Een kruiwagen is een onmisbaar hulpstuk als je een tuin van aardig formaat hebt. Maar met een paar simpele trucjes wordt de kruiwagen nog veel handiger!
Opzetbak
Op mijn kruiwagen kan ik een opzetstuk zetten, zodat ik drie keer zoveel kwijt kan in de bak. Het gaat dan wel om groot volume, maar weinig gewicht, zoals gras en blad. Anders kun je het zelf niet meer tillen. Groot voordeel: je hoeft niet meer zo vaak heen en weer te lopen, omdat het licht in gewicht is, is het gemakkelijk te kruien.
Ik heb het opzetstuk gemaakt van planken en een paar latjes, die niet helemaal op elkaar aangesloten zijn. Het gaat nu al jaren mee, en kostte nauwelijks iets, omdat de planken van pallethout zijn. Het opzetstuk staat niet rechtop, maar loopt met de lijn van de kruiwagen mee – hij loopt taps toe. De hoeklatjes waarmee de planken verbonden zijn, steken heel iets onder de planken uit, zodat het opzetstuk niet van de kruiwagen afschuift. Wil je ook zo’n bak maken? Lees dan ons artikel over het maken van een opzetbak voor je kruiwagen.
Band
Ik had in het begin veel last van lekke banden, doordat ik veel door de doornen van bramen heen reed. Daarom heb ik een volkunststof-kruiwagenband gekocht. Er zit geen luchtband in, waardoor de band niet lek kan gaan. Een nadeel is dat het soms iets zwaarder kruien is, vooral met materialen die van zichzelf al zwaar zijn, zoals grond. Met blad of gazongras maakt het niets uit.
Wat voor kruiwagen?
Mijn kruiwagen is gegalvaniseerd (= hij heeft een laagje zink), wat jaren meegaat zonder te roesten. Ik heb deze kruiwagen al zeker dertig jaar.
Tip bij regen
Laat je kruiwagen nooit in de regen staan. Als er water in blijft staan, roest hij als de wiedeweerga door. Heb je een afdak, zet hem dan daar onder. Ik zet mijn kruiwagen altijd onder het houthok. Let ook op hoe je hem neerzet: niet horizontaal, maar verticaal tegen een muur. Dan kan het water eruit lopen.