost.

De toekomst van de boom

Zoals je leest, kan de natuur een heleboel zelf regelen. Toch kost dit afweermechanisme veel energie en kracht van je boom. Je boom is dus verzwakt, en de kans is groot dat je dit de komende jaren wel ziet. De boom heeft bijvoorbeeld minder groeikracht, of je ziet minder vruchten.

Denk er dus bij na dat je je dit soort bomen met een vroege sapstroom in het vervolg niet meer snoeit na de jaarwisseling!

One Comment

  1. Gek,

    Mijnwalnoten boom gesnoeid in November.
    Enkele weken later heeft het hier paar dagen gevroren en nat geweest.
    Ging vandaag de wonden eens controleren en jong er een slijmerige vloeistof aan de zaagwond. Deze was bijna volledig dicht maar aan de onderkant bij elke tak zie ik nu die slijmerige substantie.

    Las net in je artikel dat je hier niets aan kunt doen? Heb Sudoplast van edialux besteld. Ga dan de tak droog maken en insmeren met die pasta.

    Denk dat de pasta de wond dicht en desinfecteert,
    Hopen op het beste want die boom is door mijn overgroot vader nog geplant.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*