nieuw gazon

Een nieuw gazon aanleggen & inzaaien: zo doe je dat

Wil je een nieuw gazon aanleggen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het inzaaien van een nieuw gazon.

Wanneer kun je gras zaaien?

Er zijn twee perioden geschikt om een gazon in te zaaien. De eerste periode is van maart tot en met april – hooguit half mei. In mei wordt het al snel te warm en te droog.

De tweede periode is in augustus of september. Het is dan nog erg warm, maar de ergste hitte en droogte is voorbij. Bovendien groeit het gras dan erg goed. Je zult het gazon dan nog wel enkele keren kunnen maaien voor de winter. Voorwaarde is wel dat de grond vochtig genoeg is.

Eventueel kan het dan ook nog in oktober of november. Dan wordt je gazon nog wel groen voor de winter, maar zal het niet veel meer groeien.

Weersomstandigheden om een gazon aan te leggen

Het is ook belangrijk om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Het moet al een beetje warm zijn, maar vooral ook vochtig: veel vocht in de grond en in de lucht.

Wat je niet wil, is dat het droog en schraal is en de zon fel schijnt.

Stap 1: aardappels poten

Wil je het grondig aanpakken, dan poot je in het voorjaar aardappels in het hele stuk. Dat heb ik 30 jaar geleden gedaan toen ik mijn gazon ging aanleggen. De aardappelplanten maken de grond schoon en onkruid krijgt geen kans om te groeien. Het is niet noodzakelijk, maar wel erg goed voor de grond.

Als je de aardappelplanten uit de grond hebt gehaald, laat je de grond een weekje inklinken. Bovendien zal het onkruid dat op het punt stond te ontkiemen bovenkomen in die week. Hark de grond door, dan raken de te ontkiemen onkruidzaden weer op achterstand ten opzichte van het graszaad dat je straks gaat zaaien.

Stap 2: bemesten

Om de grond voeding te geven, ga je mest in de grond werken. Gebruik oude koemest of organische mestkorrels. Heb je een groot gazon, werk het dan in de grond met een frees.

Stap 3: de grond vlak maken

Na het bemesten ga je de grond vlak harken met een tuinhark. Vergis je niet: dit is heel veel werk.

Vervolgens gebruik je een gazonrol om de grond aan te rollen. Hierna zie je precies nog overgebleven kuilen zitten, waar je nog met de grond moet schuiven.

Wil je een wilde tuin aanleggen, dan is een vlak gazon van minder belang. Maar als je een strak gazon wil, is dit een stap die je niet moet overslaan. Bovendien is een ongelijk gazon heel lastig maaien.

Stap 4: zaaibed los harken

Gebruik nogmaals een tuinhark om de grond los te harken. Daarmee maak je een zaaibed en breng je lucht in de grond.

Stap 5: graszaad zaaien

Laat je in het tuincentrum adviseren welke soort gras voor jou het best geschikt is. Je hebt bijvoorbeeld de keuze voor siergazon, sportveldengras of een mengsel. Siergazongras is heel fijn, wat meteen ook erg gevoelig is. Zoals je je kunt voorstellen, is sportgras juist heel sterk. Ook is er speciaal gras voor in de schaduw. Wij zouden je adviseren om een mengsel te nemen – er zijn ook kant-en-klare mengsels te koop.

Het zaaien van graszaad doe je in twee richtingen: in de lengte en in de breedte. Dan is de kans groter dat het zaad mooi egaal verdeeld wordt. Bekijk vooral het etiket of de verpakking om te zien hoeveel zaad je nodig hebt per vierkante meter.

Na het zaaien hark je de grond weer even door, zodat het zaad door en door onder de grond komt. Vervolgens rol je de grond weer aan met een gazonrol. Op die manier droogt de bovengrond niet zo snel uit, en houdt de grond het vocht vast.

Nieuw gazon sproeien

Met een beetje gunstig weer in april of september kan het gras binnen 10 dagen boven staan. Is het droog weer, houd de grond dan vochtig. Zodra het gras boven staat moet je niet te vaak meer sproeien. Dan gaan de wortels niet op zoek naar vocht, en worden ze lui.

nieuw gazon kale plek

Een nieuw gazon voor de eerste keer maaien

Als het gras wat langer is dan een centimeter of 4, is het tijd om het voor de eerste keer te maaien. Stel de maaimachine iets hoger af dan je normaal zou doen – zodat het gras wat langer blijft. De eerste keer ‘top’ je het gras als het ware. Stel je de machine lager af, dan trek je het gras uit de grond. Het is daar nog niet sterk genoeg voor.

Na een keer of twee maaien, zal het gras niet alleen in de lengte groeien, maar ook in de breedte. Kale plekjes groeien dan snel dicht.

Onkruid bij een nieuw gazon

Komt er onkruid door je prille gazon heen? Trek je er niets van aan. Je maait het gewoon af tijdens het grasmaaien, en na een paar keer komt het onder het gras terecht.

Ook over de kanten van je gazon hoef je je nog niet druk te maken. Het afsteken (om het netjes te houden) komt later wel. Laat je gazon eerst sterker worden. Wel kun je de zijkanten knippen.

Opnieuw bemesten

Na zo’n 5 tot 6 weken is het tijd om je gazon opnieuw te bemesten. Kijk goed naar de kleur van het gras: als het wat lichter groen is, kan het wel wat mest gebruiken. Is het gras nog mooi donkergroen, bemest het dan nog even niet. Als je overbemest, spoelen de meststoffen uit in het milieu.

Heb je nog vragen over het aanleggen en de eerste verzorging van je nieuwe gazon? Laat hieronder een reactie achter!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*