buitenkraan

Doen voor de eerste vorst: buitenkraan en sproeiinstallatie afsluiten

Normaal gesproken is het half tot eind oktober tijd om buitenkraan en je sproeiinstallatie af te sluiten. Dit wil je namelijk voor de eerste stevige nachtvorst doen, anders vriezen ze kapot. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Buitenkraan afsluiten

Binnen in huis heb je per buitenkraan een aftapkraan en een afsluitkraan. Allereerst draai je de afsluitkraan dicht, dan kan het water niet meer naar buiten toe. Vervolgens zet je de buitenkraan open en draai je de aftapkraan ook open. Daar komen dan nog wat druppels uit, daarna weet je zeker dat de leiding helemaal leeg is.

Je wil er geen water in laten staan: water zet immers uit als het bevriest. Dan loop je het risico dat de leiding kapotvriest.

De aftapkraan kan weer dicht en de buitenkraan kan open blijven.

aftapkraan binnen
De aftapkraan

Sproeiinstallatie afsluiten

Staat de pomp van je sproeiers in een koude schuur, die niet vorstvrij is? Dan moet je drie dingen doen:

  • De leiding loskoppelen
  • De pomp eruithalen
  • Het water uit de pomp en leidingen laten

De pomp zit vol water. Aan je pomp zit een aftapkraantje waarmee je hem leeg kan laten. Ook kun je hem na het loskoppelen op de kop houden bij de aansluitleiding, dan loopt er water uit. Je merkt het vanzelf: als de pomp vol is, is hij loodzwaar.

De pomp zet je vervolgens op een vorstvrije plek neer.

Leidingen leegblazen met een compressor

Ik heb een heel net van leidingen in de tuin. Het is een aanrader om daar een compressor op te zetten, die de leidingen leeg blaast. Eerst zet je dan wel het kraantje aan het eind van de leidingen open. Goed om te weten: leidingen wat dieper in de grond bevriezen niet zo snel.

Leidingen die op de grond liggen kunnen een aantrekkelijke plek zijn voor muizen en kikkers die willen overwinteren. Het is dus belangrijk om de uiteindes van de leidingen af te sluiten. Dit geldt trouwens ook voor de grondwaterbron.

Meer weten?

Wil je weten wat je nog meer moet doen voor de eerste nachtvorst? Lees dan dit artikel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*