border spitten

Eind september: tijd om je tweejarigen uit te planten

Heb je tweejarigen of vaste planten gezaaid in juli of augustus? Dan is het eind september de tijd om ze uit te planten.

Wat zijn tweejarigen?

Tweejarige planten (of: tweejarigen) zijn planten die je het ene jaar zaait, waarna ze het volgende jaar bloeien. Voorbeelden zijn duizendschoon, vingerhoedjes, lupinen, stokroos en muurbloemen. Als je ze nu uitplant, dan kunnen ze, voordat de winter toeslaat, nog flink aangroeien en zich vastzetten in de grond.

De grond heeft nu nog warmte van de zomer, en ook de zon kan tussendoor nog goed schijnen. Zorg dat je je planten uitplant voordat het echt gaat vriezen. Voor eind oktober is er meestal nog geen flinke nachtvorst geweest.

gedroogde koemest
Gedroogde koemest

De grond voorbereiden

Voordat je de planten in de volle grond zet, bereid je de grond voor door hem te bemesten met gedroogde koemest, oude mest of compost. Eerst spit je de grond om en spit je de oude mest of de compost er doorheen. Gedroogde mest verdeel je er overheen. Daarna hark je de grond nog even goed door. Daarna kunnen de planten erin. Dat kan dezelfde dag, maar je kunt ook even wachten.

duizendschoon planten

Kies een wat warmere dag om de plantjes erin te zetten. Daar is één reden voor: dan krijg je geen koude handen van de grond. Je moet het wel een beetje leuk houden!

Zaaien in plaats van planten

Nog een kleine tip: alle vaste planten die je koopt bij een tuincentrum, kun je ook zelf zaaien. Dat is een stuk goedkoper. Sterker nog: je kunt vaak veel meer soorten vinden in zaad, dan als plant bij een kweker of tuincentrum. Koop dan wel zaad bij een zaadhandelaar, dan weet je zeker dat je goede kwaliteit hebt. En het liefste kies je natuurlijk voor biologische zaden. Meestal kun je ook online bestellen.

duizendschoon uitgeplant

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*