Onze 6 favoriete winterbloeiers

In de winter is gelukkig nog genoeg te zien in de tuin! Zelfs prachtige bloemen. Vooral de geur en de kleur van winterbloeiers zijn mooi.

Voor veel bloeiende struiken geldt dat ze in een vorstperiode een ‘pauze’ houden, maar als het weer milder wordt, ze vrolijk verder bloeien.

Viburnum bodnantense

Viburnum bodnantense begint al in oktober of november te bloeien. De bloemetjes zijn heel klein en teer, en ruiken naar honing. Als het vriest, vriezen de bloemen kapot en is er even geen kleur aan e struik. Maar viburnum bodnantense heeft veel knoppen die op verschillende momenten open gaan. Als de temperatuur weer wat milder wordt, komen er vanzelf weer nieuwe bloemen tevoorschijn.

viburnum bodnantense

Winterjasmijn

Winterjasmijn bloeit de hele winter door. De kleine gele bloemetjes zijn prachtig, maar de groeiwijze is heel warrig, wat het een grappig gezicht maakt. Het is een mooie klimmer, alhoewel hij niet uit zichzelf kan klimmen. Je kunt hem het beste leiden langs een rekje tegen de muur. De kleur van de bloemen lijkt wel een beetje op forsythia.

Kerstroos: helleborus niger

Ondanks de naam, bloeien kerstrozen vanaf februari tot april. Zo rond de kerst zie je overigens wel de bloemknoppen al tevoorschijn komen. Voor de bloei knip je het oude blad weg, dan komt er snel weer mooi nieuw blad aan. Wij houden vooral van witte kerstrozen, maar je hebt ze in verschillende kleuren.

witte-kerstroos-helleborus-niger

Stinkend nieskruid: helleborus foetidus

Familie van de kerstroos is het stinkend nieskruid. Om deze bloemen te zien, moet je wel even je best doen. Hij laat zijn kop hangen, dus op het eerste oog zie je alleen wat lichtgroens. Maar het is de moeite waard om even door je knieën te gaan!

Stinkend nieskruid helleborus foetidus bloem

Mahonia

Afhankelijk van hoe warm het is, begint mahonia te bloeien aan het eind van de winter of in het vroege voorjaar. Het mooie is dat de struik hiermee nectar geeft aan de vroege bijen. Ook deze bloemen hebben een sterke honinggeur. Van mahonia kun je lang genieten: de struik blijft tot ver in de lente bloeien. Het ingesneden, taaie en leerachtige blad is decoratief en echt de moeite waard.

mahonia

Toverhazelaar: hamamelis mollis

Niet alleen de bloemen van de hamamelis mollis zijn mooi, ook de knoppen zijn al prachtig voor ze uitlopen. Ze doen qua vorm een beetje denken aan kruidnagels. En dan dat eerste bloempje dat uit de knop begint te komen… Super! Toverhazelaar bloeit van december tot en met maart. Wij hebben een gele in de tuin staan, maar ook rood kan heel mooi zijn. De bloemetjes bestaan als het ware uit kleine draadjes. Vriest het, of is er sneeuw gevallen? Dan staat de struik even stil. Je blijft de gele bloemen zien, maar pas als het weer dooi is, bloeit de struik verder. Overigens is de groeiwijze van de struik ook erg mooi.

toverhazelaar hamamelis mollis

Wat zijn jouw favoriete winterbloeiers? We zijn benieuwd!

 

2 Comments

    • Hoi Olga, bedankt voor je vraag! Winterbloeiers zijn zeker belangrijk voor bepaalde insecten. Juist op het moment dat verder alles kaal is. Als in de winter de zon schijnt, geven deze bloeiers een heerlijke geur af. Hiermee lokken ze insecten. Zo valt er in dit seizoen ook nog heel veel te genieten 🙂 Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*