Engerlingen in je gazon: dit doe je ertegen

Engerlingen in je gazon: dit doe je ertegen

Engerlingen zijn de larven van de meikever, die flink veel schade kunnen aanrichten aan je gazon. Wat kun je daar nou tegen doen?

Engerlingen verruïneren je gazon

Engerlingen eten de wortels van gras, dus ook de wortels van je gazon. Hierdoor ligt het gras los op de grond. Vervolgens krabben vogels het gras aan de kant, omdat ze engerlingen wel een smakelijk hapje vinden. Het gevolg is dat je gazon compleet naar de mallemoeren is.

Al in het voorjaar zijn de engerlingen bezig in je gazon, maar dan zijn ze nog erg klein. In juli en augustus worden ze zo groot, dat er pas echt veel last van krijgt.

Sproeien, bemesten en walsen

Het enige wat je hiertegen kunt doen: meteen als je merkt dat je gazon losser ligt: veel sproeien en bemesten. Zo geef je je gras extra mogelijkheden om weer aan te groeien. Ook is het verstandig om met een gazonwals over het gazon te walsen. Dan pakken de wortels beter aan.

Echt van de engerlingen afkomen, zal lastig gaan. Maar als je dit doet, is de kans groter dat je gazon het overleeft.

engerling

Bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende middeltjes te koop tegen engerlingen. Wij waarschuwen je om geen gif te gebruiken. Dit gif komt in de natuurlijke kringloop terecht, omdat vogels, mollen en dassen graag engerlingen eten. Ook het bodemleven gaat dood, daar blijft niets van over. Er gaat dus meer dood van gif dan alleen de engerling.

Ook kun je natuurlijke middelen kopen: nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Deze aaltjes zet je uit in de grond. Ze dringen de larven binnen, waarna die sterven. In de larven ontstaan weer nieuwe aaltjes, die op hun beurt weer larven bestrijden. Dit is een biologisch bestrijdingsmiddel, en wat ons betreft dus een betere keuze. Hoewel wij er geen ervaring mee hebben, hebben we wel begrepen dat deze manier behoorlijk succesvol kan zijn. Nematoden koop je bij een tuincentrum.

Het voorkomen van engerlingen

Je kunt helaas niet voorkomen dat engerlingen je gazon verruïneren. Het is een cyclus : je hebt zo’n 2 of 3 jaar veel last van de beesten, en daarna weer 5 of 6 jaar minder. Het gaat met pieken en dalen.

Op mijn werk zitten verschillende dassenburchten. De dassen komen in het voorjaar massaal naar het gazon toe. Ze eten de engerlingen op, omdat het eiwitrijk voedsel is. Ze graven kuiltjes van zo’n 5 centimeter diep. Inmiddels erger ik me daar niet meer aan: het hoort bij de natuur. Bovendien heb ik dan in de zomer minder last van de engerlingen, omdat ze al eerder zijn opgegeten.

Engerlingen verwoesten ook beukenhagen en heesters

Behalve van gras houden engerlingen ook van de wortels van beukenhagen en heesters. Het ziet eruit als droogte, omdat de planten door het gebrek aan wortels geen vocht meer kunnen opnemen. Maar als je in de grond graaft, kom je vanzelf de dikke, witte larven tegen.

2 Comments

  1. Hanne Huizinga

    Helaas houden ze ook van de slaplanten in onze moestuin en knagen de wortels van de prei ook aan (de sla overleefde het niet en de prei ging scheefgroeien en openbarsten). Zat niets anders op dan net zolang te graven naast de planten totdat de daders gevonden werden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*