steekschop

Gazon: kanten afsteken & knippen

Deze keer hebben we een artikel op verzoek. We kregen namelijk de vraag binnen: hoe zorg je dat de randen van je gazon netjes blijven? Het antwoord: de kanten afsteken en knippen. Het knippen is licht werk, maar zorgt ervoor dat je gazon in één keer een stuk strakker lijkt; je hebt echt eer van je werk.

Eens per jaar: de kanten afsteken

Als de winter voorbij is doe ik altijd een grote voorjaarsbeurt in de tuin. Het afsteken van de kanten van mijn gazon hoort daar ook bij; dit doe ik dus één keer per jaar. Als al het blad de tuin uit is, span ik een draad of touw langs de rand van het gazon (of hoe ik wil dat het gazon eruit ziet) en ga ik daar met mijn steekschop (halve maan) bij langs. Bochten in het gazon kun je natuurlijk niet uitzetten met touw – dat doe je op gevoel. Zorg ervoor dat de steekschop scherp is, dit maakt het werk lichter.

gazon afsteken

Het afsteken doe ik schuin, van het gazon af. Het voordeel daarvan is dat de gazonrand stevig blijft als je erop loopt. Steek je de randen recht af, dan gaat het afbrokkelen als je erop staat.

De randen knippen

Vervolgens houd ik de randen wekelijks of eens per twee weken bij met mijn graskantenschaar (ook wel loopschaar). Deze heeft een haakse hoek en een lange, verstelbare steel, waardoor je rechtop kunt blijven staan. Je knipt de grasrand die overhelt netjes af langs de lijn die je in het voorjaar hebt afgestoken. Dit kan in het begin wel een beetje lastig zijn, maar oefening baart kunst! Tip: houd de rechtersteel stil, met de linkersteel maak je de knipbeweging (dit is natuurlijk andersom bij een schaar voor linkshandigen).

graskantenschaar loopschaar

Je ziet: je hoeft echt niet elke keer met je schop je gazonkant af te steken. Dat kost bloed, zweet en tranen en is bovendien behoorlijk onzinnig. Je gazon wordt er alleen maar kleiner van.

gereedschap gazon loopschaar steekschop

2 Comments

 1. Hallo Albert Jan,
  Hier even een reactie op het stukje over de graskantjes.
  In mijn tuin heb ik tussen het gras en de tuingrond daarnaast, een rij straatklinkers gelegd om zodoende een strakke lijn te houden. Verder grenst een groot stuk van het gazon aan een pad met o.a. Grinttegels. Als ik de foto’s van de graskantschaar bekijk denk ik dat het niet handig is om te knippen langs zo,n pad.
  Verder lees ik zo nu en dan met veel plezier jullie site, en heb er al leuke tips gezien.
  Ga zo door!!!
  Hartelijke groet, Wim

  • Hoi Wim,
   Bedankt voor je leuke reactie! Fijn dat je hier al leuke tips hebt gelezen.
   Over de graskanten: de schaar is inderdaad niet geschikt om langs verharding te knippen, daarvoor moet je (helaas) door de knieën: met een dun mesje snijd je recht naar beneden langs de stenen voor een superstrak resultaat. Zie hieronder een foto voor een voorbeeld.

   Groeten, Albert Jan en Linda

   Graskanten verharding

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*