kronen bomen

Eerste week van juni: bomen snoeien

Begin juni is ideaal om bomen te snoeien. Het gaat dan om het begeleiden en snoeien van jonge bomen zoals beuken en eiken. Vergis je niet: ‘jong’ is in dit geval tot zo’n 30 jaar oud.

Tref je iemand die zegt dat het snoeien in de winter moet? Dan is diegene vast druk met allerlei andere tuinwerkzaamheden. Maar niet in de winter doen dus!

Wond moet afgegrendeld zijn

Als je een tak van een boom afzaagt, ontstaat er een wond. Je wil dat die wond ruim voor de herfst of winter is afgegrendeld. Dat betekent niet dat de wond helemaal is dichtgegroeid, maar dat er van binnenuit een proces in gang is gezet. Ziekteverwekkers kunnen daardoor niet zo gemakkelijk naar binnen. In de zomer gaat het cambium (de laag onder de schors) meteen aan het werk. In de winter blijft de wond open. Daarnaast is het in de zomer meestal niet zo vochtig als in de herfst en de winter, waardoor je minder last hebt van schimmels die via de snoeiwond in de boom terecht kunnen komen.

appelboom snoeien 1024

Wat is begeleidend snoeien?

Begeleidend snoeien houdt in dat je jonge boom in hun jeugdfase begeleidt naar volgende fase. Deze eerste dertig jaar in het leven van een boom is het nodig om hem te snoeien, met name als hij bijvoorbeeld in een tuin of langs een straat staat. Na de jeugdfase is de boom heel groot, en hoeft het snoeien meestal niet meer.

Nooit meer dan 20% snoeien

Let er bij het snoeien op dat je nooit meer dan 20 procent van de takken weghaalt, en dat je snoeit bij de takkraag. Meer daarover lees je in het artikel ‘Snoeien: 10 ‘regels’ die je moet onthouden’. Verschillende bomen hebben verschillende aandacht nodig. Daarom schreven we al eens over het snoeien van een notenboom en berkenboom.

2 Comments

  1. bedankt voor de informatie maar weer ik had mijn beukenhaagje graag tot 50 cm gekortwiekt , maar dat vonden mijn huisgenoten (man en kinderen ) niet goed . .
    Albert Jan wat doe je als er “gaten in de haag “vallen , doordat ik dood hout uitgezaagd heb ?
    Hopen dat het weer dicht groeit ? een andere beukhaag plantje erin zetten ??
    En wat kan ik doen tegen alle mos op de takken ?? Graag jouw advies bij voorbaat dankjewel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*