vijver schoonmaken herfst

Grote schoonmaak in de vijver

De herfst is de beste tijd om je vijver schoon te maken. Ik vertel je vandaag hoe ik dat doe!

vijver hark herfst

De vijver leeghalen

Haal zoveel mogelijk aan drijvende (zuurstof)planten, wieren, algen uit het water. Als je dat niet doet, dan zakt alles in de winter naar de bodem, en hoopt daar steeds meer slib op. Dat wordt heel veel troep! Laat de moerasplanten die echt in de grond zitten, wel in je vijver. Overigens kun je hiervoor het beste een schepnet* gebruiken, om te voorkomen dat je je vijver lekprikt.

krabbescheer vijver
Krabbescheer

De bodem leeghalen

Op de bodem heeft zich een laag slib gevormd. Meer dan driekwart van de bodem maak ik schoon. Ik haal het slib (vaak halfvergane bladeren) eruit. Een restje laat ik dus zitten. Dat is allereerst goed voor je vissen. Het schoonmaken van de vijver zorgt voor veel onrust, en op die plek kunnen de vissen dus rust vinden. In het voorjaar kunnen de zuurstofplanten zich op deze plek vermeerderen. In de loop van de zomer groeit het weer helemaal dicht – daarom moet je in de herfst alles rigoureus schoonmaken.

vijverplanten herfst

Planten schoonmaken

Een klein gedeelte van de planten kun je laten zitten, zodat ze volgend jaar weer aangroeien. Haal de drijvende planten het liefst er wel even uit, om ze vrij te maken van algen. Alle algen en wieren moeten er namelijk uit. Krabbescheer groeit in mijn vijver altijd bijzonder goed. Alle grote planten haal ik eruit, en een deel van de jonge laat ik zitten voor volgend jaar.

Na dit werk ziet je vijver er behoorlijk troebel uit. Dit komt omdat je alles hebt losgewoeld, maar na een paar dagen wordt het weer helder.

net vijver herfst

Vang blad op met een net

Is je vijver schoon en leeg, doe dan een er dan een net overheen. Hiermee houd je het water schoon van blad. Na een maand, als het meeste blad is gevallen, haal ik het net even van de vijver om het blad te verwijderen. Anders wordt het te zwaar en gaat het blad alsnog in je vijver rotten. Het net haal je, als al het blad in december is gevallen, weer weg en dan heb je een redelijk schone vijver.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

4 Comments

  1. Ben via de sympathieke uitzending op Binnenstebuiten op deze minstens even sympathieke en nuttige site terechtgekomen. Heb nu alle tips voor buiten en planten gelezen en er veel van opgestoken. Bedankt!
    Een vraag over vijveronderhoud: ik heb een vijver van 1x4m, plastic, stilstaand water. Diepste punt 80 cm. Geen vissen, wel kikkers en veel salamanders. In 15 jaar nooit schoongemaakt; water blijft redelijk helder, moet alleen regelmatig groene slierten er uitvissen (komen volgens mijn Engelse vijverboek alleen voor in water van redelijke kwaliteit !?). En bladeren natuurlijk. Heb jaren geleden de waterlelie, die gigantisch gegroeid was en boven kwam drijven, gesnoeid en 1 stek in mandje geplant; gedraagt zich sindsdien. Daarnaast neemt 1 soort waterplant ongeveer alle ruimte in beslag.
    Denk dus dat groot onderhoud geen kwaad kan. Kan dat nu nog, of verstoor ik dan de winterslaap van de kikkers en salamanders? Voor welke datum anders in de herfst, voordat ze weer onderduiken? Hoe schraap ik de modder van de bodem, gewoon met schepnetje? Kan ik niet beter de waterplant helemaal vervangen, of althans het meeste? Heb voorkeur voor krabbescheer, maar nog geen winkel gevonden.
    Dit was het wel zo’n beetje. Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord!
    Vriendelijke groeten,
    Albert Belmer, Bergen.

    • Dag Albert, bedankt voor je complimenten! Dan moet je een flinke tijd aan het lezen zijn geweest, wow!
      Wat je beschrijft over je vijver klinkt goed. Echt schoonmaken is inderdaad ook niet nodig. En algen in je water betekent inderdaad dat de kwaliteit goed is.

      Dit is een heel slecht moment om met je vijver aan de slag te gaan. Behalve dat je de winterslaap van de kikkers en salamanders verstoort, verstoor je ook de waterkwaliteit. Als je namelijk het water met de sliblaag mengt (en dat gebeurt hoe dan ook, als je met de bodem aan de slag gaat), krijg je troebel water. Het is heel belangrijk dat je de sliblaag in het voorjaar met rust laat. Dan hebben de zuurstofplanten en het dierlijke leven alle rust om verder te groeien, en dat hebben ze nu nodig. Bovendien wil je niet dat er allerlei chemische processen op gang komen in de sliblaag, dat is niet geschikt voor de lente.

      Voor nu is het belangrijk dat er zoveel mogelijk zonlicht in je vijver schijnt, en verder laat je de vijver met rust. Dan hebben ook vissen tijd om hun eieren af te zetten en kikkers om eieren te leggen.

      Je vijver schoonmaken kun je in de herfst doen. Laat dan wel de onderste laag met modder met rust. De modder is verteerd slib, en dient als voedingsbodem voor waterplanten. De sliblaag kun je wel iets uitdunnen, door de bovenste laag weg te halen.

      Het is ons niet helemaal duidelijk welke waterplant je bedoelt, dus daar kunnen we je helaas geen advies over geven. Wel weten we dat je krabbescheer bij bijna elk vijvercentrum wel kunt kopen.

      Hopelijk heb je iets aan ons advies. Heel veel succes!

      Groetjes van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*