Als het niet nodig is, kun je (grote) bomen en heesters beter niet verplanten. Het kost ze namelijk aardig wat moeite om er weer bovenop te komen. Maar in sommige situaties kan het niet anders. Bijvoorbeeld als je gaat verbouwen of als de boom veel schaduw weghaalt. In dit artikel leggen we uit hoe je een boom kunt verplanten, op zo’n manier dat hij het minste te lijden heeft.
Wanneer kun je een boom verplanten?
Een boom kun je verplanten vanaf de herfst (als het blad eraf is) tot het voorjaar (maart, uiterlijk begin april). Natuurlijk altijd bij vorstvrij weer. Met andere woorden: je kunt ze het best verplaatsen als de groei stilstaat.
In de zomer kun je een boom pertinent niet verplaatsen. Dan gaat hij dood. Dan neemt hij immers water op en is hij aan het groeien – in de winter niet. Zou je in de zomer de wortels doorsteken en de boom verplanten, dan hangt een dag erna alles slap. De boom verliest dan heel veel water. In de winter is dat niet het geval. Bovendien heeft de boom dan nog even tijd om zich vast te zetten, en dan groeien de wortels in het voorjaar zo weer door.
Welke bomen kun je verplanten?
De volgende bomen kun je prima verplanten:
- Fruitbomen, zoals appelbomen of perenbomen
- Sierbomen zoals eiken, berken, gouden regen, notenbomen
- Naaldbomen zoals douglas of fijnspar
Een echt oude boom kun je beter niet verplanten. Er is niet voor niets een gezegde: ‘men moet oude bomen niet verplaatsen’. De bomen op de foto’s in dit artikel zijn oude reuzen, die zijn niet te verplaatsen.
Verplanten voorbereiden: rondsteken
Het verplanten van bomen zou je eigenlijk een jaar eerder al moeten voorbereiden. Je steekt dan de wortels rond. Dit rondsteken kun je doen in maart, april of mei – uiterlijk voor 21 juni (de langste dag van het jaar), zodat de kluit zich kan herstellen met de tweede groei. Mijn voorkeur hebben de maanden maart en april. In juni kan de zon namelijk al heel sterk zijn.
Let op: steek alleen rondom de boom, en niet eronder. Dan zijn er nog genoeg wortels intact. Vervolgens zal de boom nieuwe wortels gaan maken. Dit zijn haarwortels: kleine dunne wortels, waardoor de kluit compacter wordt. Vanaf de herfst kun je hem dan gemakkelijker uit de grond halen.
Bomen met sapstromen rondsteken
Gaat het echter om een boom met een actieve sapstroom (zoals berken of walnotenbomen), dan kun je ze beter niet in het voorjaar rondsteken. Dan gaat er erg veel vocht verloren. Je kunt ze wel verplanten in de winter, maar het rondsteken zou je een jaar eerder voor de jaarwisseling moeten doen – bij voorkeur in november of december. Doe je de voorbereiding nog een jaar eerder, dan zou het ook half juni kunnen.
Bomen verplanten = snoeien
Als het moment is gekomen dat je de boom gaat verplanten, moet je hem ook bovengronds een beetje snoeien. Het gaat om evenwicht: haal je een deel van de wortels eraf, dan moet er ook boven de grond een deel vanaf. Als je de boom uit de grond haalt, steek je hem opnieuw rond, maar nu steek je ook onder de boom door. Er zullen dus delen van de wortelkluit verloren gaan.
De boom verzorgen na het verplanten
Belangrijk is dat je de boom plant in goede grond. Bijvoorbeeld potgrond gemend met tuingrond. Bemesten is absoluut niet de bedoeling! Nadat je de boom in het gat hebt gezet, vul je het gat aan met de grond, en vervolgens slemp je het dicht met water (aangieten, ook wel ingieten van de grond genoemd). In feite spoel je dan de losse grond tussen de wortels van de boom. Je zult zien: het water zakt gelijk naar beneden. Je vult telkens de grond aan met nieuwe grond. Is de grond verzadigd, dan druk je de grond voorzichtig dicht met je voet. Stamp het niet te hard aan, want dan kan er geen zuurstof meer rondom de wortels komen.
In de volgende periode geef je de boom af en toe water – zeker niet te veel. Bij droog weer geef je eens per week of twee weken water. Houd de boom wel goed in de gaten in de zomer, want hij is extra kwetsbaar bij droogte.
Wil je voorkomen dat de boom omwaait, dan kun je een boompaal in het gat zetten. Dit doe je dus voordat je de boom in het gat zet. Gebruik een boomband in achtvormige lus om de boom aan de paal vast te maken, dan groeit de band niet in de boom.
Heb je nog vragen over het verplanten van bomen? Stel ze hieronder.
ha Albert Jan,
ik kan een volgroeide Japanse esdoorn – Acer Palmatum – Bloodgood van vier meter kopen. Alleen is hij er een maand geleden (eind februari) al uit de grond gehaald. Hij zit met kluit in een grote bigbag. ik moet hem vervoeren van Leiden naar Zeeland op een aanhangwagen. Is de kans groot dat deze boom aanslaat in mijn tuin? Of is hij al te lang uit de grond. Het aankoop bedrag is 300 euro en ik zou het jammer vinden als hij dood zou gaan. vriendelijke groeten Hans
Hoi Hans, dit is wel een tikje gevaarlijk. De kluit droogt snel uit, ook in een big bag. Een maand uit de grond is dus wel érg lang. De wortels kunnen nu geen vocht opnemen. De boom staat dus stil. De vorst van de laatste tijd is ook erg slecht voor de kluit (hij droogt daardoor nog sneller uit). Wij durven niet te garanderen dat de boom aanslaat in je tuin, we gokken dat de kans zo’n 50% is. De moeite waard, als er niet zo’n groot bedrag mee gemoeid is.
Overigens is de slagingskans ook sterk afhankelijk van de voorbereiding (rondsteken), waar we in dit artikel over hebben geschreven. Als je hem koopt bij een kweker, dan kun je ervan uitgaan dat de voorbereiding goed is gedaan. Koop je hem van een particulier, dan zou je dat nog even moeten navragen.
Heel veel succes en wijsheid gewenst! Groeten van Albert Jan en Linda
Gelden de genoemde regels voor verplanten ook voor de steeneik en de kurkeik? Beiden houden gedurende de winter hun blad en de sapstroom gaat in die periode mogelijk ook door.
Hoi Jan, we hebben helaas weinig ervaring met deze bomen. We kunnen er wel inkomen dat dezelfde regels van verplanten ook hiervoor geld. Denk aan het terugsnoeien van de kroon. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Beste Albert Jan, dankjewel voor deze blog. Dit is precies de informatie waar ik naar op zoek was! Op het erf van het oude boerderijtje dat wij gekocht hebben staat een enorme wilde kersenboom. Vlak erbij is een zaailing opgeschoten. Die zaailing (intussen ook al 4 m hoog) staat te dicht bij andere bomen en willen we graag verplaatsen naar de voorkant van het huis. Maar eerst moet er een nieuw huis gebouwd worden dus die verplaatsing gaat pas over een paar jaar plaatsvinden. Kan ik nu het beste ieder jaar er rond steken? Op wat voor afstand van de stam? En is 1 steek diep voldoende of moet ik 2 steken diep gaan? Wat de bovengrondse snoei betreft: op ca 2 m hoogte zit er een grote zijtak aan die ik omwille van de vorm zou willen verwijderen. Maar kan ik hier dan beter mee wachten tot de verplaatsing? Of is dat te laat, als hij pas over een jaar of drie verplaatst wordt? Alvast hartelijk dank voor je reactie!
De wilde kers (oftewel de zoete kers) is een van Albert Jans favorieten! Een prachtige stam met mooie bloesems, hij is er helemaal gek van en kweekt er zelf ook regelmatig een paar op.
Het beste is om nu inderdaad al wel rond te steken. Doe dit voor de langste dag (21 juni) op een afstand van ongeveer 30 centimeter vanaf de stam. Dit jaar één spit diep, volgend jaar iets dieper.
De grote zijtak kan er pas in augustus af, na de oogst. Dit om loodglansziekte te voorkomen, een ziekte die voorkomt bij prunussoorten (in dit artikel vertellen we kort iets over loodglansziekte).
Het zou verstandig kunnen zijn om de boom in 2019 iets in lengte in te korten als het nodig is. De boom krijgt dan een mooie gedrongen vorm en de verhouding wortelgestel-stam komt dan beter in evenwicht.
Heel veel succes met dit meerjarenproject! Groetjes van Albert Jan en Linda
Beste Linda en Albert-Jan,
veel dank voor deze tips en jullie goede wensen! Toch nog twee vragen:
– Je zegt rond steken, nu één steek diep, volgend jaar dieper. Ik zie op ander sites vaak het advies om bij rondsteken een diepe geul te graven waarin alle wortels worden doorgeknipt en die vervolgens met goede aarde wordt gevuld, zodat daar nieuwe wortels in groeien en de boom een compacte kluit krijgt. Klinkt logisch, maar is dat ook wat jullie bedoelen?
– En dan die grote tak (of ander snoeien), die kan er dus niet af gehaald tegelijk met het verplaatsen (want dat doe je in het rustseizoen). Kan ik ‘m er dan beter dit jaar augustus afhalen – dus twee jaar vóór ik ‘m verplaats?
Hartelijke groet, Geertje
Hoi Geertje, even onze antwoorden puntsgewijs:
– Bij dit formaat is wortels doorsteken voldoende. Je hoeft dus geen geul te graven (dat is een hele operatie).
– Helemaal goed! Het is altijd beter om de werkzaamheden te verspreiden, dan om alles tegelijkertijd te doen.
Hopelijk kun je hier iets mee! Twijfel vooral niet om nog meer vragen te stellen als je die hebt. Groetjes van Albert Jan en Linda
Beste Albert-Jan,
Ik heb een appelboom in mijn tuin die ik wil verplaatsen naar een ander huis. Omdat het een huurwoning betreft zou ik de boom nu (in mei) uit mijn tuin willen halen en meteen overplanten in de andere tuin. Hoe groot is de kans dat de boom het overleeft?
Hoi Polly, de kans van slagen ligt eraan hoe groot de appelboom is. We schatten de kans dat het lukt op 55%. Kies wel een bewolkte dag uit, en spit goed om de boom heen – zorg voor een compacte kluit. Daarna is het belangrijk om flink water te geven.
Beste Albert – Jan,
Ik heb in maart een pinus achtige struik/ boom ( zo een als je wel in duinen ziet) bij iemand uit de tuin mogen halen. We hebben hier veel zand in de tuin dus heb ik het gat aangevuld met aarde. Ik zie geen teken van leven, dus ik vraag me af wanneer de boom bijvoorbeeld nieuwe naalden gaat produceren of van die mini dennenappels. Met andere woorden: na hoeveel tijd kan ik verwachten dat de boom een teken van leven geeft , hij heeft natuurlijk een opdonder gehad.
Hoi Eva,
De pinus is helaas zeer moeilijk te verplanten. Dat komt omdat de pinus een penwortel heeft. De wortel groeit als een pen naar beneden, op zoek naar water. Daardoor kan de boom op droge duingrond groeien.
De kans van slagen schat Albert Jan helaas laag in. Het kan sowieso wel pas juli worden voordat de boom een teken van leven gaat geven.
