streptocarpus bloem

Grootmoeders plant: streptocarpus

Streptocarpus ken je misschien van vroeger: de vensterbanken stonden er vol mee. Het is met recht een ‘grootmoeders plant’. Maar wist je dat streptocarpus ook een goede kuipplant (voor buiten) is?

Streptocarpus is een makkelijke plant: je hoeft niet allerlei ziektes te verwachten en de plant komt gemakkelijk tot boei. Zorg er wel voor dat je hem niet op een vochtige en warme plek neerzet, dan kan er weleens meeldauw voorkomen.

Op een andere manier water geven

Water geven doe ik daarom niet zoals bij de meeste planten. Mijn streptocarpus staat op een schotel, en daar giet ik water in. Is het water niet binnen een paar uur ‘op’, dan gooi ik het weg. Als je de plant continu in water laat staan, gaat hij rotten. Daarom is het niet verstandig om water bovenop de plant te gieten.

streptocarpus bloem

Hij bloeit in de zomer en de nazomer. De plant moet je echter niet in de zon zetten, hij heeft kwetsbare, behaarde bladeren die niet tegen zon kunnen. Wel heeft streptocarpus behoefte aan licht. Knip de uitgebloeide stengels uit de plant, zodat hij al zijn energie kan steken in nieuwe bloemen!

Streptocarpus in de winter

In de herst zet je de plant koel weg (ongeveer 10 graden – hij kan absoluut geen vorst verdragen!). Gun hem zijn rustperiode! Geef hem dan ook weinig water: eens per week een scheutje.

Begin maart is de rustperiode voorbij. Groeit je plant over de pot heen, dan is het verstandig om hem te scheuren. Vervolgens verpot je de (inmiddels) verschillende planten in nieuwe potgrond en nieuwe potten. Vervolgens laat je de planten langzaam wennen aan warmere temperaturen (zet ze steeds op een iets warmere plek). Ook kun je rond deze periode langzaam iets meer water en voeding gaan geven.

streptocarpus zonder bloemenStreptocarpus stekken

Streptocarpus kun je gemakkelijk vermeerderen door een blad te stekken. Maar dan moet je er wel van houden. Linda vindt er bijvoorbeeld niet zoveel aan. Ik heb mijn plant als stekje gekregen van een trouwe lezeres. Zij weet wel wie ze is: bedankt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*