Compost is een ideale grondverbeteraar, wat ons betreft echt onmisbaar in je tuin! En het mooie is: bijna al je tuinafval kun je op deze manier recyclen.
Eerder schreven we al eens uitgebreid hoe je een composthoop opzet en wat je gedurende het jaar moet doen om optimale compost te krijgen. In dit artikel leggen we uit wat je absoluut niet op je composthoop moet gooien. Want sommige materialen werken averechts.
De materialen die je niet kunt composteren, zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: delen waar ziektes in kunnen zitten, delen die niet zo snel afbreken, delen die ongedierte aantrekken en delen waar bestrijdingsmiddelen op kunnen zitten.
Ziektes
Blad- en plantenresten, wortels en vruchten van planten die gevoelig zijn voor ziektes, kun je niet op je composthoop doen. Deze ziektes (denk aan phytophtora of schimmelziektes) breng je gemakkelijk over op andere planten als ze in je compost zitten.
- Tomaten: loof, afgestorven planten, tomaten zelf
- Kolen
- Aardappelen
- Violieren
- Druiven
- Kattenbakgrit en kattenpoep
Dit verteert niet snel
Het composteerproces is het afbreken van de materialen in je composthoop. Je wil dus materialen op je composthoop brengen die ongeveer even snel afbreken. De volgende dingen verteren niet zo snel:
- Dikke takken, dikker dan je vingers.
- Hele eierschalen. Eierschalen zijn wel goed om kalk op je composthoop te brengen, maar dan moet je ze fijnmalen of verpulveren.
- Eikenblad, want dat bevat looizuur. Een klein beetje kan geen kwaad.
- Coniferen. Het hars in de takken breekt niet af.
Dit trekt ongedierte aan
Om te voorkomen dat je muizen of ratten aantrekt, moet je deze onderdelen niet op je composthoop brengen:
- Gekookte etensresten
- Koekjes, snoepjes
- Jus
Bestrijdingsmiddelen
Wil je zeker zijn dat je geen bestrijdingsmiddelen op je composthoop brengt, dan kun je beter alles wat niet biologisch is, niet gebruiken. Dat is dus afhankelijk van je eigen voorkeur.
Denk aan:
- Niet-biologische boeketten
- Citrusvruchten. Deze verteren wel snel, maar de schil kan pesticiden bevatten.
Wat mag je dan wel composteren?
Blijft er nog wat over om te composteren? Natuurlijk. Met name al het overige tuinafval is geschikt, zoals maaisel, vasteplantenresten, mos, blad (behalve eikenblad). Belangrijk is dat je telkens een niet te dikke laag van hetzelfde materiaal opbrengt, je wil dit afwisselen.
Wat je ook kunt composteren, terwijl je daar misschien niet bij stilstaat:
- Koffiedrab en theezakjes, mits de zakjes niet gemaakt zijn van kunststof.
- Composteerbare gft-zakken, die worden over het algemeen gemaakt van aardappelzetmeel. Het composteren kan wel lang duren.
- Sla
- Stro uit dierenverblijven, bijvoorbeeld van konijnen en cavia’s. Inclusief mest!
- Het ‘afval’ als je je vijver hebt schoongemaakt: algen en overtollige plantenresten. Dit bevat veel voeding en composteert snel.
Ook is het verstandig om soms een laagje groenkalk door je compost te mengen, dat bevordert het composteerproces. Hiervoor bestaan ook compostversnellers.