Heel veel succes! Groetjes van Albert Jan en Linda
Beste Albert-Jan,
Twee maanden geleden kochten we een Judasboom, Cercis siluquastrum. De boom is een jaar of tien, twaalf oud en is ongeveer 3,5 meter hoog. We hebben deze boom begin maart gepoot in de tuin van onze nieuwbouwwoning in Geldermalsen.
De boom liep echter maar niet uit. (Tamelijk) grote judasbomen die ik tien dagen geleden zag ik Soest, bloeiden echter uitbundig en ook het blad ‘zat er al aan te komen’.
Enfin, je kijkt het dan eerst een tijdje aan (ik heb 30 jaar gehovenierd; dus heb enige kijk op e.e.a.), maar gisteren werd het me te gortig: met de boompalenboorder boorde ik een gat naast de kluit en wat ik vreesde, klopte: de kluit droop; hij was doorweekt en in het gat dat ik later naast het plantgat, cq naast de kluit groef, gutste (!) letterlijk het water. Mijn vrees van een ‘oerbank’ onder de kluit bleek correct. De bodem van mijn nieuwe plantgat was derhalve óók net zo hard als beton. Alleen door stukje voor stukje te bikken en te ‘pellen’ , kwam ik dieper. Op 1 meter diepte uiteindelijk, heb ik de boden zo goed en zo kwaad als het ging ‘omgespit’. Verder heb ik er 5 gaten in geboord met de boompalenboorder en die volgestort met grind.
De boom heb ik daarna in het nieuwe gat gepoot.
De wortels zagen er niet verrot uit en ook de gecheckte takken hadden alkemaal (nog) cambium.
Vraag: wat kan ik nu het beste doen om de boom de grootste kans op overleving te geven?
Ik denk aan snoeien (zo ja: welke takken en hoeveel?), maar wellicht heb jij een toegespitster advies.
Ik hoor graag van je.
Met vriendelijke groet,
Kees Bekker
Hoi Kees, wat goed dat je hebt ontdekt dat de bodem doorweekt was. Wat je hebt gedaan, lijkt ons goed. Misschien zou je de bodem nog wat kunnen verbeteren? En Albert Jan vraagt zich af of er wel voldoende gaten geboord zijn.
Snoeien is zeker een goed idee. En dan vooral in de lengte, omdat cercis windgevoelig is.
Albert Jan heeft 20 jaar geleden een cercis geplant en hij ziet er prachtig uit nu hij bloeit. Hij snoeit de boom wel regelmatig, de boom wordt snel te lang en kan dan omwaaien.
Heel veel succes! Groetjes van Albert Jan en Linda
Beste Albert-Jan en Linda,
Vorige herfst hebben we een oude appelboom van iemand overgenomen. Wortels ruim uitgestoken en boom in onze tuin gezet. Helaas niet bevestigd aan een paal, waardoor hij bij een herststorm omgewaaid is en de dikste wortel afgebroken. Nu (6 maanden later, in de lente) geeft de boom geen bladeren. Hij lijkt nog wel te leven (is groen aan de binnenkant van de takken). Heeft de boom nog kans op overleven? En wat kunnen wij doen om die kans te vergroten? Snoeien?
Alvast bedankt voor je antwoord!
groeten, Marianne
Hoi Marianne,
Snoeien is zeker belangrijk. De wortels zijn doorgestoken, en dat moet je compenseren door ook een derde deel van de kroon te snoeien.
Als het onder de bast nog groen is, is er nog hoop. Uitlopen kan nog wel in juli, dus wacht dit even af. Geef bij droogte voldoende water. Maak daarvoor een geul rondom de stam, zodat het water bij de stam blijft en niet wegloopt.
Heel veel succes! Groetjes van Albert Jan en Linda
Beste Albert-jan en Linda,
Wij hebben een walnotenboom van ongeveer 2 meter hoog en willen deze dus verplaatsen. Begrijp ik het goed dat we deze nu nog rond kunnen steken voor 21 juni? En kunnen wij deze van de winter dan verplaatsen? Op welke afstand vanaf de stam kunnen wij hem nu rond steken?
Groetjes Joke
Hoi Joke, daar heb je helemaal gelijk in. Je kut hem nnu rondsteken op een afstand van ongeveer 30 centimeter vanaf de stam. Ga met de schop ook goed naar beneden. En dan kun je hem komende winter verplanten! Succes en groetjes, Linda en Albert Jan
beste ,
Ik zou een acer japanse esdoorn ,
Kunen ophalen in tilburg om naar belgie te vervoeren hij is 4 m hoog en 4,5 breed
En 20 jaar oud prachtig .
De eigenaar wilt hem weg wegens renovatie .
En kan niet wachten tot voorjaar .
Is het mogelijk hem nu nog uittesteken en verplanten ?
Anders zagt hij hem aff 😢
Hoi Vincent, het is het proberen waard. Allereerst moet je de boom flink terugsnoeien. Dit moet echt rigoureus gebeuren! Dan spit je het plantgat uit. Maak de bodem van het gat ook los, en meng het met potgrond. Dan kun je de boom planten en water geven. Geef daarna elke week water. Veel succes! Hopelijk gaat het goed. Groetjes, Albert Jan en Linda
Hallo Albert-Jan en Lydia,
We hebben een eik die zeker 30-35 meter hoog is. Helaas staat deze erg onhandig, maar vanwege de schoonheid van de boom zouden we graag een poging doen om deze boom te behouden. Wat is jullie advies over het eventueel verplaatsen van de boom en hoeveel kans heeft de boom om te overleven na de verhuizing?
Vriendelijke groet, Ilse
Ha Ilse, een plant van 35 meter hoog verplaatsen? Het lijkt ons niet dat je die kunt verplanten. Ons advies zou altijd zijn om die te laten staan. Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo Albert Jan en Linda,
Vier weken geleden heb ik een walnotenboom (5 meter) verhuisd, uitgegraven en in mijn tuin gezet, van een vrij droog zand gebied naar een gebied met klei, gelijk veel water gegeven, en vanaf die verhuizing elke dag flink veel water. Alle blaadjes zijn nu dood, vallen af, maar blijven ook zitten, en de beginnende notenvruchten zijn verschrompeld en keihard, maar wel groen gebleven. De wortelkluit is redelijk heel gebleven, wel hier en daar gespleten, het zand viel er tussen uit tijdens het vervoer. Gaat het nog wat worden volgend jaar ? Of moet ik hem afschrijven ?
Hoi Reinier, dat is nogal wat: in deze tijd van het jaar een grote walnotenboom verplanten. Ook al zal de boom volgend jaar uitlopen, het zal jaren duren voordat de boom weer helemaal op peil is. Helaas! Groetjes van Albert Jan en Linda
Beste Albert-jan en Linda,
Wij willen een Ilex Aquifolium verplaatsen kan dit en hoe precies.
Met vriendelijke groet,
Ernst
Hoi Ernst, een Ilex verplanten is zeer risicovol. Het gaat in de meeste gevallen niet goed. Je moet dit goed voorbereiden door de hulst voor de langste dag (21 juni) rond te steken. Meer daarover lees je in ons artikel: Een heester verplanten: zo doe je dat. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
hoi, wat is de beste tijd om een jonge eucalyptus gunni te verzetten?
hij is met 60 cm de grond in gegaan vorig voorjaar. nu is hij ruim 2.30 hoog met een stamomtrek van 10 cm ongeveer. ik wil hem langs de stam wat snoeien, zodat hij vanaf hoger uitloopt. hij mag erg hoog worden, na verzetten is hij het centerpiece van de tuin. moet ik iets doen met de top?
en het verzetten dus… wat is de beste tijd en aanpak?
mvg Daan
Hoi Daan, de beste tijd om eucalyptus te verplanten is het voorjaar. Dit doe je als de meeste vorst voorbij is. Gebruik een boompaal om je eucalyptus aan te binden.
In de zomer snoei je de eucalyptus, dan zullen de wonden het snelste helen. Wil je een boom op stam? Haal dan de onderste zijtakken weg tot een meter hoog. Daarna kun je de zijtakken halveren om een mooie volle boom te krijgen. De top kun je het beste laten staan als je voor een boom op stam gaat.
Wil je een struik? Knip dan bij een jonge plant de stam af tot 10 centimeter boven de grond. De uitlopers zorgen dat de plant in struikvorm zal groeien. Veel snoeien zorgt ervoor dat de plant kleiner blijft.
Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Hallo Albert Jan en Linda,
We hebben deze week noodgedwongen een Japanse notenboom van +/- 2,5 meter hoog moeten verplaatsen. Bij het uitgraven is hebben we een dikke wortel moeten doorknippen. Wat is nu verder verstandig? Moeten we de boom terugsnoeien of zo laten? Ik lees op internet dat het snoeien van een Japanse notenboom niet verstandig is omdat je dan een gedrocht overhoudt. En hoe moeten we hem de komende tijd verder verzorgen?
Wat is jullie advies?
Vriendelijke groet, Camiel
Hoi Camiel, waarschijnlijk is het wel verstandig om de boom te snoeien. Als je een dikke wortel hebt doorgestoken, moet je boven en onder de grond weer in evenwicht brengen. Verder is het belangrijk om de boom de komende tijd veel water te geven. Dan nog is het zeer de vraag of de boom wel zal overleven, omdat het verplaatsen buiten het plantseizoen is gedaan. Al hopen we natuurlijk dat het goed gaat. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Hallo Albert Jan en Linda,
Hartelijk dank voor jullie duidelijke artikel. Ik heb een paar vragen over het verplaatsen van een meerstammig Catalpa Biginoides. De boom is 4/4,5 meter hoog, in een container gekweekt en in het voorjaar van 2017 in de volle grond geplant. De eigenaar wil de boom nu kwijt en ik neem aan dat de kluit niet rondgestoken is. Hij vraagt minimaal €100,- voor het overkopen.
Hoe groot is de kans dat de boom gaat aanslaan (wanneer ik jullie goede adviezen toepas)? Hoe groot moet de kluit uitgestoken worden (vanaf de stam)? Onze tuin bevat 25 cm aarde en daaronder kleigrond, is dat geschikt? Hebben jullie nog specifieke tips voor deze boom/situatie?
Nogmaals dank.
Met groeten,
FJ
Hoi FJ,
Als de boom twee groeiseizoenen geleden uit de container is gekomen, heeft deze nog een compacte kluit. Steek de wortels goed rond en maak de kluit niet te groot – dan moet het hanteerbaar zijn.
Meng de klei goed met de bovenlaag, dan kan de boom beter wortelen.
Wat we ons wel afvragen, is waarom je een boom van deze grootte wil aanschaffen.
Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Bedankt voor jullie reactie. Mijn redenen dat ik deze boom van deze grootte wil aanschaffen is dat hij mooi is en dat (mooie) meerstammig Catalpa’s niet vaak voorkomen. Is er iets mis met bomen/Catalpa’s aanschaffen van deze grootte?
Beste Albert Jan en Linda,
Is een Japanse Sierkers goed te verplaatsen? Ik heb er eentje in mijn tuin die behoorlijk in de weg staat, maar wil hem liever niet kwijt. Hij is ong. 6 m hoog en heeft een stam van ong 25 cm in doorsnede.
