klimop vorst

Flinke vorst en serieus winterweer? Dit heeft voorrang in je tuin

Welke werkzaamheden hebben voorrang in je tuin bij serieus winterweer? Dan bedoelen we niet een lichte nachtvorst, maar flinke vorst ’s nachts en overdag ook temperaturen onder nul.

Let op: we gaan er dan even van uit dat je alle klussen voor de eerste nachtvorst al gedaan hebt.

Planten bedekken met blad

Over het algemeen laten wij de dahlia’s in de grond, omdat het niet zo vaak meer écht hard vriest. Dat is natuurlijk wel een gokje. Daarom hebben dahlia’s en ook gunnera’s een extra laag blad nodig, zo’n 30 centimeter dik. Daar overheen rol ik nog een stuk gaas, zodat bij wind niet al het blad wegwaait. Een laag sneeuw is ook een mooie isolatiedeken, dat kan een hoop vorstschade voorkomen.

conifeer sneeuw winterweer.

Sneeuw van planten weghalen

Veel sneeuw is niet goed voor bamboe en in vorm gesnoeide planten zoals buxus, taxus en conifeer. Door het gewicht van de sneeuw kan de vorm uit elkaar buigen of de bamboe op de grond liggen. Schud de sneeuw van de planten, zodat ze minder snel beschadigen. Als je het laat liggen, hebben de planten het na de vorst moeilijk om weer in de oorspronkelijke stand terug te komen.

Sneeuw van de vijver

Zonder licht is er geen leven mogelijk in je vijver. En laat sneeuw op een (deels) bevroren vijver nou net het licht weghouden. Haal sneeuw dus weg van je vijver!

winter sneeuw

Camelia beschermen

Camelia kan bij zon en koude, gure noord-oostenwind wel vliesdoek* gebruiken. Zet het her en der vast. Heb je geen vliesdoek? In dit artikel lees je welke materialen je nog meer kunt gebruiken.

Olijf inpakken

Olijfboompjes kun je goed beschermen tegen winterweer door de plant in te pakken met dennentakken en daar overheen vliesdoek vast te maken. Ook kun je een tipi van latten om het boompje maken en daar een (oude) deken op leggen. Komen de temperaturen boven nul, dan haal je de bescherming meteen weer weg. Een graadje vorst is ook niet erg, maar alles kouder dan 3 of 4 graden is al schadelijk.

rijp op mahonia

Allium afdekken

Bloembollen die boven de grond komen, kunnen prima tegen kou. Zeker als er nog een laag sneeuw ligt. Maar allium (sierui) moet je wel even afdekken met blad als hij boven komt.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*