Een pruimenboom gemakkelijk vermeerderen: uitlopers

Een pruimenboom gemakkelijk vermeerderen: uitlopers

Wil je graag meer pruimenbomen, maar houdt de prijs in het tuincentrum je tegen? Met een beetje geduld kweek je zelf redelijk gemakkelijk een pruimenboom op. Pruimenbomen hebben namelijk uitlopers; ondergrondse worteluitschieters.

Paar meter vanaf de hoofdboom

Deze worteluitschieters schieten een paar meter vanaf de hoofdboom uit de grond omhoog. Deze kun je simpelweg afsteken en als nieuwe boom planten, dat doe ik zelf ook vaak.

Pruimenboom reine claude

Het enige wat je hoeft te doen is de uitloper rondom uitsteken en verplanten. Daarna kun je vormsnoei toepassen, zodat je een wat lagere stam krijgt. Dat is namelijk ideaal; dan kun je gemakkelijk bij de pruimen! Het kan overigens wel een paar jaar duren voordat er pruimen aan komen.

Grond voorbereiden

Het juiste moment om zo’n uitloper uit te steken en te verplanten, is als het blad van de boom is. Zorg er wel voor dat je de grond voorbereidt met mest en dat je je nieuwe boompje water geeft!

Pruimenboom uitloper

De pruimenboom op de foto is reine claude, groene pruimen met een roze blos.

4 Comments

 1. Beste Albert Jan,

  Hartelijk bedankt voor de tip. Mijn pruimenbomen hebben inmiddels meerdere uitlopers, dus die zou ik kunnen vermeerderen. Is het echt noodzakelijk om ze los te steken of kunnen uitlopers zich ook gewoon tot nieuwe boom ontwikkelen? Ik heb momenteel 1 uitloper op 5 meter afstand en 1 uitloper op maar liefst 17 meter afstand.

  • Hoi Johan, als de uitlopers op een voor jou gunstige plek staan, hoef je ze in principe niet door te steken. Wel liften ze mee op de voedselvoorraad van de moederboom. Daar kan de moederboom minder van worden. Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Hoi Johan, mijn pruimenbomen geven al vier jaar geen vruchten . Is er nog hoop?

  • Hoi Ineke, er is altijd hoop. Strooi kalk in november of december. En staan er nog meer pruimenbomen in de buurt, in verband met bestuiven?
   Ook kun je met een steekschop een paar wortels doorsteken (let wel: een paar). Hierop kan de boom reageren met vruchtvorming. Doe dit in de wintermaanden bij dooi weer.

   Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*