Ik lees op deze pagina dat het mogelijk zou moeten zijn als de groei uit staat. Kan ik hem, mits ik hem sterk terugsnoei, veilig in maart 2019 verplaatsen zonder nu persee te moeten steken? En aan wat voor diameter kluit moet ik denken, 1 m? Ik heb materieel wat het gewicht en de omvang aankan, dus het gaat me puur om de kans qua gezondheid van de boom..
Bvd
Henri
Hoi Henri, het is niet verstandig om zo’n grote boom nog te verplanten. Dat wordt meeestal niet meer wat. Maar als het echt niet anders kan, kun je het in ieder geval proberen. De eerste stap is dan flink wat water geven op de oude plek.
In jouw geval is terugsnoeien inderdaad heel goed. Verplanten kan ook bij vorstvrij weer in de winter. De grond is overal erg droog, dus let er goed op dat je regelmatig water blijft geven.
Hoe groot de kluit moet zijn bij het verplanten is afhankelijk van hoe groot het wortelstelsel is. Reken zeker op 75 centimeter tot een meter.
Hopelijk heb je iets aan onze antwoorden. Heel veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Beste Albert-Jan en Linda,
Allereerst hartstikke bedankt voor de informatie omtrent het overplanten van de treurwilg..het is onderhand een maand geleden en alles is goed gegaan..te goed bijna, na 2 weken begon ze al nieuwe knoppen te krijgen en nu gaat het weer erg hard, overal verschijnen nieuwe knoppen, takjes en blaadjes!! Zo ongelovelijk snel..dit hadden we met de initiele planting niet gehad. Er verschijnen ook een hele hoop knoppen onderaan de stam, vlak boven de grond, ik weet niet of dit normaal is, en of ik deze moet laten zitten ja of de nee..
Ik had ook graag fotootjes erbij gedaan voor jullie maar voor zover ik kan zien is dat niet mogelijk in een reactie
Bij deze nogmaals heel erg bedankt voor dit wondertje!!
Groetjes, Tim
Hoi Tim, wat fijn dat het nu goed is gegaan! Fijn om van je te horen. De knoppen onderaan kun je het beste weghalen, want dat komt de sierwaarde van de boom ten goede. Geniet van jullie mooie (en bijzondere) treurwilg! Groeten, Albert Jan en Linda
Nogmaals heel erg bedankt!! De knopjes he. Ik weggehaald en genieten doen we zeker..elke dag weer. Trots op onze boom!
Groetjes Tim
Wat fijn om te horen Tim! Heel graag gedaan.
Beste Albert-Jan en Linda,
We hebben in onze bijentuin een walnotenboom die te groot wordt voor de plek waar hij nu staat, hij is ruim 4 m hoog. Hij staat in de buurt van bijenvolken en ook daarom willen we hem vervangen, want een notenboom schijnt insect onvriendelijk te zijn, klopt dat ? Er komt dan een boom voor in de plaats die nectar en stuifmeel geeft. Volgens jullie verhaal kan de boom dan het beste in november worden afgestoken en het volgend jaar in de herfst verplant. Mijn vraag is nu: is het goed om de boom nu ook al wat te snoeien ? Het zou dan moeten gebeuren voor de bladeren vallen, want we hebben gemerkt dat de sapstroom inderdaad al heel vroeg op gang komt. Het zou dus eerder moeten gebeuren dan het afsteken van de wortels. Of is het niet zinvol de boom nu al wat te snoeien en kunnen we net zo goed wachten tot de boom verplant gaat worden ?
Hoi Marian, hoewel een notenboom muggen verjaagt, is hij niet insect-onvriendelijk. In de bloeiperiode levert hij ook stuifmeel. Als je hem wil verplaaten is het inderdaad heel goed om nu alvast te snoeien, daarna rond te steken en volgend jaar verplanten. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Hai,
Vorige week heb ik mijn eucalyptus boom verplaatst, maar nu lijkt hij toch dood te gaan. Kan ik hem alsnog terugsnoeien zodat hij misschien in het voorjaar toch weer uitloopt of is dit kansloos?
Hoi Anja, het is nu nog te vroeg om te constateren dat hij dood lijkt te gaan. Het is dus zeker de moeite waard om hem goed te verzorgen. Normaal zou terugsnoeien een goed idee zijn, maar nu niet meer voor de winter. Je kan de boom voor de winter beschermen met sparrentakken of een rietmat – net waar je het makkelijkst aan kunt komen. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda
Hoi Albert Jan & Linda,
In onze tuin staan 3 grote(oude) leibomen op een hele voor ons onlogische plaats.
Wil graag proberen om deze zo snel mogelijk te verplaatsen naar een andere plek in de tuin, Hoe groot schatten jullie de kans dat dit lukt en hoe moet ik het aanpakken? Hoor graag van jullie
Hoi Glenn, bij oude bomen zouden we adviseren om nieuwe lindes te planten. Dan kun je ze mooi vanaf het begin precies zo leiden als je zelf wil. Groetjes, Albert Jan en Linda
In verband met de verhuizing naar een ander huis, willen wij graag de geboortebomen( doopbomen) van onze kinderen meenemen. Het zijn drie appelbomen, laagstaande tussen de 4 en 7 jaar oud.
Verder is er een rozenstruik van 1 jaar, en oudere magnoliaboom en een paar bessenstruiken van 3 jaar.
De fruitbomen zouden wij hoe dan ook willen proberen, maar hoe kunnen wij dit het beste aanpakken en wat is de overlevingskans.
Bij de andere zou ik graag weten of dit wel niet mogelijk is en hoe groot de slagingskans
Hoi Anne, normaal gesproken zou je als voorbereiding de bomen voor 21 juni rondsteken. Op die manier maakt de boom dan fijne haarwortels aan en blijft de kluit compact (als je hem zoals normaal gesproken in de herfst zou verplanten). Maar dit heb je hierboven al kunnen lezen, dus we vermoeden dat daar nu geen tijd meer voor is? Dan ga je op goed geluk de bomen en planten verplanten. Neem een steekschop en steek recht naar beneden – op 30 centimeter afstand van de kluit. Pak de kluit goed in, om uitdroging tijdens het vervoer te voorkomen. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Hoi Albert Jan en Linda,
Ik heb een eik in de tuin van 11 jaar oud, hoogte ca. 4.5 meter en 30cm boven maaiveld zo’n 15cm dik. Boom moet weg op huidige plek en ik ben voornemens deze in de herfst te verplaatsen, wil daarbij een graafmachine gebruiken omdat de boom inmiddels te groot/zwaar geworden is om met de hand te verplaatsen. Ik heb een paar vragen:
– hoe ver van stam moet ik deze insteken en tot welke diepte? is insteken voldoende of sleuf maken?
– moet ik boom straks aan paal vastzetten of is deze voldoende stabiel om zelfstandig te blijven staan?
Hoi Rob, wat goed dat je nu al bezig bent met de voorbereidingen. Dan is de kans veel groter dat de ‘operatie’ slaagt!
Steek op ongeveer 40 centimeter vanaf de stam rond, en ga dan 50 centimeter recht naar beneden. Steek dus niet onder de eik. Op deze manier steek je de grote wortels door en komen er fijne haarwortels voor terug. Dan zal de kluit compacter blijven voor het verplanten in de herfst, en zal de boom beter aanslaan. Het is inderdaad verstandig om de boom aan twee palen vast te zetten.
Na het verplanten is het verstandig om de grond in te wateren met de waterslang, zodat ook de holle ruimtes opgevuld worden met grond. Geef de boom ook daarna regelmatig water.
Heel veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Goedemiddag Albert-Jan en Linda,
Wat een fantastisch duidelijk artikel, veel dank daarvoor!
Nu zou ik graag nog een aanvullende vraag willen stellen.. ik heb namelijk een nieuwe woning gekocht, die naar verwachting Q1 2020 wordt opgeleverd.
Uit mijn tuin wil ik een aantal planten meenemen, maar de grootste challenge wordt mijn Magnolia Grandiflora (bladhoudend).
Die is op dit moment 240cm hoog en op het breedste deel 180cm. Hij staat sinds 6jr in mijn voortuin (op het zuiden) en was bij aanplanten +/- 170cm hoog denk ik.
In mijn nieuwe tuin zal die in de achtertuin komen (noord-west).
Daarvoor wil ik dus uw advies vragen.
Want ik heb geen idee wat ik qua wortelstelsel/kluit kan verwachten, en mijn idee is om hem in het najaar alvast uit te graven en in een pot te zetten (kunststof pot doorsnede 80 / hoogte 60 / binnenkant bekleden met bubbel-folie).
Nu wil ik de magnolia van de week (begin april) al 1 spade diep rond omsteken, en ik dacht om dan een borderrand in de steekrand te schuiven, zodat de kluit afgekaderd wordt.
En dan in oktober verder uitsteken en in de pot plaatsen. Dan hangt het er na de verhuizing vanaf hoe de planning loopt, wanneer die daar de grond weer in gaat.
Ook ben ik benieuwd waar ik bij plaatsen in de nieuwe tuin rekening mee moet houden, omdat hij daar minder zon zal krijgen dan nu.
En ik vraag me af w wanneer en hoe ik zal moeten terugspoelen.
Hopelijk kunt u me hiermee op weg helpen.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Nog een zonnige zondag gewenst!
Hoi Neel, dank je wel voor je complimenten. Fijn dat het een duidelijk artikel is. Wij snappen heel goed dat je je magnolia mee wil nemen, het is een prachtige boom. Maar hij is al wel erg groot, het wordt een hele uitdaging en een flinke klus.
Ons advies: begin juni kun je het beste de langste takken inkorten. Omdat je de wortels hebt rondgestoken, moet je dat ook bovengronds doen. Dan is de boom weer in evenwicht. Wij weten niet zo goed wat je qua kluit kunt verwachten – dit is afhankelijk van veel factoren (zoals de grondsoort). Je kunt wel een flinke kluit verwachten. Je moet ook een flinke kluit hebben om hem overlevingskans te geven. Maar het is zeker de moeite waard.
Na het rondsteken hoef je de kluit niet af te kaderen. Waar je nu de wortels doorsteekt, daar komen kleine, fijne haarwortels in de plaats. Die doen hun werk. Haal je de magnolia in de herfst uit de grond, dan heb je een compacter wortelgestel. Let erop dat je magnolia niet dichter afsteekt bij de stam dan nu – anders steek je al die kleine wortels weg. De pot die je in gedachten moet groot genoeg zijn. Trommel wel wat mensen op om je helpen, want de kluit zal zwaar zijn.
Voor het terugzetten in de tuin is het belangrijk dat je meteen de waterslang erbij legt. Zo zorg je ervoor dat er geen lucht open blijft rondom de kluit, maar de grond goed aangespoeld wordt. Geef het eerste jaar nog geen mest.
Veel succes, groeten van Albert Jan en Linda
Dag Albert en Linda.
Wat leuk en leerzaam al die antwoorden van jullie!
Toch een vraag.Op mijn volkstuintje heb ik een appelboom, hij bloeit bijna, is ongeveer 2 meter hoog, doorsnede stam 10 cm.
Ik moet nu van tuin veranderen en wil hem graag nu meenemen.Heb ik kans op overleven? En hoe groot moet ik de kluit dan maken, de doorsnede en diepte? En is het goed hem dan voor het vervoer wat te snoeien.
