eikels gazon

Eikels van je gazon verwijderen: wees op tijd!

Als een eikel vanaf half september tot en met half oktober van de boom valt en op de grond blijft liggen, schiet na slechts een paar weken een kiem van centimeters naar beneden en zet hij zich vast. Als eikels eenmaal vaststaan, krijg je ze niet zo heel gemakkelijk meer uit de grond. Dat kost best wat kracht. Want een eik is een echte overlever.

Eikels weghalen

Daarom kun je eikels beter verwijderen zodra ze nog niet vast zitten. Dat scheelt je later een hoop werk. Zeker op het gazon wil je ze snel weghalen. Je kunt dat doen terwijl je ook het blad van je gazon haalt. Ik gebruik hiervoor een bladhark* met metalen tanden, anders krijg je de eikels niet mee.

Natuur is krachtig

Eén keer heb ik in het najaar de eikels op het gazon laten liggen – toen had ik in het voorjaar allemaal jonge eikenboompjes. Wacht dus niet met weghalen tot in het voorjaar, dan is de kiem al superlang geworden. De natuur is heel krachtig: een eikel hoeft niet eens onder de grond te liggen om een kiem te ontwikkelen.

eikels gazon

Ook uit de border

Het liefst haal je ook de eikels uit de border, maar daar wil je juist het blad laten liggen. Omdat eikels meestal iets eerder vallen dan het blad, heb je hier een iets kortere periode om de ze weg te halen.

Voor ons gazon staat een gigantische Amerikaanse eik. Het gazon van de voortuin ligt dus bezaaid met Amerikaanse eikels, maar deze zetten zich niet zo snel vast als een ‘normale’ (Europese) eikel.

Denk je nou: wat maakt het uit, die jonge eikenboompjes? Laat ze dan lekker staan!

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*