Deze planten bloeien in maart

Hoewel er in januari en februari ook genoeg bloeit, is voor veel mensen maart de maand waarin de natuur zich weer laat zien. In dit artikel vind je een lijst met planten die bloeien in maart. Het is geen volledige lijst, maar zijn zeker onze favoriete maartbloeiers!

Blauwe druifjes (Muscari botryoides)

Het klinkt misschien een beetje gek, maar blauwe druifjes zijn er in verschillende kleuren. Behalve in verschillende tinten blauw ook in het wit.

De bolletjes plant je in de herfst in de tuin (september, oktober), en na de bloei kunnen ze in de grond blijven. Hierdoor zullen de bollen zich vermeerderen. Ook vermeerderen blauwe druifjes zich door het uitzaaien van de zaden. Nog meer bloemetjes om van te genieten dus!

maart blauwe druifjes

Hyacinten

Hyacinten verspreiden een sterke geur. Je moet ervan houden! De blauwe variant schijnt het sterkst te geuren, zeker op een zonnige dag. Ook vind je ze in het wit, geel, roze, rood en paars.

Ook leuk: er zijn speciaal geprepareerde bollen voor binnen. Je kunt ze dan in een glas of op een schoteltje tot bloei laten komen. Deze bollen hebben dan wel een kouprikkel gehad, zodat ze binnen op de voor jou geschikte tijd gaan bloeien. Knip na de bloei de stengel eruit en plant de bol zo snel mogelijk in de grond – dan kun je er volgend jaar ook van genieten.

hyacint

Katjes

Ook katjes kunnen in maart gaan bloeien. Altijd een mooi gezicht, die pluizige bolletjes vol met geel stuifmeel. Als je katjes op de vaas hebt gezet, heb je vast weleens gezien dat de takken wortel hebben geschoten na de bloei. Ook als ze nog geen wortel hebben geschoten, kun je ze zo in vochtige grond steken. De meeste takken groeien dan gewoon door. Eigenlijk net zoals je de knotwilg stekt.

Skimmia

De struik skimmia zit vol met kleine knoppen die er in verschillende maanden prachtig uitzien – je kunt er heel lang van genieten. Het lijken wel bessen, maar in maart of april gaan ze open. Ze ruiken flink zoet.

skimmia bloeiend maart

Magnolia stellata

Ook magnolia stellata laat in maart haar bloemen zien. Het is een mooie vroegbloeiende magnolia, die je bovendien ook redelijk klein kunt houden.

bloem magnolia stellata maartbloeier

Camelia

Als de bloemen van de roodbloeiende camelia open gaan, hebben ze wel wat weg van een supervroeg bloeiende roos. Hiervan fleurt de tuin erg op. Hopelijk gooit de nachtvorst niet te veel roet in het eten, want daar wordt camelia  niet mooier van. Vriest het toch nog flink, terwijl  de camelia al wel ver is? Verwijder dan de aangetaste bloemen. Na de vorst gaat de rest van de knoppen open.

camelia

Vinca minor

Vinca minor, ook wel maagdenpalm, is een praktische en sterke bodembedekker die bloeit in maart en april. Eind februari, begin maart, ga ik even met een heggenschaar over de toppen van de vinca. Zo zijn de bloemen beter te zien. Ook valt de plant dan niet zo plat, maar blijft hij lekker rechtop staan.

maart bloem vinca minor maagdenpalm

Wolfsmelk (Euphorbia characia Wulfenii)

Wolfsmelk bloeit al in februari, maart en april. Het is een dankbare plant die nooit verveelt. Hij staat graag op een zonnige plek met een beetje kalk. De plant is sterk en heeft weinig last van ziektes.

Omdat de plant groen is in de winter, is hij ook in de winter- en voorjaarstuin erg sierlijk. De hoogte van wolfsmelk in volle bloei is 80 tot 100 centimeter.

maart wolfsmelk euphorbia

Maarts viooltje (Viola odorata)

Maarts viooltje is een heel lage bodembedekker. Hij kruipt over de grond en wordt niet hoger dan zo’n 5 centimeter. De kleur is mooi diepblauw – je grond kan dan helemaal blauw kleuren in maart. Van deze sterke plant zie je niet zoveel meer als hij gebloeid heeft. Maart is dus echt het hoogtepunt. De plant is ook makkelijk te vermeerderen: je haalt er gewoon een stukje met wortel vanaf en plant dat opnieuw uit.

maarts viooltje

Dit waren onze 9 favorieten. Wat zijn jouw favo maartbloeiers?

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*