Groet van Tineke
Hoi Tineke, dank je wel voor je compliment! Er is een kans van overleven voor je appelboom, maar het kost wel veel tijd om het goed te doen. Ons advies: de boom eerst snoeien, en vervolgens op een afstand van ongeveer 25 centimeter afstand van de stam de wortels doorsteken. Je maakt als het ware een geul om de wortelkluit heen. De diepte ligt een beetje aan het wortelgestel, maar al snel 40 centimeter. Wacht hier niet te lang mee, want het is nu eigenlijk al te laat. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Beste Albert Jan en Linda,
Heel veel dank voor de duidelijke info.
Gisteren heeft mijn man samen met een vriend een eikenboom van ongeveer 3 meter verplant. Het verplanten was niet voorbereid, toen hadden we jullie artikel nog niet gelezen.
Omdat de eik moeilijk uit de grond geraakte, hebben ze hem met een kabel uit de grond getrokken. Daardoor is de schors er rondom rond af. Vandaag staan zijn blaadjes er triest bij.
Is er kans dat hij het overleeft? Kunnen we nog iets doen om hem te helpen?
Alvast bedankt voor uw antwoord!
Groetjes Marleen
Oei, dat klinkt niet goed Marleen. Als de schors er rondom af is, kun je het eigenlijk wel vergeten. Dat is niet zo gek als ze een kabel hebben gebruikt, maar een boom kan hier niet tegen. We vrezen dat er helaas niets meer aan te doen is… Helaas hebben we geen vrolijker antwoord voor je. Groetjes, Albert Jan en Linda
Beste Linda en Albert Jan,
Wat een ontzettend interessant artikel!
Ik heb in mijn voortuin een appelboompje, een peer en een meidoorn staan. Alle tussen 220cm en 270cm hoog. De appelboom wil ik naar de achtertuin verhuizen, de peer en meidoorn moeten wat verplaatst worden ivm onhandig door mij gekozen standplaats.
De appelboom is het meest urgent. Maar als ik het goed begrijp kan ik omwille vd appelboom beter tot november wachten met verplaatsen. Als voorbereiding moet ik nu 30cm vd stam verticaal gaan steken? En ook snoeien boven? En dan de takken met de minste vruchten kiezen denk ik? En daarna veel water geven tot ‘ie is bijgekomen. En in november onderdoor steken en verplanten.
Klopt dit? En de voorbereiding is hetzelfde voor de peer en de meidoorn?
Alvast bedankt voor de reactie!
Groeten, Carlijn
Hoi Carlijn, wat je hier hebt geschreven klopt helemaal. Steek de bomen rond voor 21 juni en je voorbereiding kan niet beter! Groeten, Albert Jan en Linda
Hoi! Wat geweldig om te lezen hoe kundig en bevlogen jullie zijn! Ook ik heb een vraag mbt een Japanse esdoorn van ongeveer 80cm hoog, 60cm breed. Kan ik deze nu verplaatsen? Hij staat al jaren op een schaduwrijke plek en is ook niet veel gegroeid. Ik heb ook geen idee hoever z’n wortels doorlopen… Hij zou verhuizen naar de voortuin, waar ie middag- en avondzon krijgt. Hebben jullie tips hoe ik deze onderneming het beste aan kan aanvliegen? Is het überhaupt kansrijk? Wil ‘m zeer graag goed behouden, maar kan helaas niet wachten tot het najaar :-/ Alvast bedankt!
Hoi Marike, dank je wel voor je compliment!
Helaas is het nu absoluut de verkeerde tijd om de boom te verplaatsen. Wat je wel kunt doen: voorbereidingen treffen om de boom in de herfst te verplanten. Steek de Japanse esdoorn voor 21 juni rond – het kan nog net! Doe dat op 30 centimeter afstand van de stam. Let erop dat je de wortels rondom recht naar beneden steekt (niet eronderdoor, dat komt pas in de herfst). Geef de esdoorn daarna water.
Nu kan de boom fijne haarwortels maken en krijgt hij een mooie compacte kluit. Vlak voor het verplanten moet je de boom nog flink terugsnoeien.
Het is ons afgelopen voorjaar gelukt om een Japanse esdoorn van dit formaat, met zeer dikke wortels, te verplanten. Hij komt nu aan, dus dat is een goed teken. Als je dit stappenplan opvolgt, moet het jou ook lukken.
Succes!
Groeten van Albert Jan en Linda
Goedemorgen,
Wij gaan as donderdag 2 leilindes ophalen bij mensen die van ze af willen, circa 3 meter hoog.
Het is inderdaad het beste om dit rond september te doen, alleen deze mensen willen echt graag van de bomen af, en we willen die gok wel wagen…
Deze gaan we voor het verwijderen eerst terug snoeien.
Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?
We hebben al 2 grote gaten van 70 cm diep gegraven in de voortuin, en daar komt straks potgrond en tuinaarde in. Ook gaan we de bomen goed water geven.
Tot hoever moeten we de bomen uitspitten vanuit de stam?
Meer tips zijn welkom!
Alvast bedankt!
Groet,
Thea Hof
Hoi Thea, ik vrees dat ons antwoord te laat komt, maar voor de zekerheid… Hoe ver je van de stam af moet blijven, zal van de afmeting van de boom afhangen. Maak de kluit in ieder geval niet te groot. Als je het met de hand moet doen, is deze klus sne te zwaar. Een kluit van 80 centimeter doorsnede is al behoorlijk groot. Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo albert-jan en Linda,
Bedankt voor dit blog! Ik kwam er op terecht omdat ons pruimenboompje van 1.5 meter van pot naar volle grond hebben verplaatst en hij nu aan het verdorren is. Het lijkt wel herfst! Kunnen we het tij nog keren, en is de boom te redden of is hij aan het dood gaan? We hebben al wat regels geschonden zie ik: we hebben bemest en hem in juni verplaatst. Ook hebben we boom iets dieper in de grond gezet, ik hoorde laatst ook dat dat eigenlijk niet mag omdat de stam dan kan gaan rotten?
Ik zou erg graag jullie tips horen. Dank!
Hoi Sanne, het is inderdaad niet goed om de boom dieper te planten dan hij in de pot stond. Je hebt gelijk dat je het verpotten op het verkeerde moment hebt gedaan. Geef regelmatig water, meer kun je niet doen. Hopelijk komt het dan goed! Groetjes, Albert Jan en Linda
Goeiemiddag,
Wij zijn onze tuin aan het verbouwen omdat we het pad moeten verplaatsen. Nu hebben we een mispel in onze tuin die we zo’n 8 jaar geleden hebben geplant en die zou dan eigenlijk in oktober weg moeten.
Er is iemand die hem heel graag op zijn moestuin wil. Maar ik vroeg me ineens af of hij het überhaupt gaat redden als je hem eruit haalt omdat hij al erg lang in de tuin staat.
Is oktober een goeie tijd, aangezien de vruchten na de eerste nachtvorst pas geoogst worden.
Hoop dat jullie advies kunnen geven.
Alvast heel erg bedankt!
Met vriendelijke groet,
Vanessa Engel
Hoi Vanessa, een mispel heeft een erg sterk wortelgestel. Verplanten in oktober is net even te vroeg: liever doe je dit een maand later. Vooral omdat hij er al zo lang staat. Het is verstandig om de boom te snoeien. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo Albert-Jan en Linda, zijn leibomen Photunia Fraseri Red Robin van 11 jaar oud te verplaatsen? Hoe pakken we dit aan? Staan nu te koop op marktplaats en wij willen hiermee onze zieke leiboom vervangen. Dank alvast
Hoi Anja, helaas hebben wij met deze struiken geen ervaring. Wel weten we dit: 11 jaar oude struiken verplanten, dat loopt vaak op een teleurstelling uit. Het is beter om opnieuw te beginnen. Hiermee win je ook tijd: je planten zullen veel beter aanslaan. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Dag Linda & Albert Jan,
Wij gaan de hele tuin opnieuw aanleggen maar er staat een hele mooie Hulst in die ik graag op een andere plek zou zetten.
Hij kan niet blijven staan vanwege een andere indeling en schuurtje/overkapping wat op deze plaats komt.
Kunnen jullie mij advies geven hoe te werk te gaan?
Ik hoop op een reactie…:)
Hartelijke groet Joke
Hoi Joke, bedenk goed dat een hulst zich moeilijk laat verplanten. Vooral als deze niet is rondgestoken voor de langste dag (21 juni). Wil je dit desondanks toch doen: steek de hulst ruim uit (maak een kluit van ongeveer 50 centimeter doorsnede). Zet er daarna flink de snoeischaar in. Na het verplanten wil je de grond inspoelen met de tuinslang. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo, interessante informatie allemaal.
Wij hebben drie Photinias staan. Oorspronkelijk als leiboom, maar omdat we niet goed wisten hoe te snoeien, zijn ze bijna rond. Nu willen we deze gaan verplaatsen. Geen grote afstand, ongeveer 6 meter. De bomen zijn ca 8 jaar oud endogene het prima. Hoe dit aan te pakken?
Hoi Pieter, dank je wel voor je compliment. Het mooiste is als ze afgelopen zomer rondgestoken waren, dan slaan ze eerder aan na het verplaatsen. Voor verplanten geef je de struiken flink water. Een paar dagen later steek je ze uit de grond. Zorg voor een compacte en niet te grote kluit. Eenmaal verplant, geef dan ook regelmatig water (een keer per week). Ook is het ‘t beste om ze na verplaatsing flink te snoeien.
Hallo Albert-Jan en Linda,
Wij gaan een huis bouwen op een kavel met kleigrond in de Flevopolder. Het stuk grond is nu een lege vlakte waar mais en aardappels hebben gestaan. Natuurlijk gaan we mettertijd de hele tuin stukje bij beetje aanpakken met jonge boompjes en struiken. Maar het lijkt ons zo fijn om één of meerdere wat oudere grotere bomen neer te zetten om de tuin meteen wat karakter te geven. Het liefst walnoot en appelbomen. (Of andere als dat beter zou zijn). Er worden best wat bomen aangeboden op marktplaats, maar we hebben geen idee. Kunnen jullie ons misschien een bedrijf aanbevelen waar we die bomen kunnen kopen en die ons begeleiden met plaatsing en advies voor onderhoud. Wij zijn stadsmensen en hebben – nog – geen groene vingers.
Hoi Myranda, wat gaaf dat jullie een huis gaan bouwen en daarbij ook een mooi tuin gaan aanleggen! Een mooi project. We vinden het lastig om een specifiek bedrijf aan te bevelen. Veel boomkwekers zitten in Boskoop. Maar bij jullie in de buurt zit ongetwijfeld ook een goede boomkweker die graag wil helpen. Uiteindelijk haal je mensen met liefde voor het vak er zo uit. Heel veel succes met dit spannende project. En die groene vingers komen vanzelf! Hopelijk kunnen wij daar ook nog een bijdrage aan leveren met onze artikelen. Hartelijke groeten, Albert Jan en Linda
Beste Albert Jan,
wij gaan in als de bouwtijd klopt met een groep een binnentuin inrichten ,
maar zitten met een krap budget .
