border veranderen

Je border veranderen en vernieuwen

Eind oktober of begin november is een mooie tijd om je border op te knappen. Dit is namelijk het moment dat je planten kunt verplanten. Wil je dus je border aanpassen, dan moet je dat ook nu doen.

Vaste planten in je border vernieuwen na vijf jaar

Als vaste planten meer dan vijf jaar op dezelfde plaats hebben gestaan, is de groei eruit. Ze zullen er niet zo mooi meer uitzien. Dan wordt het tijd om ze eruit te halen en te vernieuwen. In dit artikel hebben we al een keer uitgelegd hoe je dat doet.

border veranderen planten afknippen750

Planten groeperen

Is je hele border aan een opknapbeurt toe? Knip dan de planten per soort af, en leg ze per soort op het kleed (normaal knip ik in de herfst de vaste planten niet af, alleen als ik ze verplant of scheur). Zo weet je nog met welke plant je te maken hebt. Als je alle planten tegelijkertijd scheurt en snoeit, dan weet je op den duur niet meer welke plant wat is.

Compost en mest in de border

Als je elke soort plant apart uit de grond hebt gehaald, kun je compost strooien en oude mest (of gedroogde koemest). Compost is echt belangrijk: het houdt vocht beter vast en zorgt voor meer structuur in de bodem. Vervolgens spit je alles om, zodat de grond lekker los wordt en je de planten straks weer makkelijk in de border kunt zetten.

compost in border

Planten scheuren

Op deze foto’s zie je phloxen, sedum matrona, gipskruid en een paar salvia’s. Deze vallen al uit elkaar als je ze uit de grond haalt. Is dat niet het geval, dan kun je ze scheuren met de hand of met een scherpe schop. De kern van de plant is meestal uitgegroeid en oud. Deze kan op de composthoop. De rest kun je op de juiste plek leggen. Je begrijpt: dit is ook het moment om planten op een andere plek te planten, als je dat wil.

border aanpassen planten eruit

Heb je zo soort voor soort elke plant gedaan en weer teruggelegd, dan kun je ze gaan planten. Dit is ook een mooi moment om bloembollen en alliumbollen te planten. Als je helemaal klaar bent, kun je het blad weer over je border verspreiden. Is al het blad nog niet van de bomen gevallen, laat het dan liggen in de border zodra het wel is gevallen.

Andere klussen

Zelf heb ik nog een wortelbegrenzer in de grond geplaatst, om de sering en het lelietje van dalen te beteugelen. Zulke klussen kun je ook mooi doen als je de border toch al aanpakt.

Kalk strooien

Heb je mest gebruikt? Zet dan alvast een aantekening in je agenda: in december of januari moet je dan kalk strooien. Dat zorgt ervoor dat de mest beter wordt opgenomen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*