Droogteschade aan je bloemen en planten, dit doe je eraan

Droogteschade aan je bloemen en planten, dit doe je eraan

Met een droogte die we nu meemaken, kan het niet anders of je planten ondervinden schade. Bijvoorbeeld bloemen die indrogen, blad dat verdort. In veel gevallen is de schade niet meer te herstellen, maar kun je de planten wel helpen.

Ingedroogde bloemen

Ik heb nog nooit meegemaakt dat het zó ontzettend droog was. Bij de hortensia op de foto zie je heel duidelijk de droogteschade. De bloemen zijn ingedroogd en komen soms niet meer helemaal uit, het blad is onherstelbaar verdord.

hortensia schade droogte

Aangetaste bloemen en blad snoeien

Je kunt het beste de ‘slechte’ bloemen en het beschadigde blad wegknippen. Je ziet heel snel welke delen van de plant dat zijn. Geef de plant goed veel water, en je ziet welke delen bijkomen en welke zichzelf niet meer herstellen. Je zult meteen na het snoeien zien dat het aanzicht van de plant een stuk beter is. Daarnaast is het ook beter voor de gezonde delen van de plant.

Nieuw blad in augustus

In augustus vormt zich nog wel weer nieuw blad, dus de plant zal zich geheel herstellen. Dat wil zeggen: je moet natuurlijk wel water blijven geven. Als je helemaal geen water geeft, kunnen je planten doodgaan.

verdroogde hortensia

Op deze manier kun je ondanks de droogte en droogteschade je tuin toch nog iets opknappen. Het geheel zal er wat mooier uit komen te zien.

6 Reacties

 1. Angelina Lucassen

  Bedankt voor de nuttige tips!
  Kan ik ook alles kortsnoeien tot 50 cm van de grond?

  • Hoi Angelina, dat kan ook prima. Geef je plant wel eerst flink water. Doe dat in een geul om de plant heen, zodat het water niet wegloopt. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 2. Ik lees in uw bericht dat de hortensia wat gesnoeid mag worden. Ik ben twee weken op vakantie geweest en met deze hitte zijn mijn hortensia’s helaas ernstig beschadigd. Het hout van de takken lijkt zelfs beschadigd. Is het snoeien van de dode bloemen en evt wat takken niet nog meer schadelijk voor de plant?

  • Dag Mireille, het is verstandig om de hortensia allereerst veel water te geven. Wacht een paar dagen en kijk dan wat nog redelijk hersteld is. Al het echte dode hout kun je uit de plant snoeien. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 3. Marja Langendoen

  Ik heb dezelfde vraag als Mireille.
  Bij mij zijn ook de takken beschadigd.
  Wat moet ik doen.
  Marja

  • Hoi Marja, inmiddels hebben we de vraag van Mireille beantwoord. Ook nog even onder jouw berichtje: geef de hortensia allereerst veel water. Wacht een paar dagen en kijk dan wat nog redelijk hersteld is. Al het echte dode hout kun je uit de plant snoeien. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*