aj gazon grasmaaier

Grasmaaier: met of zonder opvangbak?

Als je een nieuwe grasmaaier aanschaft, kun je kiezen tussen een maaier met een opvangbak, of een maaier die het gemaaide gras niet opvangt. Wat zijn de voor- en nadelen van elke maaier?

Grasmaaier zonder opvangbak

Op mijn werk heb ik een maaier zonder opvangbak, dat is een mulchmaaier. Behalve dat hij het gras maait, kneust hij het maaisel ook nog even. Daarna geeft hij het als het ware terug aan het gazon. Daar zie je niets van, als je zo’n twee keer in de week maait.

Een groot voordeel hiervan is dat je alle voedingsstoffen die je wegmaait, ook weer teruggeeft. Daardoor bemest het gazon zich als het ware een beetje, en hoef je zelf minder te bemesten. En nog een voordeel: je hebt geen ruimte nodig om het gemaaide gras op te slaan.

aj grasmaaien grasmaaier

Zo’n maaier is vooral geschikt voor grote gazons waar je niet per se veel overheen loopt. Loop je namelijk met nat weer over het gazon, dan zitten je schoenen onder het gras. Dat is erg onhandig als je bijvoorbeeld over je gazon moet lopen om bij je schuur te kunnen.

Grasmaaier met opvangbak

Thuis heb ik een grasmaaier mét opvangbak. Ik loop veel over het gazon, en bovendien bevalt mijn maaier me zo goed, dat ik niet zomaar een andere wil. Het gras gooi ik op de composthoop, waardoor ik de voedingsstoffen ook hergebruik. Een nadeel is dat je dus wel tussendoor je bak telkens moet legen.

Een groot voordeel van een maaier met opvangbak, merk ik vooral in de herfst. De maaier neemt het gevallen blad namelijk ook mee, waardoor je gazon een stuk schoner blijft.

Welke soort grasmaaier je kiest, ligt vooral aan je persoonlijke voorkeuren. We hopen dat we je hiermee een beetje hebben geholpen!

2 Comments

  1. Op de foto zie ik Albert Jan met een motormaaier en gehoorbeschermers op!
    Ik woon in de stad en al mijn buren hebben een gemotoriseerde grasmaaier, terwijl de gazons te bestempelen zijn als ‘groene postzegels’.
    Als mijn buren grasmaaien, dan moeten wij naar binnen en deuren en ramen sluiten om aan de verschrikkelijke herrie te ontkomen.
    Ik ben dus geen voorstander van gemotoriseerde grasmaaiers!
    Ik vind zelfs dat ze verboden zouden moeten worden op plaatsen waar de buren zich achter heg of schutting bevinden!
    Of moet ik soms ook gehoorbeschermers opzetten?

    Wij houden het bij een gewone niet-gemotoriseerde grasmaaier.
    Hij slijpt zichzelf.
    Het enige waar je op moet letten is dat de messenkooi goed afgesteld staat t.o.v. het vaste mes.
    En daar schort het vaak aan. Veel mensen weten dat niet.
    (Zoek op Youtube een filmpje waarop het afstellen wordt uitgelegd.)
    Als je daarop let loop je fluitend achter je zacht-ratelende maaier aan en kun je nog steeds de vogels horen fluiten (en jezelf).
    Het ratelende geluid doet mij altijd denken aan de zomer.

    En nee, geen opvangbak.
    We hebben een grashark en gooien het afgemaaide gras op een van de drie compostplaatsen die we hebben in onze stadstuin.

    • Hoi Estella, bedankt voor je aanvulling! Bij een klein gazon is een niet-gemotoriseerde grasmaaier inderdaad prima. Hoe mooi is het om het fluiten van de vogels dan te horen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*