Waarom de herfst perfect is om een tuin aan te leggen of te veranderen

Een tuin veranderen of aanleggen doe je bij voorkeur in de herfst: vanaf eind september tot november zo’n beetje – als het maar niet vriest.

Voordelen van de herfst

De grond is dan nog warm, wat planten helpt bij het aanslaan. Dat betekent dat de wortels doorgroeien en de plant zich vastzet in de grond. Ook valt er in de herfst meestal nog veel regen, wat planten ook helpt bij het aanslaan.

achtertuin herfst

Bovengronds in stilstand, ondergronds in leven

In de herfst staan planten bovengronds in stilstand, maar onder de grond is er nog leven. De wortels groeien nog wel.

In de herfst kun je je bestaande borders gerust verplanten of veranderen als je dat wil. Heesters verplant je als het blad eraf is. Bij vaste planten maakt dat iets minder uit, die koop je vaak in pot. Ook is de herfst de juiste periode om vaste planten te scheuren en opnieuw uit te planten (te verjongen).

Tuin aanleggen

Ook een tuin opnieuw aanleggen of een nieuwe tuin aanleggen kun je prima doen in september of oktober. Het kan ook wel in het voorjaar (maart, april), maar de laatste jaren is het voorjaar telkens heel droog. Daarom heeft de herfst de voorkeur: dan valt er vaak aardig wat regen. Bovendien zijn planten die je in de herfst plant mooi aangeslagen, waardoor ze in de lente beter en met een voorsprong uitgroeien. Beter dan wanneer je ze pas in het voorjaar zelf plant.

achtertuin herfst

Ideaal weer voor zwaar tuinwerk

En dan is er ook nog een voordeel voor jezelf als je je tuin in het najaar aanpakt: het is vaak ideaal weer voor zwaar tuinwerk. Het is meestal niet te warm, maar ook nog niet erg koud. Al heb je dat voordeel natuurlijk ook in de lente – het verschil is dat de grond in de herfst nog warm is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*