Linda kromme bezem

Een gebogen bezem, werkt dat? (recensie)

Ik veeg redelijk veel: zowel thuis als op mijn werk. Ik merk namelijk dat je met een bladblazer het mos niet wegkrijgt. Maar vegen is zwaar werk, net zoals schoffelen en harken. Deze bezem met kromme steel zou beter zijn voor je rug. Vandaag vertel ik wat ik ervan vind!

Dit artikel is geschreven door Albert Jan. Maar ik vond dat Linda ook maar eens op de foto moest!

Rechtop vegen = geen rugpijn?

Op een boerenmarkt kwam ik deze bezem met een gebogen steel tegen. Dit zou goed zijn voor je werkhouding, omdat je rechterop zou staan tijdens het vegen. Het gevolg daarvan is dat je dus minder rugklachten hebt. Met een gewone bezem heb ik inderdaad de neiging om krom te staan (voorovergebogen – met als gevolg rugpijn), dus ik was erg benieuwd of deze bezem mijn werkhouding zou verbeteren. En ook belangrijk: of ik dit een fijne bezem zou vinden.

kromme vs. rechte bezem

De bezem staat in een andere hoek

Bij de eerste keer vegen, voelde het meteen al goed. Ik merkte dat ik gedwongen werd om rechtop te staan, omdat dat de enige manier is waarop de bezem goed veegt. Dat zit zo: de borstels van deze bezem staan vlak op de grond; de hele onderkant van de bezem raakt de straat tijdens het vegen. Door de kromming van de steel staat de bezem in een andere hoek ten opzichte van de grond.

De borstels van een normale nieuwe bezem raken maar voor een gedeelte de grond, waardoor ze eerst moeten afslijten in jouw voorkeurshouding. Het gevolg is dat je meer kracht moet zetten, omdat je niet de gehele borstel kunt benutten. Hierdoor veeg je de straat niet mooi schoon. Pas wanneer de bezem voor een deel is afgesleten, veegt hij echt fijn.

Ook nu ik wat langer met de kromme bezem geveegd heb, merk ik dat ik minder kracht hoef te zetten, en efficiënter veeg. Mijn rug wordt minder belast, waardoor ik langer door kan gaan met vegen.

Eén nadeel: terugvegen werkt niet zo goed

Het enige nadeel is dat ‘terugvegen’ (zie de foto hieronder) niet zo goed werkt. Ik veeg niet alleen van me af, maar om de werkzaamheden af te wisselen, ook weleens naar me toe. Dan functioneert de bochel in de steel niet zo goed meer. Die slaat als het ware om. Je moet dus wel wennen aan een iets andere manier van vegen.

naar je toe vegen

De steel is onder verhitting gebogen. Ik heb het gevoel dat het een stevige steel is, die je niet zomaar breekt. Stel de borstels van de bezem zijn versleten, dan zou je de steel opnieuw kunnen gebruiken. Ook ligt de steel goed in de hand.

bezems vergelijken

De bezem plus steel kocht ik voor €22,50 bij Gerhard Jannink uit Itterbeck (Duitsland). Dat is niet goedkoop voor een bezem. Toch heb ik wel het gevoel dat de bezem zijn geld waard is: ik ervaar echt minder belasting van mijn rug. En het is beter om te werken met een gebogen bezem dan met een gebogen rug. 😉

Misschien vind je dit ook interessant: Met deze truc veeg je je straat supersnel schoon.

4 Comments

  1. Leuk om te lezen, ik had uberhaubt al geen idee dat er kromme bezems waren. Misschien wel de moeite waard voor de 22.50 om er 1 te halen. Ik herken mij wel in dit probleem van de rugpijn.

  2. lijkt mij ook inderdaad ideaal (te meer omdat ik niet zo lang ben )
    Mijn schoonvader zweert nog steeds bij een ouderwetse “Heksenbezem “.(zucht )

    • Hoi Heleen, het is inderdaad ideaal! Wij hebben trouwens ook eens over de heksenbezem geschreven. Je kunt ermee wel héél snel een pad leeg vegen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*