herfstaster rudbeckia en leonorus augustus

Deze planten bloeien in augustus

Wat staat er heerlijk veel in bloei in augustus! Wel veelal bloemen die in juli al beginnen te bloeien, maar daar hoor je ons niet over klagen! Dit zijn onze 11 favorieten.

Echinacea (purpurea)

De paarse echinacea purpurea begint in augustus net te bloeien. Dit is dé sterke variant van de echinacea, een echte degelijke plant.

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe soorten en kleuren bij gekomen, maar deze moeten zich allemaal nog bewijzen. Mijn ervaring ermee is dat de meeste met een paar jaar weer dood gaan. Bij de purpurea heb ik daar geen last van.

Als de bloemen uitgebloeid zijn, blijft er een stekelig hart over. Dit hart is ook prachtig in boeketten. Sterker nog: als de bloemblaadjes niet zo mooi meer zijn, haal ik ze er zelf af om het hart te gebruiken. Dat blijft het langste goed.

echinacea bloemen augustus

Rudbeckia (zonnehoed)

Rudbeckia lijkt wel wat op de echinacea: ze hebben dezelfde vorm. Rudbeckia wordt ook wel zonnehoed genoemd, en door de kleur snap je wel waarom. Zo’n zonnige plant!
Er zijn twee soorten rudbeckia: een variant die zichzelf uitzaait en een vaste plant. De tweejarige rudbeckia doet het beter op schrale grond, en komt ook op tussen stenen en voegen. De vaste plant houdt van normale, voedzame tuingrond.

rudbeckia

Duifkruid (scabiosa)

Duifkruid is mooi in boeketten, ik heb hem altijd wel in de snijtuin staan. De plant heeft slappe stengels, maar dat kun je oplossen door ze tegen stevigere planten aan te zetten in de border. De bloemen zien eruit als speldenkussentjes, en ruiken heerlijk. Duifkruid begint in juli of augustus te bloeien, en bloeit zeker tot en met oktober door – een beetje afhankelijk van de soort.

duifkruid scabiosa

Agapanthus (Afrikaanse lelie)

Heel veel kleine bloemetjes die samen een grote bloem vormen, dat is de agapanthus of ook wel de Afrikaanse lelie. Ik wil het liefst zoveel mogelijk bloeistengels, zodat er meer bloemen in de plant zitten. Je ziet soms planten die helemaal vol staan, maar dat lukt bij mij helaas niet. Dat zou aan de variëteit kunnen liggen. Er bestaan veel varianten agapanthus: donker- en lichtblauw, met allerlei tinten ertussen, en wit.

Agapanthus houdt van klein-achtige grond of potgrond met klei of leem. In zulke grond staan ze van oorsprong namelijk ook. Toen ik in Nieuw-Zeeland op vakantie was, zag ik ze veel langs de weg. Zo prachtig! De bloei kan eind juni beginnen, maar in juli en augustus bloeit hij echt volop. Helaas is de uitgebloeide agapanthus niet zoveel aan.

afrikaanse lelie agapanthus

Herfstasters

De naam is een beetje verwarrend, want herfstasters bloeien al voor de herfst. Het ligt een beetje aan hoe vroeg je ze gezaaid hebt, maar vanaf juli tot en met de vorst zul je bloemen zien. Het is een mooie snijbloem. Als je de eerste bloemen uit de plant snijdt (en op de vaas zet), gaat de plant breder uitgroeien en krijg je uiteindelijk meer bloemen. Haal ook altijd de dode bloemen eruit! Belangrijk is dat je herfstasters niet twee jaar achter elkaar op dezelfde plek zaait. Zorg voor wisselteelt, anders gedijen ze niet.

herfstaster straalaster struisvederaster

Zinnia

Zinnia’s zijn prachtig! Een beetje ouderwets wel: ze stonden vroeger veel in tuinen. Zinnia’s bestaan in heel veel verschillende bloemvormen: rond (pompon-achtig), margriet-achtig, enkele bloemen, dubbele bloemen en in ontelbaar veel kleuren en kleurencombinaties. Ook voor zinnia’s geldt dat je ze beter niet op dezelfde plek zet als vorig jaar. De plant is erg gevoelig voor schimmelziektes. Het jaar erna kan de ziekte nog in de grond zitten, en dan krijgen je nieuwe planten daar ook weer last van.

zinnia meerkleurig

Dahlia

Ook dahlia’s bloeien vanaf juli tot aan de vorst. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en kleuren. Van heel subtiel tot heel fel. Dus voor elke tuin is er wel een passende kleur te vinden. Ook zijn er veel verschillende bloemvormen en vormen van bloemblaadjes. Haal altijd de dode bloemen uit de dahlia’s, dan kan er weer meer energie naar de nieuwe bloemen.

Oranje gele dahlia

Leonorus (hartgespan)

Leonorus bloeit de hele zomer door tot aan de winter, maar begint wel tamelijk laat (eind juli, begin augustus). De bloemen hebben een bijzondere vorm: het zijn aren, met bloemetjes die er in groepjes aan de stengel verschijnen. Als de hoofdstengels zijn uitgebloeid, haal ze er dan uit. Dan komen er weer zijstengels aan de plant. De plant kan goed op schrale grond en zaait zich enorm uit. Als je ze eenmaal hebt, raak je ze niet meer kwijt. Maar dat is geen probleem: je trekt ze heel makkelijk uit de grond en ze overwoekeren andere planten niet. Plus: ze zijn heel mooi! Het is een bijzondere bloem die je maar heel weinig ziet.

leonorus hartgespan augustus

Crocosmia (montbretia)

Crocosmia is een bol die fresia-achtige bloemen oplevert. De stengel ziet eruit als een opzij gevallen aar, waar telkens een bloemetje uit komt. Wij vinden de rode variant erg mooi, maar er zijn verschillende kleuren. De bollen vermeerderen zich heel snel. Gaat dat te snel voor je, haal ze dan in de herfst uit de grond en plant simpelweg wat minder bollen terug.  groeien.

Afrikaantjes

Afrikaantjes ontsmetten de grond, maar daarvoor moeten ze wel minimaal 3 maanden aaneengesloten bloeien. Dit zie je veel op velden waar eerst bollen en rozen stonden. Vervolgens werk je de plant onder en gebruik je hem als groenbemester. Afrikaantjes bloeien de hele zomer, vanaf eind mei tot en met de vorst. Het is een zeer trouwe bloem, die je vooral in warme, zomerse kleuren ziet. Maar er bestaan ook witte Afrikaantjes – en hoge en lage varianten.

Linda afrikaantjes

Fuchsia magellanica

De fuchsia magellanica is een vaste fuchsia die je gewoon in de grond kan laten staan in de winter. Dan sterft hij af, waarna hij in het voorjaar vanzelf weer uitgroeit. In het voorjaar knip je wel de afgestorven delen af. In juli begint deze fuchsia te bloeien, en hij bloeit door tot het gaat vriezen. Is er geen echte winter met temperaturen onder nul, dan blijft hij haast wel doorbloeien.

De bloemetjes zijn klein, smal en langwerpig. Je ziet duidelijk dat het een fuchsia is, maar de bloemetjes lijken heel teer.

Fuchsia magellanica augustus

Welke bloeier in augustus is jouw favoriet?

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*