tranend hart

Deze planten bloeien in april

In april kan het nog goed koud zijn: nachtvorsten zijn niet ongewoon. Ook zijn er nog regelmatig periodes met gure, koude wind. Toch lopen de temperaturen overdag al behoorlijk op, en dat kun je ook merken aan de natuur. Dit zijn onze favoriete bloeiers in april!

Japanse sierkers (Prunus serrulata)

De gewone Japanse sierkers is niet de vroegstbloeiende prunus, maar de prunus die je overal wel in tuinen ziet bloeien. De bloesems bestaan uit dikke, volle roze bloemen. Deze prunus bestaat ook in treurvorm. Jammer genoeg geeft de Japanse sierkers niet zoveel geur af. Als je van kersenbloesems houdt, bekijk dan ook zeker het artikel dat ik schreef over alle mooie bloemen en planten die ik tegenkwam in Japan (maart/april 2019).

Japanse sierkers april

Judaspenning

De stengels van de tweejarige judaspenning schieten op een gegeven moment de lucht in. En dan kan de plant wel in twee weken beginnen te bloeien. De paarse bloemen bloeien vanaf ongeveer eind april tot eind mei. Judaspenning verspreidt zich gemakkelijk. Dat is niet vervelend, alleen maar mooi! En bijkomend voordeel: vlinders en andere insecten zijn er dol op.

judaspenning

Speenkruid

Afhankelijk van het weer en de temperatuur bloeit speenkruid ook al in maart. Hoe eerder hij bloeit, hoe eerder hij ook weer is uitgebloeid natuurlijk. Als speenkruid opkomt, lijkt het alsof je hele tijd overwoekerd wordt. Ons advies is om de plant lekker te laten staan en te genieten van de pracht. Na een tijdje wordt het loof geel, droogt het weg en nemen andere planten het over. Dan duurt het weer een jaar voordat je ervan kunt genieten. In heel strenge winters is het groen van speenkruid het eerste groen dat duiven kunnen eten. Zij zijn er dus dol op.

speenkruid april

Prunus triloba

Prunus triloba is een prachtig knotboompje dat veel lange scheuten heeft die prachtig bloeien. Eind maart, begin april komen de bloemen tevoorschijn. Meteen na de bloei snoei je de boom, wat inhoudt dat je hem knot.

Tranend hart of gebroken hartje

Dicentra spectabilis heet in het Nederlands tranend hartje. Als je de bloemetjes ziet, weet je waarom. Deze kwetsbare plant bloeit in april en mei. Het is een vaste plant, dus hij komt elk jaar terug. Wij zijn er dol op!

Tranend hart dicentra spectabilis april

Keizerskroon

Keizerskroon is een van de vroegste bloeiers in je border: eind maart, begin april bloeit hij al. Het groen heeft dan al een tijdje z’n best gedaan om de border op te fleuren. Er bestaan oranje, gele en rode keizerskronen.

Gele keizerskroon

Wat zijn jouw favoriete bloeiers in april?

5 Comments

  1. Het gebroken hartje begint te komen. Al langer bloeit het Groenlands viooltje (V. labradorica). Kleurt prachtig bij de euphorbia robbiae, die nog steeds op zijn hoogtepunt is.

  2. heb al een aantal jaren D. spectabilis staan in een bordertje dat verder nogal overwoekerd wordt door akeleien. Altijd prachtig gebloeid en gegroeid, maar dit jaar lijkt er maar heel weinig op te komen. Het staat al wel vol met de akeleien. Leeftijd (20 jaar)? Of heb ik iets verkeerds gedaan? (Kan haast niet: ik heb niets gedaan).
    Vond het wel lastig dat in het begin, als er alleen nog blad zichtbaar is, akelei, ruit (Thalyctrum) en de hartjes (voor mij) niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*