vijver vol met waterplanten

Volle vijver? Het overschot aan waterplanten weghalen uit je vijver

In juni beginnen waterplanten flink te groeien – dit is altijd iets later dan het blad aan de bomen komt. Tijd om het teveel aan planten te verwijderen!

Als het echt zomer is, zul je zien dat er al heel snel te veel (zuurstof)planten in je vijver groeien. Er blijft dan te weinig wateroppervlak over, via waar de zon de bodem kan bereiken en het water kan verwarmen. Daarnaast hebben de vissen dan niet veel ruimte (ze hebben niet veel ruimte nodig, maar het scheelt wel).

Niet te veel in één keer weghalen

Er zijn twee typen zuurstofplanten: planten die met hun wortels in de bodem van de vijver groeien, of planten die drijven op het oppervlakte van het water. Je kunt een deel van de planten afhalen door ze te breken. Let er wel op dat je ook weer niet te veel in één keer weghaalt, want deze planten heb je nodig om het water te filteren. Ook wil je dat je vijver in evenwicht blijft. Haal je te veel planten weg, dan krijg je er alg voor terug.

vijver begroeiing zomer

Je vijver zal heel snel weer dichtgroeien. Daarom is het verstandig om wekelijks een deel van de planten te verwijderen.

Voorzichtig met krabbescheer

Wees trouwens voorzichtig met krabbescheer. Dit is een uitstekende zuurstofleverancier, die het water filtert en vissen beschermt. Vissen kunnen zich goed tussen deze plant verbergen, en zijn zodoende beter beschermd tegen vijanden.

Wat doe je met het overschot aan planten?

De planten die je uit je vijver haalt, hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze weggeven aan vrienden met een vijver. Ze zijn ideaal als je een vijver wil starten. Bind ze samen, doe ze in een mandje met vijvergrond en laat het geheel naar de bodem zakken. Dit is een manier van stekken.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*