Je hebt de hele winter niet naar je gazon omgekeken. En door eventuele vorst, temperatuurwisselingen en sneeuw is je grasmat er niet beter op geworden. Wil je dat je gras in de zomer groener is dan dat van je buren? Ga dan aan het eind van de winter al aan de slag!
Loop in de winter niet over je gazon
Ook al is het er nu waarschijnlijk te laat voor: probeer in de winter zo min mogelijk over je gazon te lopen. Helemaal als het vriest of tijdens invallende dooi kan het gras beschadigen. Van elke voetstap krijg je een zwarte afdruk. Daar kun je verder weinig aan doen; dat herstelt zich in het voorjaar vanzelf weer – maar voorkomen is beter dan genezen.
In het begin van de lente bevat je gazon veel resten van dode grassprieten en bladeren. Hierdoor is de toplaag van de grond dichtgeslibt, waardoor het geen lucht meer krijgt. Dit is juist heel belangrijk, want zonder zuurstof groeit het gras niet goed. Het gras kan zich dan niet optimaal ontwikkelen. Mos kan wel tegen weinig zuurstof, waardoor je grasmat dus voor een groot deel uit mos gaat bestaan. Heb je al veel mos in je gazon, dan kun je as op je gazon strooien. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Verticuteren zorgt voor lucht in je gazon
Om een mos-mat te voorkomen, is het belangrijk dat je mos en plantenresten omhoog en uit je gazon haalt. Op die manier komt er dus lucht in je gazon. Dit doe je met een verticuteerhark of -machine. Verticuteren doe je bij voorkeur tijdens bewolkt weer in de lente. Je haalt je gazon open, en als het te zonnig weer is, droogt je grasmat daardoor te snel uit.
Voor een klein stuk gras kun je een hark gebruiken, maar dit is zwaar werk. Zelf gebruik ik een verticuteermachine die ik bij een tuincentrum huur. Een verticuteermachine snijdt met messen door het gazon heen. Je gras blijft staan, maar mos en dode plantenresten worden wel naar boven gehaald. Er gaat wel een beetje gras mee naar boven, maar dat is goed: dan ontstaat er meer ruimte voor nieuw gras. Voor kleinere tuinen kun je een verticuteerhark* gebruiken.
Veruit het meeste werk is nog het opharken van alle resten. Het mos en andere plantenresten komen namelijk bovenop je gazon te liggen. Dit moet je wegharken (en eventueel op je composthoop doen). Wat er overblijft ziet er in eerste instantie niet zo mooi uit, maar schrik niet. Dit komt weer goed!
Op plekken waar veel mos zat, kunnen kale plekken ontstaan. Deze kun je na het verticuteren en opruimen inzaaien met graszaad.
Gazon bemesten
Na het verticuteren heeft je gazon bemesting nodig: natuurmest of kunstmest. Bij kleine gazons kun je het beste natuurmest strooien. Dit is echter redelijk duur, dus bij een groot gazon tikt het nogal aan.
Kies je voor kunstmest, dan beveel ik N (stikstof) P (fosfor) K (kalium) 12-10-18 aan. Dit is een mengmest die je kant-en-klaar koopt. Het is bijna overal verkrijgbaar en precies wat je gazon nodig heeft. Drie tot vier weken later strooi je dit opnieuw. Dit herhaal je gedurende het hele groeiseizoen – tot ongeveer september, oktober. Het is een beetje afhankelijk van de temperatuur hoe lang het gras blijft groeien. Als het in oktober nog erg warm is, groeit je gazon nog wel even door.
Kalk strooien
In de winter strooi ik als voorbereiding op de bemesting kalk op mijn gazon. Het duurt ongeveer drie maanden voordat dit werkt. Kalk zorgt ervoor dat de mest die je strooit wordt omgezet in voeding, zodat je planten het beter kunnen opnemen. Als je voor natuurmest kiest, is het belangrijk dat je ook groenkalk gebruikt, dit kun je wel het hele jaar door strooien; dat werkt sneller.
In het voorjaar gebruik ik geen compost, dit strooi ik al in december of januari over mijn gazon. De reden hiervoor is dat compost over het algemeen minder voeding bevat, maar wel voor een goede structuur in de grond zorgt. Als je het in de winter strooit, spoelt het in en begint het te werken in het voorjaar.
Meer weten?
Natuurlijk houdt het hiermee niet op. We hebben meer artikelen geschreven over het onderhouden en verzorgen van je gazon. Klik op de link om de artikelen te zien!
*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.
Bewaar dit artikel op Pinterest: