Zevenblad

De remedie tegen zevenblad?

Zevenblad is een heel vervelend onkruid; een verschrikkelijke woekeraar. De wortels van de plant zijn als een soort veters onder de grond, die meters ver groeien. Daardoor kun je de plant nauwelijks uitroeien. Je herkent hem aan – de naam zegt het al – de zeven bladeren per stengel.

Als je een stuk van de plant uit de grond trekt, kunnen kleine achtergebleven stukjes weer uitgroeien tot een plant. En hoewel hij er heel mooi uitziet als hij bloeit (als een soort fluitenkruid), groeit hij overal doorheen en blijft er bijna niets van je tuin over. Je kunt je oorspronkelijke planten en zevenblad bijna niet uit elkaar trekken.

Hoe kom je aan zevenblad?

Zevenblad komt ongemerkt in je tuin; opeens lijkt het er te zijn. Krijg je bijvoorbeeld een stekje van een leuke plant en zie je daar zevenblad bij – doe dan afstand van je stekje! Kieper hem met zevenblad en al in de container.

Gif spuiten werkt niet tegen zevenblad

Bestrijdingsmiddelen werken niet tegen zevenblad: bovengronds sterft de plant af, maar na twee weken heb je hem weer boven staan. De wortels zijn eindeloos en zitten vol kracht – spuiten heeft totaal geen zin.

Je tuin afgraven

Je zou je tuin kunnen afgraven (tot minstens een halve meter), maar dan komen ze aan de rand daarvan wel weer terug. In dat geval moet je álles uit je tuin halen, ook vaste planten, en heel erg secuur zijn.

Zevenblad

Je tuin afdekken

Een andere methode is je tuin afdekken met zwart landbouwplastic, zodat het zevenblad geen licht krijgt. Maar dit zul je wel twee jaar moeten volhouden, dan pas sterven de planten af, samen met de ondergrondse veters. Toch zul je dan misschien nog niet helemaal zevenbladvrij zijn.

Helaas ziet dit landbouwplastic er natuurlijk niet uit. Eventueel kun je nog wel grond over het plastic heen gooien zodat het er wat minder lelijk uit ziet, maar je tuin kun je dan niet benutten.

Om deze redenen ben ik heel gespitst op zevenblad. Zie ik ook maar een klein plantje ervan verschijnen, dan haal ik hem weg en ga ik de grond na op stukjes wortel. Dit moet je constant volhouden, wil je voorkomen dat hij verder groeit. Uiteraard gooi je de plantenresten niet op de composthoop, maar bij het groenafval.

Zevenblad als groente

Het blad van de plant zelf is eetbaar. Het werd vroeger, naar het schijnt, veel gebruikt als goedkope (vitaminerijke) groente. Overigens wordt de plant ook weleens ‘hanenpoten’ genoemd, maar dat is de verkeerde benaming. Hanenpoten is een soort gras.

16 Comments

  1. Hallo AlbertJan en Linda,
    Jammer!
    Ik dacht dat ik nu de oplossing zou krijgen.
    Maar uit dit stukje blijkt dat er dus eigenlijk geen remedie tegen zevenblad is.
    Tenminste niet als je het eenmaal hebt.
    Het blijft vervelend spul en het houdt je mooi bezig in de tuin.
    Groet, Wim.

    • Mijn drie kippen hebben mijn tuin zevenblad vrij gemaakt !!! Het heeft niet lang geduurd. Ze hebben me ook verlost van de buxuxmot. Mijn buxus blijft netjes groen !

  2. Ook wij hebben veel zevenblad in de tuin; mijn remedie? Plukken, elke dag pluk ik een groot gedeelte van de verse blaadjes voor onze kippen, in eerste instantie komt het terug, blijven plukken en op een gegeven ogenblik is er geen zevenblad meer te plukken, je put het uit. De kippen vinden het heerlijk en je krijgt er mooie, donkere eidooiers van. (en ja, volgend jaar komt het weer terug, maar dat vinden de kippen niet erg)

    • Hoi Aukje, bedankt voor je reactie! Wat leuk dat je het zevenblad aan je kippen voert. Lijkt me wel een arbeidsintensief werkje! Fijn dat je kippen ervan genieten 🙂 Kun je je kippen er niet laten scharrelen? 😉 Groetjes van Albert Jan en Linda

      • Hoi!
        Wij hebben veel zevenblad in de tuin. Uitgraven lijkt een onmogelijke opgave. We willen een flink stuk gras in de tuin leggen(grasmatten). Groeit zevenblad hier doorheen?
        Alvast bedankt voor de reactie.

        • Hoi Anne, zeker: zevenblad groeit daar doorheen. Je zult ze weer afmaaien als je je gras maait, maar op deze manier kom je niet van zevenblad af. Daarvoor moet je echt de tips uit dit artikel gebruiken. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  3. Bestrijding zevenblad.
    Als je een flinke laag houtsnippers er over heen strooit, dan gaat het zevenblad met zijn wortels daar in groeien en dan kun je het zevenblad er makelijker uit trekken.

  4. Hallo lieve mensen! Onze tuin is ook besmet met zevenblad en japans duizendknoop. Ik hou het dagelijks bij door jonge plantjes zo diep mogelijk eruit te steken en ik moet zeggen, zo hou ik het redelijk in bedwang. Wat ik jullie nog wel als tip mee wil geven: gooi het afval niet in de groene container, want een minuscuul klein stukje wortel besmet het toekomstige compost. Dat wil je andere tuinliefhebbers niet aandoen.

    • Hoi Fini, wat een flinke klus zal dat zijn, je bent er maar druk mee. En je hebt helemaal gelijk, je wil het afval niet in je container of composthoop wegdoen! Groet, Albert Jan en Linda

  5. ik ben echt alle wortels uit gaan graven , en later alle opslag die nog het lef had boven de grond te komen daarna ook , als het nog heel klein is, bijhouden dus ik heb nu vrijwel geen zevenblad meer in de tuin , gewoon doorzetten en jezelf enorm belonen ( met andere mooie tuinplantjes ) voor je inzet .

  6. Ik hoorde ooit dat zevenblad en Longkruid niet goed samengaan. Longkruid is best een leuk plantje dus dacht, baat het niet, schaadt het niet. Maar mijn zevenblad is inmiddels wel verdwenen. Zonder veel geschoffel. Ik raad iedereen dit experiment aan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*