Nu dacht ik zou het mogelijk zijn (nu zoveel mensen hun tuin bomen en struiken gratis aanbieden oa op marktplaats) om struiken en ev boompjes tot zeg maart /april te laten overwinteren en wat zou het beste zijn in een pot in emmers water ? of toch nog in de volle grond mest ?
heel hartelijk dank namens de hele groep voor je tijd
met vr groet Peter de Koning
Hoi Peter, volle grond is inderdaad het beste. Zet dep lanten zoveel mogelijk in de volle grond. Geef als het droog is af en toe geen water. Geef geen mest. Dek de grond rondom de stammen af met blad. Als alles klaar is, kun je in het voorjaar de struiken of bomen op de definitieve plek neerzetten. Snoei de dikste takken wat terug. Blijf regelmatig water geven bij droogte. Een jaar na het planten kun je wat mest geven. Veel succes en plezier met jullie mooie project! Groeten, Albert Jan en Linda
Hoi Linda, dank voor de informatie.
Je spreekt over struiken, maar het zijn behoorlijke bomen (ooit als leiboom geplaatst) hoogte ca 3,5 meter. Veranderd dat nog iets aan je advies? Heb je nog advies mbt tot boompalen? Bij ons zijn een aantal palen na ca 8 jaar doorgerot. (Gewolmaniseerde palen) het lijkt mij verstandig om weer palen te plaatsen, maar hoever van de kluit af?
Groet Pieter
Hoi Pieter, ook bij deze afmetingen is snoeien (uitdunnen) belangrijk. Inderdaad: boompalen plaatsen is een goed idee. Plaats ze voordat je de bomen plant, anders beschadig je de wortel. Plaats de boompaal, als het kan, 20 centimeter van de stam. Wij hebben geen specifiek advies voor het type paal. Mocht je twijfelen, vraag dan advies aan de expert. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo Linda,
Wij hebben een krulhazelaar van ongeveer 20 jaar oud. Deze staat (te)dicht op het huis en willen hem graag verplaatsen. De stamhoogte is ongeveer 1,50 meter.en heeft een diameter van ca 20 cm. Van uit de basis stam lopen ca 5 krultakken die de kruin vormen.
Of zou in dit geval het beter zijn om de dikke krultakken die de kruin vormen (deels)weg te halen. Het zijn ongeveer een zevental redelijk dikke (6 cm) gekrulde takken.
Ik hoor graag van jullie
Hoi Arjen, wij zouden je niet adviseren om de krulhazelaar te verplanten. Dat loopt zeer waarschijnlijk slecht af. Veruit het beste is om elk jaar de dikste tak eruit te snoeien. Hopelijk heb je iets aan dit advies. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Goede dag
Eij hebben een fantasties mooie japanse esdoor van 3 meter hoog en 1.5 yoy 2 meter breed in de yuin staan.
Nu is her plan deze te gaan verpoten ivm een andere indeling van de tuin in het voorjaar.
Nu is mijn vraag wanneer de beste tijd is omdat te doen ivm met de meeste overlevings kansen.
Hoor het graag van u
Mvg
Ed
Hoi Ed, de beste tijd hiervoor is zodra het blad van de boom af is. Steek de boom ruim uit. Na het verplanten spoel je de grond in, en stamp je het niet te vast aan. Daarna geef je de boom nog regelmatig water. Deze boom is erg sterk, maar drie meter hoog is wel erg groot om te verplanten. We kunnen je dus geen garantie geven dat het goed gaat. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Beste Albert Jan,
voor een herontwikkeling in Amsterdam moeten wij ca 30 beukenbomen verplaatsen, stamomtrek ca. 35 cm (13 jaar oud)….laten berkenbomen zich makkelijk verplanten en moeten we in het geval van deze categorie bomen speciale voorzorgsmaatregelen in acht nemen?
Hoi Marius, bij het verplanten van berken van deze afmetingen moet je zeker voorzorgsmaatregelen nemen. Ten eerste moet je de bomen rondsteken voor 21 juni. Dit doe je op een moment als ze al in het blad zitten, om bloeden te voorkomen. Ook is het belangrijk om de bomen op dat moment te snoeien.
De nieuwe standplaats moet je voorzien van goede teelaarde. Geef de bomen na het planten regelmatig water – het liefst via een speciaal aangelegd buissysteem vlak bij de wortels.
Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo Linda,
Ik heb een japanse esdoorn van 40 jaar oud. We willen hem weg doen, hij wordt te groot voor onze kleine voortuin. Iemand heeft veel interesse maar ik weet niet of hij er zo door een hovenier met een graafmachine uitgehaald kan worden. Het is een schitterende boom, jammer om af te zagen maar weet niet of het wel mogelijk is om te verplaatsen,
Ik hoor heel graag van jullie,
Hoi A., afgelopen voorjaar heeft Albert Jan zijn eigen Japanse esdoorn van ruim 20 jaar oud verplant (met de steekschop). Hij heeft veel dikke wortels doorgezaagd, maar de boom is wel weer aangekomen. Dit is toch een teken dat het sterke bomen zijn.
Het is dus zeker het proberen waard, al kunnen we natuurlijk geen garantie geven dat het lukt. Tip bij het inplanten van de boom op de nieuwe plek: de grond inspoelen met water. Stamp de grond niet te dicht aan. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Vorig jaar kwam ik thuis om vast te stellen dat de conifeer voor mijn raam was verplaatst voor werkzaamheden aan de keldermuur. Het terugzetten heeft de boom niet overleefd. Volgens mij veroorzaakt zo’n verplanting van een boom ook een soort stress.
Hoi Ivan, dat klopt zeker. Het verplanten van een boom is, zeker als het niet goed is voorbereid, een heftige gebeurtenis voor een boom.
Wij hebben een hele oude campsis (trompetbloem) bij onze vakantiewoning staan. Deze bloeit elk jaar geweldig. Nu moeten we echter een drainagegeul gaan graven net waar de casmpsis met 2 dikke stammen ontspringt. Dat moet eigenlijk dit jaar gebeuren. Kan ik nu een geul rond de 2 stammen graven en m later deze winter verplaatsen? En hoeveel kans van slagen geeft dat? Helaas moet het nu want met de heftige regenval stroomt het water ondergronds de kelder in!
Hoi Connie, ben je bezig om de geul te graven, verplant dan ook gelijk de campsis. Doe dit niet later in de winter. Als je een drainagegeul om de campsis maakt, is de campsis niet te redden. Je kunt proberen de campsis te verplanten. Snoei hem dan ook flink. Maar het is ook verstandig om een nieuwe te kopen, mocht de oude het niet redden. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hoi Linda, complimenten voor dit forum en super leuk dat je iedereen voorziet van handige tips. Hopelijk heb je tijd om vraag te beantwoorden.
Ik wil 2 blad houdende leilinden van circa 4 meter hoog (een meter) verplaatsen. Nu lees ik voornamelijk informatie over het verplaatsen van bladverliezende bomen. Mijn vraag gaat over een blad houdende leilinde. De bomen zijn 2,5 jaar geleden geplant tijdens de nieuwbouw.
Klopt het dat bij de volgende procedure de meeste kans van slagen is?: Fase 1: medio november – december wortels rondom afsteken, het gat opvullen met nieuwe grond gemixt met zand. Fase 2: in het volgende jaar rond dezelfde tijd verplaatsen?
Hoi Aike, dank je wel voor je complimenten! Zelf kennen we geen bladhoudende leilindes.
Bladhoudende bomen zou je op dezelfde manier kunnen verplanten als andere bomen. Je steekt de bomen rond in het groeiseizoen (voor 21 juni). Bij het rondsteken heb je normaal gesproken geen gat dat je kunt opvullen. Je steekt echt alleen de wortels door met een schop. Vervolgens kun je de boom verplanten in de winter: eind januari tot eind februari – bij vorstvrij weer.
Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Goed om te weten welke voorbereidingen in moet treffen om een boom te verplanten. Ik heb een grote boom in mijn achtertuin die ik graag mee wil nemen naar mijn nieuwe woning. Morgen komt er een specialist kijken die mij kan vertellen of de boom meegenomen kan worden. Dan kunnen we eindelijk materieel inhuren!
Fijn dat je iets aan het artikel hebt, Marie. Veel succes met de verhuizing! Groetjes, Albert Jan en Linda
Hoi, ik heb een camelia van inmiddels meer dan 40 jaar oud, deze staat nu bij ons zo’n 15 jaar in de tuin en daarvoor bij mijn ouders. De boom is ongeveer 2,5 meter hoog en breed. Op dit moment zijn we op zoek naar een andere woning en ik zou hem graag meenemen, wat kan ik nu alvast doen want ik heb geen idee wanneer we tegen een ander huis aanlopen
Hoi Veronique, het beste wat je nu kunt doen: na de bloei rondsteken. Dus rondom met een steekschop recht naar beneden steken. Zo kan de struik meer nieuwe haarwortels maken. Als het zover is, en de struik moet eruit, dan heb je meer kans dat deze aanslaat. Verder kun je de struik – ook na de bloei – wat uitdunnen en in model snoeien. Dat betekent dat je ver uitgroeiende takken terugsnoeit. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Bedankt, zodra de bloei voorbij is zal ik de adviezen opvolgen
Veel succes!
Goedendag Albert Jan,
Heb twee mooie Red Robin bomen gezien die via Marktplaats worden aangeboden. Ze staan in een achtertuin in twee grote plantenbakken en hebben een stamomtrek van ca 30 cm. Staan er al vijftien jaar en zijn niet voorgestoken.
Hoe groot is de kans van slagen indien ik deze maand beide bomen uitgraaf en herplant ?
Hoi Lieneke, dat gaat moeilijk worden. Vooral omdat ze niet zijn rondgestoken. Het is een monsterklus, en dan is het nog maar afwachten wat het gaat worden. Wij schatten ongeveer 40 tot 50 procent kans van slagen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Goedemiddag Linda en Albert Jan,
Wij hebben in onze achtertuin een jonge grove den (nu ongeveer 2 mtr hoog) die een dwergden en twee mini sparren aan het verstikken is.
Nu is momenteel de schutting tussen ons en de buren eruit dus we willen graag de dwergden en minisparren NU verplaatsen. Kan dat?
En kunnen we de grove den ook snoeien (met name de onderste takken)?
Een snel antwoord stel ik enorm op prijs.
Hoi Liesbeth, van een grove den kun je prima de onderste takken snoeien. Deze boom wordt op den duur wel erg groot, houd hiervoor voldoende ruimte beschikbaar. Het is een prachtige boom.
Dwergdennen verplaatsen gaat heel vaak niet goed. Dat komt omdat de wortels de neiging hebben om diep op zoek te gaan naar water. Een den maakt een penwortel en kan op die manier droogte goed weerstaan. Dwergsparren kun je meestal met succes verplanten.
Veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Beste Albert Jan,
Wij hebben achter in de tuin een treurwilg staan (jonkie) van ongeveer 3,5 meter hoog. Stam heeft een diameter van ongeveer 5-6cm en deze hebben wij afgelopen jaar geplant. Nu is het zo dat we gaan verhuizen in de komende maand en omdat de boom best wel speciaal voor ons is willen we haar meenemen, is dat begin april nog steeds mogelijk? Zoja(of nee) hoe en waarom?
Dank u,wel alvast en ook voor dit geweldige blog!
Met vriendelijke groene groet
Tim
Hoi Tim, dank je wel voor je compliment! Leuk om te lezen.
