Als je er de ruimte voor hebt, is het heerlijk om een vijver in je tuin aan te leggen. Het zorgt voor diversiteit en een ander soort leven. Maar een vijver begin je niet zomaar. In dit artikel geven we je de vijf basisstappen.
1. Plek: genoeg zon?
Allereerst kies je natuurlijk de plek uit waar je vijver moet komen. Zorg dat die plek in de zon ligt, en dat je vijver daardoor flink wat uren zon per dag krijgt. Houd er daarbij ook rekening mee dat je zuurstofplanten een deel van de vijver zullen afdekken.
2. Het formaat van je vijver
Houd in gedachten dat een grotere vijver makkelijker is in onderhoud dan een kleine vijver. Hoe groter de vijver, hoe eenvoudiger de planten en dieren het leven in evenwicht zullen houden. Ook is het gemakkelijker om het water van een grote vijver zuiver te houden.
3. Diepte
Vervolgens bepaal je hoe diep de vijver wordt. Hoe groot je vijver ook is, je moet ongeveer 80 tot 100 centimeter diepte aanhouden. Hij mag hooguit op een paar plekken 120 centimeter diep zijn. Is je vijver te diep, dan koelt het water van onderen af. Is je vijver daarentegen te ondiep, dan warmt hij te makkelijk op in de zomer, wat snel ziektes kan veroorzaken.
4. Plateaus
Je vijver moet niet één diepte hebben. Sommige planten hebben wortels die diep groeien, andere planten hebben juist de voorkeur voor ondiep. De wortels van waterlelies gaan bijvoorbeeld heel diep, terwijl snoekkruid, lis en lychiton juist van ondiep houden.
Hier moet je bij het uitgraven van de vijver direct rekening mee houden. Creëer ‘zones’, een stuk of drie, vier verschillende hoogtes. Zie het als een soort plateaus in je vijver.
5. Folie of voorgevormde vijver
Je kunt natuurlijk niet zomaar water in je uitgegraven gat gooien: dat loopt weg. Daarom kun je een voorgevormde vijver in het gat plaatsen, of bij een grotere vijver: je vijver bekleden met vijverfolie.
Ga je folie gebruiken, dan is het verstandig om eerst een veiligheidsonderdoek in het gat te leggen. Daarmee bescherm je je folie tegen scherpe voorwerpen zoals steentjes of stukjes glas. Gewone folie kan op een gegeven moment door de zon (uv-straling) en door het weer kapot gaan. Er bestaat ook rubberfolie voor je vijver (EPDM), dat is elastisch en heeft een lange levensduur.
Je vijver opmeten
Door de verschillende plateaus is het misschien lastig om op te meten hoe groot je vijver daadwerkelijk is. Daar hebben wij een tip voor: leg een touw in je uitgegraven vijver – het touw moet dan natuurlijk de contouren van je vijver volgen. Op die manier weet je precies hoe groot de vijver is. Houd dit cijfer trouwens ruim aan, want je hebt ook folie nodig om de zijkanten van je vijver af te werken. Reken hiervoor ongeveer 50 centimeter extra, zowel in de lengte als in de breedte.
Als je dan straks je vijver hebt gevuld met water, mag je er nooit direct vissen in laten. Lees hier waarom!
Bedankt voor het delen van deze basisstappen om een vijver aan te leggen. Wij zijn nog aan het nadenken over het formaat, maar hebben in ieder geval genoeg zon in het grootste deel van de tuin. Waarschijnlijk gaan we ook voor een wat diepere vijver om deze reden. We willen volgend jaar in de lente beginnen met graven.
Hoi Rondwijk, leuk om te lezen dat jullie een vijver aan gaan leggen. Veel succes!