zinnia snijtuin

Dode bloemen uit de snijtuin halen

Het is voor elke tuin belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat de planten de kans krijgen om opnieuw knoppen te zetten en nieuwe bloemen te vormen. Maar in de snijtuin is dat nóg belangrijker. Deze planten moeten er in één jaar alles uithalen. Dan wil je geen energie naar de zaadvorming laten gaan. Goed knippen dus!

leeuwenbekjes snijtuin
Leeuwenbekjes

Groeien en bloeien in één jaar

Over het algemeen zijn de bloemen in de snijtuin eenjarigen. Denk aan zinnia, leeuwenbekjes en lupine. Ze moeten groeien en bloeien in één jaar. Dat kost veel energie. De planten hebben iets meer tijd om te herstellen als je de dode bloemen eruithaalt. Bovendien bloeien ze ook veel langer. Zaad zetten kost immers ontzettend veel kracht.

Vergeet niet om een beetje organische meststof tussen de planten te strooien als je de uitgebloeide bloemen hebt uitgeknipt.

Lupine

Het bloeiseizoen verlengen

Door dode bloemen te verwijderen, verleng je eigenlijk het bloeiseizoen. Met andere woorden: je hebt langer iets aan je snijtuin. Je kunt dan wel vanaf de vroege zomer tot de late herfst bloemen plukken.

Als je eenjarige planten zaait, plant je ze zo rond half mei uit. Dan wordt het wel juni voordat ze bloeien, maar daarna kun je er zeker drie of vier maanden van genieten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*