Logisch dat je een boom wil meenemen die speciaal is voor jullie. Je kunt de treurwilg nu nog meenemen. Alhoewel: de boom begint vast al blad te krijgen, dus dan wordt het nu wel tijd. De wilg staat er om bekend dat je deze makkelijk kunt verplanten. Met deze moet dat helemaal lukken, omdat je hem afgelopen jaar nog geplant hebt. Je zal de kluit ongeveer net zo groot moeten uitsteken zoals die vorig jaar was. De boom maakt snel nieuwe wortels, geef wel veel water. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Goedemiddag Albert Jan en Linda,
Vorig jaar heb ik een perenboompje gepland. Hij is nog geen 2 meter hoog, heeft een stam omtrek van 11cm en volgens mij nu 3 jaar oud (klein jong boompje dus).
Over 1 a 2 maanden word er een grote kapschuur in de tuin gezet en mijn schattige perenboompje staat in de weg. Ik lees dat het uit den boze is om in de zomer bomen te verplaatsen en eigenlijk alleen pas in de winter kan/ mag, maar ik heb helaas geen keuze hierin.
Wat kan ik nu het beste doen? De boom staat net vol in de bloesem en heeft nog geen blad.
Toch maar rond steken, en op goede hoop van zegen verplaatsen naar zijn nieuwe definitieve plek?
Ik zou het heel zonde vinden als hij de zomer niet doorkomt. Dit jaar staat hij voor het eerst in volle bloei.
Alvast bedankt voor jullie reactie en advies.
Mvg, Annemarie
Hoi Annemarie, wat jammer dat de boom niet een paar weken eerder verplant kon worden. Nu dan maar op hoop van zegen. Let erop dat je veel water geeft. Hopelijk redt hij het dan. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Beste Linda en Albert,
Dankjewel voor je reactie! Dat klinkt gelukkig goed..inderdaad ze staat al in bloei!
Heel fijn om te horen dat het toch kan, zal ze waarschijnlijk wel paar maanden erna alles verliezen he?
Nogmaals bedankt en blijf veilig in deze Corona-tijden!
Groetjes, Tim
Hoi Tim, je moet er inderdaad wel rekening mee houden dat de boom tijd nodig heeft om weer goed aan te komen. Niet treuren dus, als hij er niet meteen goed uitziet 😉 Jij ook veel veiligheid en gezondheid gewenst!
Beste Linda , wij hebben vorige week bij een peren kweker die stop twee veertig jaar oude perenboom gekocht . Ze waren loodzwaar en hebben ze met vier buurmannen in de grond bij ons in de achtertuin gezet . Ik geef ze veel water En hoop dat ze aanslaan .
De kweker heeft ook een zak kunstmest meegegeven om eens per maand dit bij de bomen te doen . Is dit goed voor de bomen ? Is er een biologisch alternatief? En hebben de oude bomen een kans van slagen ?.
Vriendelijke groet Marco
Hoi Marco, wat een bijzonder project. Je hebt veel moeite gedaan om de bomen te krijgen. Het belangrijkste is dat de bomen eerst goed aanslaan. Geef daarom dit jaar nog geen mest. Dan is de kans groot dat ze ‘verbranden’ en alsnog en loodje leggen. In de winter geef je een beetje kalk en volgend voorjaar het liefst organische mest. Veel succes! Groeten, Albert jan en Linda
Beste Albert-Jan en Linda,
Om de bomen een andere eigenaar te geven omdat ze in mijn tuin teveel zijn wens ik ze hierop voor te bereiden. Rond een moerbeiboom van 7,5 cm stam dikte heb ik 1 spade diep de wortels doorgesneden op ongeveer 30 cm afstand van de stam. Is 1 spade diep genoeg? En ik heb nog 2 andere moerbeibomen – respectievelijk 8 en 8,5 cm stam dikte – wat raden jullie hiervoor aan?
Groetjes Wendy
Hoi Wendy, wat fijn dat je de bomen een andere eigenaar gunt. Probeer nog iets dieper te steken dan één spade. Als je maar niet onder de kluit doorsteekt: alleen de zijwortels doorsteken is voldoende. Dit geldt ook voor de andere bomen. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Beste Linda en Albert Jan,
Wij hebben in onze tuin drie fruitboompjes (appel/peer/pruim) met een hoogte van ca. 200cm en een stamdikte van ca. 10cm. De boompjes zijn geplant in de aarde. Omdat we de beschoeiing in onze tuin moeten vervangen (en de bomen daar ca. 20cm vanaf staan), zullen we de bomen uit de aarde moeten halen. We willen dan direct van de gelegenheid gebruik maken om de bomen te verplaatsen naar de vlonder. De bedoeling is dan om de bomen in grote, vierkante potten (80cm3, tenzij jullie groter adviseren) te planten. We willen echter de tuin uiterlijk na de zomer (september/oktober) aanpakken. De bomen zitten nu echter al redelijk in het blad. Wat is het slimste om te doen: nu direct rondsteken, verplanten en goed verzorgen of nu direct rondsteken, wachten tot september/oktober en dan verplanten?
Groet,
Nathan
Hoi Nathan, het is inderdaad het beste om de bomen nu rond te steken. Dat kan nog tot 21 juni. Wanneer het blad eraf is, zo rond november kun je de bomen verplanten. Je kunt de bomen niet meer verplanten als er al blad aan zit. Succes met het aanpakken van de tuin! Groeten, Albert Jan en Linda
Wat hebben jullie een leuke en informatieve site! Ik heb jullie tips over het verplanten van een boom goed kunnen gebruiken. Operatie geslaagd! Na drie dagen kan ik al zien dat de boom die ik verplant heb goed aanslaat.
Ik heb zelf ook nog een aantal tips die kunnen zorgen voor een geslaagde operatie.
1. Heeft de boom een (begin van een) plaag? Bestrijd die dan eerst op de oude plek. Liefst zo natuurlijk mogelijk s.v.p. om het ecosysteem niet aan te tasten. Door de boom op de oude plek te behandelen voorkom je dat je de (beginnende) plaag exporteert naar de andere tuin of het andere deel van je tuin.
2. Markeer voor het verplanten met een stukje tape exact rond de onderkant van de stam. Bij het herplanten houd je dan exact dezelfde hoogte aan. Zo voorkom je dat je boom na herplanten doodgaat doordat wortels te diep of te ondiep komen te liggen ten opzichte van de bovenkant van de grond of ten opzichte van de grondwaterstand.
3. Markeer iets hoger op de stam de windrichtingen van het kompas en plaats de boom in de nieuwe situatie ook weer met de noordkant op de noordzijde. Dat is belangrijk omdat een boom bij het verplanten altijd iets beschadigt. Sowieso zijn wortelstelsel, maar door de werkzaamheden en het verplaatsen meestal ook wel een of meerdere takken. Als je de boom anders “poleert”, moet de boom na het opnieuw planten niet alleen veel kracht steken in het aanmaken van nieuwe wortels, maar ook in het opnieuw richten van de takken en bladeren. Dat kost de boom echt kracht, die de boom beter kan gebruiken om zich goed te vestigen op zijn nieuwe plek. Poleer je niet goed, dan krijg je ook scheefgroei van bestaande takken. Immers, de nieuwe lichtinval zal de boom stimuleren om zijn bladeren en takken anders te richten en dus soms te laten buien. Dat zal in de regel een boom niet mooier maken.
4. Zorg ervoor dat de bodem van de boom rondom de stam niet meteen begroeid raakt. Wanneer je daar meteen andere planten laat groeien, zullen de wortels uit die planten mogelijk de nieuwe kleine wortels van je boom in de weg gaan zitten. En besef dat de wortels van die planten ook zouden concurreren met de wortels van de boom om de daar in de grond aanwezige voeding. En die natuurlijke voeding heeft de net verplante boom mogelijk hard nodig voor het herstellen van zijn wortelstelsel! Wil je geen onkruid onder de net verplaatste boom, kies dan voor een oplossing met eerst worteldoek en daarna grove steentjes. Zelf heb ik een laagje van 3 a 4 cm Ardenner Split gebruikt. Ik voorkom daarmee onkruid, maar de boom houdt lucht en kan toch goed water krijgen.
5. De nieuwe plek van de boom kan interessant zijn voor nieuwsgierige buiten loslopende katten. Joepie, een nieuwe krabpaal! Om krabplekken aan je verplaatste boom te voorkomen, drapeer je het beste onderaan de stam wat kippengaas.
6. Verplaats de boom het liefste naar een plek die qua hoeveelheid zon en schaduw overeenkomt met de oude plek. Daarmee voorkom je aanpassingsproblemen van de boom. Tenzij de boom op de oude plek eigenlijk niet goed stond natuurlijk 😉 .
Hallo, wij hebben een leipeer verplaatst eind okt/ begin nov. Hij leek goed aan te slaan, want hij heeft nieuwe bloesem knoppen gevormd. Echter dit gebeurde precies gedurende de koude nachten in maart. Nu loopt hij niet verder uit dus ik vrees dat de knoppen vorstschade hebben opgelopen. Er is hierdoor ook nog geen blad aan de boom. Wat doen we nu?! Niets? Of is het verstandig de boom nu te snoeien om nieuwe uitlopers een kans te geven?! Ik hoor graag jullie advies!
Hoi Hilde, het enige wat je kunt doen is afwachten en wel af en toe water blijven geven. Het duurt een tijd voordat de boom aanslaat en weer vrucht zal dragen. Maar we weten bijna zeker dat de bladknoppen straks gaan uitlopen. Als de boom goed verplant is, kan dat nog wel in juni. Ga nu niet snoeien! Succes en we hopen dat je boom mooi aanslaat! Groeten, Albert Jan en Linda
Ik heb een perenboom die ik moet verplaatsen en eigenlijk in een bak wil zetten. Hij is afgelopen jaar doorgeschoten naar ruim 2,5 meter (1 van de uitlopers recht omhoog) kan dit? Zo ja hoe moet ik dit doen?
Hoi Carin, een boom van deze grote afmetingen in een bak zetten is geen goed plan. Er is nooit genoeg ruimte voor de wortels om te groeien. Verplanten kun je alleen maar doen als er geen blad aan de bomen zit. Dat is in de late herfst (november) tot het voorjaar (maart). Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Beste Linda en Albert-Jan,
In december hebben wij een Acacia geplaatst van 5 meter hoog. Tot nu toe is er geen beweging te zien in de ‘knopjes’ aan de takken. De onderste takken zijn gekruld. Hoger in de boom zien ze er recht en stevig uit.
De stam heb ik net even ingekrast en die was super groen dan kleur. Ik kan niet bij de takken komen om te checken.
Hoe groot is de kans dat deze boom nog gaat uitlopen?
Ben benieuwd naar jullie idee.
Groet, Wendi
Hoi Wendi, acacia’s staan erom bekend dat ze pas laat in het blad komen. Zeker omdat de boom verplant is, kan dat nog langer duren. Het kan wel tot eind juni duren voordat de boom uitloopt. Tot zo lang mag je nog hoop houden. Dat de bast nog groen is, is een goed teken. Geef de boom wel veel water! Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo,
Ik heb een boompje (die ik zelf heb laten groeien 2 jaar geleden) verplant en helaas lees ik nu dat het in deze tijd niet handig was maar nu hangen de takken en blaadjes slap. Kan hij nog gaan opknappen of is het te laat?
Groetjes, nicole
Hoi Nicole, het kan best wel goed komen, maar je kunt het beste nu wel snoeien. Dat betekent: de lange scheuten inkorten. Maak ook een geul om de stam heen, zodat het water niet wegloopt als je water geeft. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo, wij hebben een appelboom uit 1930 waar inmiddels twee kleine appelboompjes naast zijn gegroeid. De twee nieuwe boompjes zijn nog klein (1,5 meter en 70 cm ongeveer). Het lijkt ons leuk als in ieder geval 1 van beide groter gaat groeien, maar ze staan nu echt maar op 20 tot 30 cm van de grote appelboom. Wat kunnen we het beste doen om de boompjes te behouden?
