houthok

Haardhout opbergen en drogen

Versgezaagd openhaardhout kun je niet meteen in je houtkachel gooien. Het moet eerst drogen, anders brandt het niet goed. Bovendien krijg je van nat hout heel veel roetaanslag in je schoorsteen, en daardoor eerder kans op schoorsteenbrand.

Hout drie jaar laten drogen

Hardere houtsoorten zoals eiken moeten wel minimaal twee jaar drogen (beter nog is drie jaar). Zachtere houtsoorten zoals berken en els zijn sneller droog. Je kunt aan het gewicht van het hout wel voelen of het droog of nat is. Als een blok hout heel zwaar is, is het absoluut nog niet droog genoeg.
Als ik ronde stukken hout heb, sla ik ze meestal nog wel door midden, omdat ze dan sneller drogen dan wanneer je ze heel laat.

Overigens kun je ook ovengedroogd hout kopen, maar dat is nooit zo goed als hout dat je echt de tijd hebt gegeven om te drogen en te rijpen. Een boom zit boordevol met vocht en sappen, dat kost nu eenmaal tijd.

Haardhout drogen in een houthok

Om hout goed te drogen, moet je het ergens opbergen waar het goed ventileert, maar waar geen regen binnenkomt. Zelf heb ik speciaal daarvoor een houthok gemaakt. Je ziet het aan de buitenkant niet, maar de planken aan de wanden sluiten niet op elkaar aan. Daardoor kan het er goed doorheen tochten. De ruimte tussen de planken is ongeveer twee centimeter, boven- en onderaan heb ik op een plek de ruimte iets groter gemaakt (voor extra luchttoevoer). Ik heb ze dakpansgewijs geplaatst.

houthok

Om de planken aan de wanden te beschermen heb ik een dakoverschot gemaakt. Het dak steekt 30 à 40 centimeter over, zodat de planken aan de zijkant niet zo nat worden en dus ook minder snel rotten.

Stevig latwerk

Het hout dat je stapelt, kun je niet zomaar tegen de zijwanden aan leggen. Hout is zo sterk, dat er weinig tegen bestand is. Het hout drukt dus heel gemakkelijk de planken weg. Om dat te voorkomen heb ik aan de binnenkant een frame van stevig latwerk gemaakt. Hier kan het hout dan tegenaan leunen.
Het openhaardhout kun je ook niet zomaar op de grond stapelen. Dan trekt er immers heel veel vocht in. Ik stapel het hout op pallets die op de vloer liggen. Ik stapel (uiteraard) het hout met de kopse kant naar het open gedeelte van het houthok, anders rolt alles weg.

pallets houthok

Vers hout werkt en zakt daardoor naar voren. Zorg er dus voor dat je halverwege een stapel hout nog twee balken kruislings ervoor timmert. Anders loop je het gevaar dat je wordt bedolven onder een berg hout. Voor de buitenste rij doe ik dat niet, want dat ziet er niet zo mooi uit.

Opdelen in vakken

Ik heb mijn houthok opgedeeld in vakken. Dit omdat er door het sterke hout veel druk op de wanden komt. Om het op te delen in niet zulke brede vakken, verklein je de druk. Met één vak kan ik ongeveer een jaar stoken (de inhoud is ongeveer 10 kuub). Ik heb vier vakken in het houthok; als één vak leeg is, vul ik het direct weer met hout, zodat het zeker drie jaar kan drogen.

Het belangrijkste van het houthok is dat het niet van bovenaf kan inregenen. Dan sijpelt het water namelijk tussen de blokken door naar beneden, en wordt alles nat. Als het een klein beetje inregent van de zijkant, is dat niet zo erg. Dan wordt alleen de buitenste rand nat en waait de wind dat wel weer droog.

Nestelplaats

Een bijkomend voordeel van het houthok is dat je een extra nestelplaats voor vogels creëert. Het hout zakt doordat het droogt, waardoor uiteindelijk bovenaan zo’n 10 centimeter over is. Dit is een ideale plek voor duiven en uilen.

houthok

Alternatieven voor een houthok

Geen plek voor een houthok? Zorg dat je je hout dan opstapelt op een plek met een afdak en goede ventilatie. Bewaar je hout niet in een dichte schuur, want dan kan de wind er niet doorheen waaien.

Stapel je hout bijvoorbeeld aan de zijkant van je huis; ideaal als je dak wat oversteekt, maar je kunt eventueel ook een paar dakpannen bovenop de stapel leggen.
Ook kun je een stapel maken met (landbouw)plastic bovenop. Dit ziet er helaas wel lelijk uit, dus je kun er voor het uiterlijk nog wat stukken hout bovenop leggen – dan zorgen die er ook nog voor dat het plastic niet wegwaait!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*