zaaddozen papaver niet rijp

Zaden oogsten? Heb geduld

Wil je graag zaden oogsten van mooie bloemen in je tuin? Dan moet je veel geduld hebben.  

zaaddozen akelei
Rijpe en onrijpe zaaddozen van akelei.

Zaden laten afrijpen aan de plant

Zaden moeten afrijpen aan de plant. Dat geldt voor alle bloemen. Dat afrijpen doen ze in zaaddozen, en die zien er bij alle planten anders uit. Over het algemeen geldt dat het zaad pas rijp is als de zaaddozen geel en open zijn en je het zaad kunt zien zitten.  

zaaddoos koekoeksbloem zaden.
Zaaddoos van de koekoeksbloem

Geleidelijke verspreiding van zaden

Je kunt dit heel goed zien bij bijvoorbeeld koekoeksbloem, prikneus, anjer, akelei, en blaas-silene. Papaver is juist aan de bovenkant dicht (handig bij regen), maar heeft vlak onder het ‘dakje’ gaatjes. Dat is heel slim gedaan van de natuur. De wind zorgt ervoor dat het rijpe zaad uit de zaaddozen waait. Soms waait het wat harder, dan komt er meer zaad vrij. Op die manier worden de zaden geleidelijk verspreid. Op de eerste foto van dit artikel zie je zaaddozen van papaver die nog niet rijp zijn. Op de foto hieronder zie je dat er gaatjes zijn ontstaan.

papaver zaaddozen rijp

Zaad oogsten 

Zaden oogst je bij droog en zonnig weer, zodat de zaden niet nat zijn. Je kunt ze in een bakje schudden vanaf de plant, maar je kunt de zaaddozen ook afknippen en boven een bakje uitschudden. Op die manier kun je ze wat makkelijker oogsten.  

blaassilene zaaddoos
Open zaaddoos van blaassilene.

Je kunt beter iets langer wachten met het oogsten dan dat je het te vroeg doet. Van de meeste planten hoort het zaad donkergekleurd (vaak zwart) te zijn. De zaaddozen zijn gelig verkleurd. Zijn de zaaddozen nog groen, dan is het te vroeg. Ook moet je de zaden horen ritselen in de zaaddozen: dan zijn ze rijp.  

zaaddozen akelei open zaden.
Zaaddozen van akelei met zichtbare zaden.

Je kunt de zaaddozen niet van de planten knippen en los laten drogen als ze nog groen zijn. Op die manier rijpen de zaden niet.

In onze webshop verkopen we zaden van witte prikneus. Als je de couponcode ‘prikneus’ invult, betaal je geen verzendkosten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*