Reine claude pruim

Een pruimenboom gemakkelijk vermeerderen: uitlopers

Wil je graag meer pruimenbomen, maar houdt de prijs in het tuincentrum je tegen? Met een beetje geduld kweek je zelf redelijk gemakkelijk een pruimenboom op. Pruimenbomen hebben namelijk uitlopers; ondergrondse worteluitschieters.

Paar meter vanaf de hoofdboom

Deze worteluitschieters schieten een paar meter vanaf de hoofdboom uit de grond omhoog. Deze kun je simpelweg afsteken en als nieuwe boom planten, dat doe ik zelf ook vaak.

Pruimenboom reine claude

Het enige wat je hoeft te doen is de uitloper rondom uitsteken en verplanten. Daarna kun je vormsnoei toepassen, zodat je een wat lagere stam krijgt. Dat is namelijk ideaal; dan kun je gemakkelijk bij de pruimen! Het kan overigens wel een paar jaar duren voordat er pruimen aan komen.

Grond voorbereiden

Het juiste moment om zo’n uitloper uit te steken en te verplanten, is als het blad van de boom is (september, oktober). Zorg er wel voor dat je de grond voorbereidt met mest en dat je je nieuwe boompje water geeft!

Pruimenboom uitloper

De pruimenboom op de foto is reine claude, groene pruimen met een roze blos.

12 Comments

 1. Beste Albert Jan,

  Hartelijk bedankt voor de tip. Mijn pruimenbomen hebben inmiddels meerdere uitlopers, dus die zou ik kunnen vermeerderen. Is het echt noodzakelijk om ze los te steken of kunnen uitlopers zich ook gewoon tot nieuwe boom ontwikkelen? Ik heb momenteel 1 uitloper op 5 meter afstand en 1 uitloper op maar liefst 17 meter afstand.

  • Hoi Johan, als de uitlopers op een voor jou gunstige plek staan, hoef je ze in principe niet door te steken. Wel liften ze mee op de voedselvoorraad van de moederboom. Daar kan de moederboom minder van worden. Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi Ineke, er is altijd hoop. Strooi kalk in november of december. En staan er nog meer pruimenbomen in de buurt, in verband met bestuiven?
   Ook kun je met een steekschop een paar wortels doorsteken (let wel: een paar). Hierop kan de boom reageren met vruchtvorming. Doe dit in de wintermaanden bij dooi weer.

   Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 2. Ik heb veel uitlopers in het gazon. Afmaaien helpt niet, ze komen gewoon weer terug. Wat is de oplossing?

  • Hoi Martin, op den duur worden deze uitlopers wel minder. Maar als de pruimenboom eens goed gesnoeid moet worden, krijg je dit probleem weer terug. Zelfs al zou je de boom weghalen, dan nog heb je erna nog last van. Wij hebben thuis in het gazon uitlopers van campsis radicans en duivelswandelstok, regelmatig maaien is de enige optie. Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Worteluitlopers van een pruim zijn van de onderstam en zullen niet de zelfde vruchten dragen als de originele boom. Ze zijn wel goed te gebruiken als nieuwe onderstam om de originele pruim (of één of meerdere verschillende pruimen) op te enten!
  Vormsnoei helpt echter maar gedeeltelijk: de onderstam bepaald nl de groeisnelheid (geschikt is voor hoogstam of laagstam), grondsoort, etc.

  • Hoi Maarten, uit ervaring weten we dat je sommige pruimenbomen heel goed kunt vermeerderen door de uitlopers – en dat zij dezelfde vruchten krijgen als de moederplant. Op deze manier werden in sommige families pruimenbomen uitgewisseld. Bij Albert Jans ouderlijk huis staan na 40 jaar nog steeds vele bomen die niet geënt waren, maar heerlijke pruimen voortbrengen. Als een boom geënt is, zoals bij moderne rassen vaak het geval is, kan dit inderdaad niet. Groeten, Albert Jan en Linda

 4. Beste Albert Jan,
  Kunnen de uitlopers van de pruimenboom ook direkt naast de stam van de boom omhoog komen of is dit opslag.
  Als het wel uitlopers zijn, kan ik deze dan uitspitten of is dit slecht voor de originele pruimenboom en kan deze hierdoor minder vruchten produceren?

  • Hoi Ria, uitlopers kunnen ook naast de stam omhoog komen. Als je ze voorzichtig uit de grond haalt, kan het geen kwaad. En dan is het afwachten of aan de nieuwe uitlopers ook lekkere vruchten komen. Mooi om te proberen! Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 5. Goede morgen,
  Ik wil juist van al die uitlopers af. Tientallen zijn het er, tot in mijn schuur aan toe, tussen de tegels door. Afsteken helpt even maar een paar weken later staat het hele spul er weer. Bestaat daar een middel tegen??

  • Hoi Ruud, het enige wat we kunnen bedenken is een wortelbegrenzer rondom de boom plaatsen. Dan zit je wel nog steeds met uitlopers vlak om de stam, maar in ieder geval niet meer door je halve tuin. Hartelijke groet, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*