kleine beukenheg

Heg snoeien bij volle zon: zo voorkom je schade

Een (beuken)heg kun je beter niet snoeien bij volle zon en hoge temperaturen. De gesnoeide takken zijn kwetsbaar, en kunnen dus sneller verbranden. Je kunt beter wachten tot het een beetje bewolkt is, of wat koeler. Maar heb je geen keus, dan hebben wij een goede tip voor je!

Een beetje zon is trouwens niet zo erg. Vooral de combinatie van felle zon en warmte is niet goed voor je heg.

De heg bedekken met snoeisel

Maar kun je niet anders dan op zo’n moment je heg snoeien, dan is het verstandig om het snoeisel op je haag te laten liggen. Dit zal de haag aan de bovenkant bedekken, zodat de zon niet in kan branden. Na een paar dagen is het snoeisel zo ingedroogd, dat het er vanzelf afwaait of je het er zelf gemakkelijk afhaalt. Die eerste paar dagen zijn het belangrijkste om te voorkomen dat bovenkant van je heg verbrandt.

beukenheg snoeisel

Buxus natmaken

Deze tip geldt vooral bij een beukenheg. Voor bijvoorbeeld een buxus is snoeien met felle zon ook niet zo goed. Maar om de buxus te beschermen, kun je hem voor het snoeien natmaken. Dit is alleen niet zo goed voor je heggenschaar. Helaas is buxus een aflopende zaak bij mij, dus hier hoef ik mij niet meer druk om te maken.

Bescherm de beukenstam

Overigens nog een tip bij het snoeien van beuken: een beukenstam wordt nooit beschenen door de zon. Snoei je hem flink, dan heb je kans dat er opeens wel zon op de bast zal komen. De kans is groot dat de stam dan zal verbranden. Daarom kun je jute om de stam wikkelen, om hem te beschermen hiertegen.

Wanneer snoei je een beukenheg?

De eerste keer in een jaar dat je een beukenheg snoeit, is begin of half juni, in ieder geval voor de langste dag. Er zijn mensen die later beginnen, zodat ze het tweede schot (nieuwe scheuten) ook meteen mee kunnen nemen. Maar je zult zien dat je heg dan niet zo mooi dicht wordt. De tweede snoei doe ik altijd half tot eind juli, een maand later dan de eerste keer snoeien. En om de winter mooi strak in te gaan, snoei ik in september nog even de nieuwste scheutjes die zich hier en daar gevormd hebben.

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*