pergola

De levensduur van je pergola verlengen

Zo’n 30 jaar geleden heb ik in mijn tuin een pergola van hardhout gebouwd. Ik heb hem ook zelf ontworpen – ik wilde er namelijk expres onderdoor kunnen lopen.

Sterker nog: als ik de tuin in wil of de kippen ga voeren, móet ik onder de pergola door lopen. Op die manier heeft hij een functie en kan ik er elke dag optimaal van genieten. Ook zorgt de pergola voor schaduw op het terras.

Trouwens: officieel heet een pergola geen pergola als je er onderdoor kunt lopen, maar een allee.

Rottende palen

Een jaar of vier geleden zakte mijn constructie scheef. Wat bleek: gelijk met het maaiveld waren de palen aan het rotten. Gelukkig hoefde ik niet de hele pergola te vervangen, maar kan ik door een simpele oplossing nog lang van de pergola genieten.

Twee jaar geleden heb ik alle planten afgesnoeid en weggehaald, maar van alle planten de (soms best dikke) stam intact gelaten. Op die manier konden de planten verdergroeien als de pergola vernieuwd zou zijn.

onderlegger-pergola

IJzeren onderstellen onder de pergola

Vervolgens heb ik de palen die aan het rotten waren uit de grond gehaald en het rottende deel eraf gezaagd. In het gat van de palen stortte ik cement, en daar zette ik de ijzeren voet in. De onderkant van de houten palen pasten precies in het ijzer, maar bleven wel boven de grond. Het hout komt nu dus niet meer in aanraking met de grond of met water, zodat de rest minder snel zal rotten.

Toen die klus geklaard was, heb ik het hout geschuurd en in de lijnzaadolie gezet. Een jaar later begonnen de planten weer te groeien en nu is de pergola weer volgegroeid!

2 Comments

 1. Hallo Albert Jan, ben ook bezig met een verrotte pergola (kleintje, ca. 1.80 bij 1.80). Dacht in eerste instantie alleen de constructie bovenop de palen te vervangen. Maar nadat we de in elkaar stortende dwarsbalkjes hadden verwijderd en de bergen klimplanten van de palen hadden gezaagd, blijkt zeker een van de palen zo verrot dat ik er niks meer aan kan bevestigen. De klimplanten houden de palen wel goed overeind, maar heb nu 4 palen staan. Toen jij je pergolapalen verving, tot hoe hoog boven de grond heb je de stammen van de planten afgezaagd? En hoe lang duurde het voor de pergola weer beetje begroeid was?
  Op onze pergola (neergezet door eervorige bewoners) groeit veel hedera en nog wat van dat soort dingen. ER groeit ook een roos, maar die krijgt door de andere klimmers weinig ruimte (of misschien moet ik vaker snoeien…). Wat is jouw ervaring met deze combi?
  Groet, Sandra

  • Hoi Sandra, mooi hè, een pergola. Jammer dat hij zo verrot is.

   Bij een pergola-restauratie kun je de planten het beste afzagen tot net onder de liggers. Dus alles wat bovenop de pergola groeit, haal je weg. Na één groeiseizoen was mijn pergola weer mooi begroeid.

   Rozen hebben inderdaad echt de ruimte nodig. Je zult de andere klimplanten flink in toom moeten houden.

   Heel veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*