– Verplaatsen of niet?
– En als we gaan verplaatsen, hoe doen we het dan met uitsteken zo vlak bij de grote appelboom? Er is eigenlijk geen ruimte om goed uit te steken. Of is uitsteken bij zulke kleine boompjes niet nodig?
Groeten, Cora
Hoi Cora, we denken dat dit een ondergrondse uitloper is. Probeer hem in november uit de grond te halen met een stukje wortel, wie weet heb je dan geluk! Groeten, Albert Jan en Linda
Beste Albert-Jan,
Ik heb een jong laagblijvend appelboompje 1 meter van de beschoeiing van een sloot gepland. Kan dit op den duur de beschoeiing ( 1.50 hoog) beschadigen? En de sringenboom staat er 1.40 vanaf. Kan dat kwaad?
Hoi Leontine, de sering, dat gaat wel goed. De appelboom zou ik in de herfst toch liever wat verder van de sloot af planten. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Goedemiddag,
Wij gaan dit weekend de tuin aanpakken. Oude struiken en planten gaan eruit zodat er plaats gemaakt kan worden voor onze eigen inrichting van de tuin. Er staat een Japanse esdoorn in de tuin, die ik graag zou willen verplaatsen. Ik lees al dat de timing niet goed is, maar ik wil het toch proberen. Er is geen alternatief om hem langer te laten staan. Hoe kan ik het toch het beste aanpakken om de meeste kans van slagen te hebben. Ik denk aan prepareren van de grond en uitsteken van de wortel en verzorging na het verplaatsen. Ook zou ik een aantal hortensia struiken willen verplaatsen. Hebben jullie daar nog tips voor?
Groeten,
Caroline
Hoi Caroline, als het nu dan toch echt moet, steek hem dan ruim uit en snoei hem flink terug. Geef ook veel water. Zo heeft Albert Jan vorig jaar ook een Japanse esdoorn verplant. Er zaten weinig wortels aan, maar het is toch gelukt. Het zijn sterke bomen, dus het is zeker het proberen waard. Over het verplanten van vaste planten vind je hier meer informatie. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo,
Afgelopen week heb ik nieuwe planten in mijn tuin gezet. Waarvan twee bonte ( flamingo ) wilgjes.
Nu doet er 1 het heel goed maar de andere hing na dag 1 de bladeren slap en daarvan zijn nu de uiteindes ‘dood’. Ondanks veel water geven tijdens deze droge periode.
Ideeën hoe ik dit boompje nog kan redden?
Groeten, Laura
Hoi Laura, dan adviseren we je om terug te gaan naar de kweker. Hier zit vast garantie op. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Hallo Albert Jan en Linda
Mijn vraag is ik moet noodgedwongen volgende week een pruimen boom van zéér groot formaat verplaatsen (omdat ik hem graag wil houden) met een grote kraan
Hou kan ik er voor zorgen dat zijn overlevingskans iets groter wordt
Hij staat in klei grond
Mvg Vincent
Hoi Vincent, inmiddels heb je de boom waarschijnlijk al verplaatst. Hopelijk had je iets aan de tips in dit artikel en bij alle antwoorden op de vragen. Het is belangrijk om de boom eerst flink te snoeien en bij het planten flink in te spoelen met water. Vergeet je de komende tijd ook niet genoeg water te geven? Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Dag,
ik heb ook een vraag over het verplaatsen van een boom. In dit geval is het een roze magnolia ongeveer 2,5 meter hoog. Nog een jonge boom. 4 jaar geleden geplant. Ik heb hem in juni verplaatst. Nu lees ik deze info en denk ik… foute boel. De lange wortel die recht naar beneden stak is afgebroken, de rest van de wortels, de kleine van de kluit zijn wel in takt gebleven.
Ik dacht dat het boompje het zou redden maar ik zie nu dat blaadjes aan het doorgaan zijn. Moet ik nu toch nog wat takken snoeien of is dat niet wenselijk in juli bij een Magnolia. Ik las elders dat ik dat nu niet moet doen maar anders gaat de boom misschien sowieso wel dood omdat de lange wortel er niet meer is en naar verhouding dus te veel blad om te moeten voeden.
Hoi Koosje, je kunt wel wat takken snoeien bij bewolkt weer. Het is inderdaad niet verstandig om in juni een boom te verplanten. Blijf hem veel water geven, en hoop op het beste! Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Per toeval groeit er een jonge berk heel dicht tegen mijn huis aan. Anderhalf jaar geleden is mij deze plant opgevallen en ik wist toen nog niet dat het om een berk ging. Ondertussen is deze boom al 2 meter hoog en de onderkant van de stam is even dik als mijn pink. Nu wil ik hem verplanten achteraan in mijn tuin maar ik ben terughoudend om hem uit te graven uit schrik dat hij niet herstelt. Is de jonge leeftijd een extra risico of net niet? Heb je nog tips die je kan meegeven betreffende jonge bomen?
Hoi David, als je hem wil verplanten, kun je dat maar beter zo snel mogelijk doen. Hoe langer je wacht, des te moeilijker het verplanten gaat. Je kunt de boom verplanten zodra het blad eraf is. Een berk zal zich over het algemeen wel herstellen na het verplanten. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
In maart heb ik een perenboom van 2 meter ( 4 jaar) die net een beetje was uitgelopen verplant.
In de takjes zit nog leven ( groen) maar er is de hele zomer geen blad meer aangekomen.
Is deze boom stervende of kan hij het komende voorjaar weer gewoon aanslaan?
Hoi Madelind, de perenboom kan volgend voorjaar weer uitlopen. Als er nog leven in zit, zouden wij hem gewoon laten staan. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo goede raadgevers,
Op advies speciale aarde gekocht en begin juni 2 kleine boompjes verplant.
Hopeloos..de top is uitgevallen en nu donkerbruin.
Na de vakantie tot eind augustus zien we dat de boompjes vanuit de grond uitlopen.
Dat heb ik weggesnoeid, wat zal ik doen? kan ik de bovenkant ook kort snoeien.
Graag jullie advies in deze.
MaRia
Hoi Maria, om welke boompjes gaat het?
Beste boom kenners en liefhebbers, hier ben ik ook met een vraag. We hebben in de tuin een laagstam – appelboom van circa 15 – 20 jaar oud. Meestal hadden we er niet zo heel veel oogst van, en alleen heel kleine appeltjes, ook vele aangestoken door allerlei diertjes. En het blad had meestal last van bladluis. Vorig jaar extra gesnoeid, en nu wel heel veel lekkere appeltjes , en ook groter dan andere jare. Nét nu krijgen we bericht dat de boom eruit moet, wegens het stuk waar ie staat, verkocht is en leeg moet zijn tegen eind oktober. Ik wil hem proberen verplaatsen om hem te redden. Heeft dit zin, of niet ? De horizontale diameter is nu ongeveer 3 meter en de hoogte ook zoiets. Wat raadt u aan ? Als ik misschien zou kunnen bekomen, dat we hem pas in november verzetten, zou ik hem dan nu nog ” rond steken ” ? En : op welke afstand van de stam beginnen steken, of anders op welke afstand beginnen uitgraven in november? Met heel veel dank voor het bestaan van dit forum en voor het delen van al uw ervaring ! PS : Onze tuin bevat voornamelijk waterdoorlatende zandgrond. Tot nu stond de appelboom wel dichtbij mijn compost-plaats, en beschut met aan twee kanten hoge naaldbomen- thuya – haag.
Hoi Lut, rondsteken heeft nu helaas geen zin meer. Het is een te grote boom om met de hand en de schop te verplanten, daar zul je een mobiele kraan bij nodig hebben. Als het redelijkerwijs kan is het mooi, maar is het een idee om een nieuwe boom te planten? Dit om veel werk en teleurstelling te voorkomen. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda
Dag, wat een leuke site! Wij hebben in de tuin een vrij grote Cercis (4 meter denk ik?) staan. We willen de boom verplaatsen van de achterkant naar de voorkant van het huis. Ik lees echter dat dat erg lastig zou zijn. Is het echt onmogelijk of met goede tips wel te doen? Ik wil de boom graag behouden.. Tips zijn welkom!
Hoi Saskia, dank je wel voor je compliment! Helaas zijn bomen van die afmeting niet makkelijk te verplanten. wat je het beste kunt doen: volgend voor jaar (mei, maar zeker voor 21 juni) de boom rondsteken. Je steekt dan rond de stam, zo’n 30 centimeter ervan af, recht naar beneden. Steek niet onder de kluit door. Het gevolg: er ontstaan veel kleine haarworteltjes, en de boom maakt een compacte kluit. Daardoor kun je de boom in de daaropvolgende herfst beter verplanten. Snoei de boom wel komend voorjaar, dan snoei je de grootste takken terug. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Hoi, bedankt voor jullie duidelijke uitleg! Ik heb al even tussen de verschillende andere vragen gekeken of ik daar het antwoord op mijn vraag kon vinden, maar dat stond er nog niet tussen.
Wij wonen nu gehuurd en hebben een mooi appelboompje. We gaan zelf een huis bouwen, maar omdat we geen dubbele kosten willen, gaan we tijdelijk bij familie wonen. We willen de appelboom heel graag meenemen naar ons nieuwe huis. Mijn plan was om hem nu uit de grond te halen, op een pallet te zetten in een grote ton. Zodat we hem mee kunnen nemen naar familie en vanuit daar bij ons nieuwe huis in de tuin kunnen zetten (hopelijk mei 2021). Ik vroeg me af of die ton dan nog aan eisen moet voldoen(juist wel of geen gaatjes in de bodem, ivm rotten of uitdrogen). En of ik hem juist nu of in beter in maart uit de grond kan halen. Het boompje is rond de 2 m hoog en 5 jaar oud ongeveer. Ik hoop dat het kan! Hoor heel graag jullie kennis!
Hoi Marjolein, het is niet eenvoudig, maar altijd te proberen. Gaatjes in de bodem is erg belangrijk: het overtollige water moet weg kunnen. Ook snoei het boompje wat terug in de winter. Je kunt de boom het beste in maart 2021 uit de grond halen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Goedemiddag! Wij gaan ons huis verbouwen maar nu staan er rondom een paar mooie bomen die wij graag willen verplanten. Het gaat om een Goud-iep en een Japanse Esdoorn. De goudiep is vorig jaar tot op de stam zowat teruggesnoeid door een hovenier en komt heel erg mooi weer uit. Het is een hele oude en mooie boom (nu zo’n 5 meter hoog) vandaar dat we hem graag willen behouden. Hebben jullie tips voor mij om de Goudiep en de Esdoorn te verplaatsen? De verbouwing begint volgend voorjaar. 🙂
Hoi Arjan, deze bomen zijn wel erg groot en oud, maar in principe gelden dezelfde richtlijnen als we in dit artikel hebben beschreven! Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Ha Albert Jan,
Ik heb een randje grond aan de slootkant van 1 meter breed. Een wilde Esdoorn heeft zich daar enkele decennia geleden gevestigd en is uitgegroeid tot een cluster van 3 stammen met elk een diameter van 20 cm. Hij wordt te groot voor dat stukje en moet weg. Anderzijds heb ik 1 kilometer verderop een school die probeert met een laag budget hun plein te vergroenen en de hittestress aan te gaan pakken volgende zomer. U begrijpt mijn plan maar hoe schat u de kansen van haalbaarheid en de kosten in? Heeft u contacten in omgeving dordrecht die zo’n klus voor een realistisch budget uit kunnen voeren? Ik hoor het heel graag!
