Bomen verplanten (verplaatsen): zo doe je dat

Bomen verplanten (verplaatsen): zo doe je dat

Als het niet nodig is, kun je (grote) bomen en heesters beter niet verplanten. Het kost ze namelijk aardig wat moeite om er weer bovenop te komen. Maar in sommige situaties kan het niet anders. Bijvoorbeeld als je gaat verbouwen of als de boom veel schaduw weghaalt. In dit artikel leggen we uit hoe je een boom kunt verplanten, op zo’n manier dat hij het minste te lijden heeft.

Wanneer kun je een boom verplanten?

Een boom kun je verplanten vanaf de herfst (als het blad eraf is) tot het voorjaar (maart, uiterlijk begin april). Natuurlijk altijd bij vorstvrij weer. Met andere woorden: je kunt ze het best verplaatsen als de groei stilstaat.

Welke bomen kun je verplanten?

De volgende bomen kun je prima verplanten:

  • Fruitbomen, zoals appelbomen of perenbomen
  • Sierbomen zoals eiken, berken, gouden regen, notenbomen
  • Naaldbomen zoals douglas of fijnspar

Een echt oude boom kun je beter niet verplanten. Er is niet voor niets een gezegde: ‘men moet oude bomen niet verplaatsen’. De bomen op de foto’s in dit artikel zijn oude reuzen, die zijn niet te verplaatsen.

oude eik

Wanneer kun je een boom verplanten?

In de zomer kun je een boom pertinent niet verplaatsen. Dan gaat hij dood. Dan neemt hij immers water op en is hij aan het groeien – in de winter niet. Zou je in de zomer de wortels doorsteken en de boom verplanten, dan hangt een dag erna alles slap. De boom verliest dan heel veel water. In de winter is dat niet het geval. Bovendien heeft de boom dan nog even tijd om zich vast te zetten, en dan groeien de wortels in het voorjaar zo weer door.

Verplanten voorbereiden: rondsteken

Het verplanten van bomen zou je eigenlijk een jaar eerder al moeten voorbereiden. Je steekt dan de wortels rond. Dit rondsteken kun je doen in maart, april of mei – uiterlijk voor 21 juni (de langste dag van het jaar), zodat de kluit zich kan herstellen met de tweede groei. Mijn voorkeur hebben de maanden maart en april. In juni kan de zon namelijk al heel sterk zijn.

Let op: steek alleen rondom de boom, en niet eronder. Dan zijn er nog genoeg wortels intact. Vervolgens zal de boom nieuwe wortels gaan maken. Dit zijn haarwortels: kleine dunne wortels, waardoor de kluit compacter wordt. Vanaf de herfst kun je hem dan gemakkelijker uit de grond halen.

Bomen met sapstromen rondsteken

Gaat het echter om een boom met een actieve sapstroom (zoals berken of walnotenbomen), dan kun je ze beter niet in het voorjaar rondsteken. Dan gaat er erg veel vocht verloren. Je kunt ze wel verplanten in de winter, maar het rondsteken zou je een jaar eerder voor de jaarwisseling moeten doen – bij voorkeur in november of december. Doe je de voorbereiding nog een jaar eerder, dan zou het ook half juni kunnen.

Bomen verplanten = snoeien

Als het moment is gekomen dat je de boom gaat verplanten, moet je hem ook bovengronds een beetje snoeien. Het gaat om evenwicht: haal je een deel van de wortels eraf, dan moet er ook boven de grond een deel vanaf. Als je de boom uit de grond haalt, steek je hem opnieuw rond, maar nu steek je ook onder de boom door. Er zullen dus delen van de wortelkluit verloren gaan.

kale bomen lucht

De boom verzorgen na het verplanten

Belangrijk is dat je de boom plant in goede grond. Bijvoorbeeld potgrond gemend met tuingrond. Bemesten is absoluut niet de bedoeling! Nadat je de boom in het gat hebt gezet, vul je het gat aan met de grond, en vervolgens slemp je het dicht met water (aangieten, ook wel ingieten van de grond genoemd). In feite spoel je dan de losse grond tussen de wortels van de boom. Je zult zien: het water zakt gelijk naar beneden. Je vult telkens de grond aan met nieuwe grond. Is de grond verzadigd, dan druk je de grond voorzichtig dicht met je voet. Stamp het niet te hard aan, want dan kan er geen zuurstof meer rondom de wortels komen.

In de volgende periode geef je de boom af en toe water – zeker niet te veel. Bij droog weer geef je eens per week of twee weken water. Houd de boom wel goed in de gaten in de zomer, want hij is extra kwetsbaar bij droogte.

Wil je voorkomen dat de boom omwaait, dan kun je een boompaal in het gat zetten. Dit doe je dus voordat je de boom in het gat zet. Gebruik een boomband in achtvormige lus om de boom aan de paal vast te maken, dan groeit de band niet in de boom.

Heb je nog vragen over het verplanten van bomen? Stel ze hieronder.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*