Molshoop

Dit doe je met molshopen in je gazon

Misschien heb je de neiging om molshopen gewoon weg te halen en de grond bijvoorbeeld in een border te gooien. Dat moet je nooit doen! Na verloop van tijd zal je gazon op die plek gaan verzakken, en krijg je een ongelijke grasmat.

De molshoop spoelen met een tuinslang

Wat dan wel een goede oplossing is? Je tuinslang erbij pakken! Druk je tuinslang middenin de molshoop en vind met waterkracht de opening van de hoop. Vaak zit die in het centrum van de molshoop. Spoel net zo lang tot het water gemakkelijk in de grond wegzakt, dan heb je de opening gevonden.

Molshoop

Het zand in de opening duwen

Vervolgens werk je vanuit het midden langzaam naar buiten. De grond duw je met je ene hand naar binnen, terwijl je met de tuinslang water het gat in blijft spoelen. Dit doe je net zo lang tot het gat helemaal gevuld is met water en modder. Dan heb je alles wat de mol onder je gazon vandaan heeft gehaald weer in het gat gespoeld.

Je zult zien dat er een heel klein gaatje overblijft. Dit is geen echte beschadiging voor je gazon. Je hoeft er dus verder ook niets aan te doen – doorharken is voldoende.

Wat als het niet lukt?

Lukt het niet om de molshoop in te spoelen, en heb je meerdere bulten in je gazon? Spoel dan het zand van de bult die niet wil, in een bult die wél gemakkelijk doorspoelt. Onder de grond vult het modderwater vanzelf de ruimte op; de gangen staan met elkaar in verbinding.

Molshopen weghalen

Vang eerst de mol

Trouwens moet je wel eerst de mol hebben gevangen voordat je de molshopen inspoelt – anders dweil je met de kraan open. Het is trouwens niet de opzet om de mol te laten verdrinken; mollen zijn heel snel ondergronds. Twijfel je of de mol weg is? Als je dagelijks nieuwe hopen hebt, is de mol niet weg.

Molshoop

Het allerbeste is natuurlijk om te voorkomen dat er mollen in je tuin komen. Wij hebben daar drie tips voor geschreven.

2 Comments

  1. Goedemorgen,
    Wij hebben zoveel mieren in het gazon deze woelen ook zand omhoog dit zijn dan kleine zandhoopjes maar ook bijzonder irritant.
    Heeft u een idee hoe te bestrijden we hebben van alles geprobeerd.

    • Hoi Jan, wij zouden mieren in de tuin niet bestrijden. Daar heeft de natuur geen voordeel van. Denk aan de mooie groene specht: mieren vormen zijn voedsel. Heb je overlast van mieren op/in bestrating vlak bij huis, gebruik dan kokend water. De kleine zandhoopjes zullen maar tijdelijk zijn. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*