Hartelijke groet
Hoi Margo, om een boom van dit formaat te verplanten, moet je eerst voorwerk doen. Een jaar voor het verplanten dien je hem rond te steken, zoals je dat ook doet bij kleinere bomen. Zo wordt de wortelkluit compact en groeien er meer haarwortels.
Ook is het verstandig om de boom flink te snoeien, zodat de verhouding tussen de kroon en de wortels intact blijft. Dan maak je veel kans dat de boom fatsoenlijk aanslaat en doorgroeit. En dat kan bij een esdoorn best goed komen!
De kosten kunnen wij lastig inschatten. Informeer bij een plaatselijk bedrijf en laat een offerte opmaken. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
Wow, jullie voorzien echt in een behoefte als ik de berichten zo lees! Geweldig. Ik heb een jonge berk in de achtertuin die in 3 jaar tijd ruim 3 meter gegroeid is – nu zo’n 9 meter. Lief ding. Mijn buurvrouw wil hem echter gehalveerd zien en ik overweeg de boom mee te nemen naar mijn nieuwe huis. We verhuizen van klei naar zand en van stad (dichte bebouwing) naar platteland. Het liefst nemen we de boom voor februari mee, maar we hebben de verplaatsing niet voorbereid (insteken). Begrijp ik het goed dat er 2 opties zijn: zonder insteken voor feb meenemen en overplaatsen met een groter risico op sterfte en voor feb insteken en hem winter 2021 ophalen met een grotere kans op overleven? Hoor graag 🙂 alvast dank. Evelien
Hoi Evelien, wat een leuke reactie, dank je wel! Waarschijnlijk ben je al verhuisd en komt deze reactie te laat. Excuus! Je kunt het op goed geluk doen als je geen voorbereidingen hebt kunnen treffen. Maar hopelijk heb je niet gesnoeid, want dan kan de berk gaan bloeden. Rondsteken doe je overigens in het voorjaar. Hopelijk is het goed gekomen! Groeten van Albert Jan en Linda
Hey,
Ik heb gisteren een eik en notenboom rondgestekt om volgend jaar in oktober /november te verplaatsen. Heb ik dat ten goeie gedaan of moest ik deze nu in 1 keer verplaatsen?
Bedankt voor feedback
Hoi Arne, rondsteken doe je het beste in het voorjaar (tot de langste dag). Dan is het ook goed om terug te snoeien. Vervolgens kun je in de herfst erna de boom verplanten. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda
Hallo, ik ben twee leibomen (10 jaar oud) in mijn tuin staan. Ivm de aantrekking van wespen/bijen in de zomer zou ik deze graag naar een ander stuk tuin willen laten verplaatsen. Dan zitten we mss iets prettiger op het terras.
Kan ik leibomen verplaatsen?
Hoi Esther, verplaatsen kan – maar geen garantie dat ze aanslaan. Het voordeel is al wel dat ze elk jaar gesnoeid zijn. Succes!
Hallo Albert Jan,
Ik heb een rode Meidoorn aangeboden gekregen. Deze is meerstammig en zeker vier meter hoog.
Is het moeilijk om deze uit te graven en een nieuwe plek te geven en is het zowieso mogelijk of is de kans groot dat de boom het niet overleefd. Als het wel zou kunnen hoe groot meot ik de kluit dan proberen te houden en heb je eventueel nog andere tips?
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groeten,
Niek van den Broek
Hoi Niek, een meidoorn is op zich al moeilijk te verplanten. En dan ook nog tien jaar oud, er is een grote kans dat die het niet zal overleven. Dit jaar kun je hem rondsteken, en dan pas volgende winter verplanten. Maar een mooie nieuwe meidoorn kopen voorkomt teleurstelling. Groeten, Albert Jan en Linda
goedemorgen, ik heb mijn sierappel 3 weken gelden verplaatst en in eerste instantie leek hij het te overleven, echter nu beginnen de blaadjes toch een beetje op te krullen en door te worden.
kan ik het best hem toch laten staan of is dit einde verhaal voor de sierappel
Hoi Leon, laat de boom gewoon staan. Hij heeft echt tijd nodig om aan te slaan. Geef zeker tijd tot juli of augustus, dan wordt het duidelijk. Groeten, Albert Jan en Linda
Kan ik nu nog een bolacacia verplanten van 15-20 jaar oud?
Alvast bedankt voor reactie.
M.vr.gr Wessel
Hoi Wessel, een bolacacia van zo oud verplanten is altijd moeilijk. Je moet het ook zeker niet doen als er blad aan zit. Groeten, Albert Jan en Linda
Onze gouden regen van 15 jaar oud is vanmorgen half omgewaaid door de wind ,wij hebben hem nu gestut maar krijgen hem niet meer recht want hij staat te dicht tegen de houten omheining.wij moeten nu proberen om hem te verplaatsen anders is hij sowieso dood.Heeft u suggesties van hoe we dit het best kunnen doen .
Hoi Debbie, we vrezen dat je nu niets meer aan het antwoord hebt, maar volgende lezers misschien wel. Verplaatsen is bijna niet te doen met een gouden regen van die leeftijd. Oplossing: ga hem flink snoeien, dan is hij niet meer zo zwaar. Ondersteunen is ook een goed idee. Groeten, Albert Jan en Linda
Dag, ik kan een oude pruimenboom van iemand overnemen. Deze moet er echter eind mei uit en is niet rondom afgestoken. Wat is de overlevingskans? Met vriendelijke groet Vincent
Hoi Vincent, volg dan nog steeds zoveel mogelijk de stappen uit dit artikel. Wat de overlevingskans is, is helaas niet te zeggen. Maar als de boom sowieso weg moet, kun je net zo goed een poging wagen! Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo Albert-Jan en Linda, er staat een pruimenboom in m’n tuin die er drie of vier jaar geleden door de vorige bewoner is ingezet. Hij is ongeveer 2,5 meter hoog. Nu heb ik deze week te horen gekregen dat aangrenzend aan mijn tuin behoorlijke vervuiling van een voormalig bedrijf in de grond zit, met o.a. lood en zink. Officieel kan ik nog uit m’n tuin eten, maar ik ben er niet meer zo enthousiast over….Daarom vroeg ik me af: Kan ik de pruim uitgraven en deze herfst in een grote pot zetten? Ik ga deze week aan de slag met het rondom uitsteken. Hartelijk dank voor jullie tijd alvast! Groet van Anne-Marie
Hoi Anne-Marie, een pruimenboom in een pot zetten zal niet meevallen, omdat hij al wortels heeft gezet in de volle grond. Dan moet je wel een enorme pot hebben. Het zou beter zijn als je de boom vanaf het begin af aan in pot kweekt. Maar het is het proberen waard, als het je pruimen gaat. Maar in een pot zal hij zich nooit zo ontwikkelen. Groet, Albert Jan en Linda
Hallo Linda en Albert-Jan,
Wat fantastisch dat jullie zo’n schat aan kennis met de wereld delen, en ook iedereen op dit forum zo goed kunnen helpen!
Mijn ouders hebben een 35 jaar oude sequoia reus in de tuin staan (stam diameter ongeveer 70cm) waar per ongeluk een eikenboompje van 4-5 meter hoogte naast is gaan groeien (stam diameter 3,5cm). De afstand tussen de bomen is minimaal: waar ze uit de grond komen zit er niet meer dan 10 cm ruimte tussen. Bovendien zitten ze ook nog naast een soort verdiepte sloot en een stenen trap naar beneden, dus beide bomen hebben ook nog eens een beperkte ruimte voor hun wortels.
Het is mij eigenlijk een raadsel hoe deze eikenboom het overleeft: hij staat letterlijk in de schaduw van een reus en heeft aan die kant ook helemaal geen takken ontwikkeld. Zijn wortels zullen waaarschijnlijk 100% overlappen met de sequoia wortels.
Toch denk ik dat de eikenboom misschien ergens anders blijer zou zijn en meer toekomst heeft. Maar zijn kruin uitsteken geeft mij grote zorgen. Is dit uberhaupt mogelijk? Of riskeer je dan dat je de sequoia te veel beschadigt?
Groetjes en bij voorbaat veel dank,
Mei
Hoi Mei, wij zouden dat niet riskeren. Als je de sequoia beschadigt bij de wortels, loop je kans op schimmel. En dat zou zomaar het begin van het einde kunnen zijn. Ons advies zou dus zijn om de eik te laten staan! Hartelijke groet, Albert Jan en Linda
Beste Albert Jan en Linda,
Ik heb -heel eigenwijs- een Varikse Zwarte (kersenboom) en twee zelf opgekweekte kastanjes in mijn tuin van mijn huurhuis gezet. Nu zou het kunnen dat ik over een maand plots naar ander huurhuis ga verhuizen. Het is vandaag de langste dag, dus helemaal niet handig om te verplanten. Maar ik kan niet wachten tot het najaar als blad eraf is. En ik ben echt erg gehecht aan mijn bomen. Wat kan ik doen om ze toch mee te nemen? Stamomvang kers is onderaan ongeveer 45 cm en van kastanje 36 cm.
Dag H., heel begrijpelijk dat je gehecht bent geraakt aan je bomen, dat herkennen wij wel. Maar helaas kun je ze nu niet verplanten. Je hebt twee keuzes: accepteren dat je ze niet kunt meenemen, of afspraken maken over het verplanten op een later moment. Het verplanten gaat wel extreem moeilijk zijn bij zulke grote bomen. Dat is helaas de natuur. Hartelijke groeten, Albert Jan en Linda
Hallo, wij hebben een olijfboom staan die intussen 5 a 6 meter hoog is, doet het dus heel goed, vol met olijven elk jaar en zelfs de vogels in de buurt hebben hun dieet aangepast. Elk olijfje wordt zorgvuldig opgegeten.
Nu staat hij (te) dicht tegen de muur intussen en willen we hebben een meter naar voren halen, wat is het beste om te doen?
Hoi Adriana, nu de boom het goed doet, is het geen goed plan om hem te verplanten. Zeker als hij 5 of 6 meter hoog is. Je zou hem beter kunnen snoeien. Dit is waarschijnlijk niet het antwoord waar je op hoopte, maar dit zou toch ons advies zijn. Groeten, Albert Jan en Linda
o ja, alvast dank! en de boom stond bij iemand in de weg,vandaar het niet optimale verplant moment.Ik houd de grond vochtig maar geef ook niet teveel water, ik hoop iedere dag dat hij weer gaat uitlopen!
beste Linda,
mijn buren gaan een boom(prunus caserifera nigra ) weghalen die ik 12 jaar geleden bij hen heb geplant. Ze willen er nu vanaf en bieden aan om hem te verplaatsen. (eind april 2022) ik wil hem een paar meter verderop plaatsen. Niet s is voorbereid en hij zit al volop in blad , boom is ongeveer 4 meter hoog. We zitten op kleigrond.
Is er enige kans tot overleven?
met vriendelijke groet,
jacqueline