Ik vind de linde een prachtige boom. Dat komt met name door de vormen: een lindeboom heeft een hartvormig blad, en dat is hetzelfde als de habitus (groeiwijze). De groeiwijze van de linde is namelijk een omgekeerd hart. Dat zie je vooral goed als het blad van de bomen af is. Dit vind ik zoiets moois en kenmerkends!
In de winter heeft de linde heel mooie takken: ze glanzen mooi en hebben glanzende ronde, oranje-achtige knoppen.
Een nadeel van een lindeboom bij je huis is de honingdauw. Luizen op de bladeren maken plakkerige troep dat van de boom af valt. Heb je er bijvoorbeeld je auto onder staan, dan krijg je dat er heel moeilijk af.
Als de linde in bloei staat
Een linde bloeit vrij laat in het seizoen (juni). Als je dan in de buurt van een heel grote lindeboom staat (op zo’n honderd tot tweehonderd meter) en de wind staat toevallig jouw kant op, dan krijg je een heel zoete geur in je neus. Dat is de lindeboom die in bloei staat, prachtig en heerlijk.
Wortelopslag
Als je een lindeboom geplant hebt, kom je er bijna nooit meer af. Een linde kan ten eerste wel zevenhonderd tot achthonderd jaar oud worden, het is een sterke boom. Daarbij heeft de boom zoveel wortelopslag dat als je hem afzaagt, er binnen een paar jaar wel weer een nieuwe boom ontstaat. Wortelopslag zijn jonge scheutjes die vanuit de onderstam naar boven toe groeien. Ik heb weleens meegemaakt dat een linde door blikseminslag werd getroffen, waarna hij werd afgezaagd. Maar er groeide zomaar weer een nieuwe boom op de oude stam.
Wortelopslag
Bijzonder: verbindingen
Een lindeboom is dus niet zomaar een boom. Hij is ook niet zoals andere bomen, want hij heeft verbindingen. Dat houdt in het kort in dat hij ook binnenin de boom van onder naar boven groeit. De stam en takken van de linde kunnen bijna onbeperkt groeien. Daardoor herstelt hij heel snel bij beschadigingen, en is hij ook heel geschikt als lei- en knotboom.
Winter- zomer- en Hollandse linde
Er zijn verschillende soorten linden. Je hebt de tilia cordata, ook wel de winter- of kleinbladige linde, met maar weinig wortelopslag. Daarnaast heb je de tilia platyphyllos, de zomer- of grootbladige linde met veel wortelopslag. Deze lindes zijn samen de ouders van de Hollandse linde, de tillia europaea, die ook veel wortelopslag heeft. De winterlinde en de Hollandse linde hebben allebei een blad dat aan de onderkant kaal is, terwijl het blad van de zomerlinde licht behaard is. Zo heeft de Hollandse linde van elke ouder wat meegekregen.
En nog iets: lindehoning is heel erg lekkere honing!
we hebben 3 linde bomen voor het huis staan
maar het hartvormige blad is me nog nooit opge
vallen Ik ga me erin verdiepen
gr willemien
Ha Willemien, we zijn benieuwd of je het straks wel ziet! Groetjes van Albert Jan en Linda
Leuk artikel! De oude binnenstad van Leeuwarden staat vol met deze Lindebomen. Ze staan nu in bloei en de hele stad ruikt zoet. De honingdauw druppelt er af. Is overigens geen echte honing want het wordt niet gemaakt van nectar, maar wel heel lekker. Zelfs de duiven snoepen van de honingdauw.
Ha Dick, bedankt voor je aanvulling! Heerlijke geur is het, hè!