Wat is het fantastisch als in het voorjaar alle bloembollen weer boven komen! We genieten enorm van de narcissen en tulpen, maar er zijn nog veel meer bollen. In dit artikel vertellen we je graag over de grote sneeuwroem oftewel scilla forbesii. Deze bollen vind je ook onder de naam chionodoxa forbesii (de oude naam).
We schreven eerder al over scilla siberica (oosterse sterhyacint) en scilla mischtschenkoana (sterhyacint). Je zult zien dat de verschillen tussen deze bloembollen klein zijn. Als je ze niet kent, zul je het verschil misschien niet eens zien. Ook van sneeuwroem heb je nog verschillende varianten: kleine sneeuwroem, middelste sneeuwroem en grote sneeuwroem. Voor dit artikel houden we het bij grote sneeuwroem.
Grote sneeuwroem bloeit in maart en april
Grote sneeuwroem is een vroege bloeier: hij begint in maart tot april te bloeien. De bloemen worden zo’n 15 centimeter hoog en staan rechtop.
Makkelijke plant
Deze variant van de scilla is niet moeilijk. Je zou ze in maart licht kunnen bemesten met organische mest. Maar vermeerderen ze zich al van zichzelf? Dan is dit niet nodig. Je kunt de bollen een handje helpen bij het vermeerderen, door dikke pollen uit te graven en in kleinere groepjes weer uit te planten.
Sneeuwroem heeft wat zonlicht nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Omdat in maart de heesters nog kaal zijn, levert dit meestal geen problemen op. Ze kunnen dus prima ‘onder’ heesters staan, ze zullen nog genoeg licht krijgen. De bollen groeien ook heel goed in het gazon. Let dan wel op dat je het gras pas maait als het loof volledig is afgestorven en de zaden helemaal rijp zijn. Op die manier kunnen de bollen zich goed vermeerderen en uitzaaien. De meeste tuiniers kunnen dat geduld niet opbrengen. Mijn ervaring is wel dat je daar in het voorjaar dubbel en dwars voor wordt beloond. Je zult steeds meer bloeiende bolletjes zien.