gazon half gemaaid

Hoe kort kun je je gras maaien?

Een gazon wordt mooi groen als je het gras redelijk kort houdt. Maar hoe kort mag je je gras dan maaien? En wanneer is het te lang?

Veert je gras in als je erop loopt, zodat je precies ziet waar je gelopen hebt? Dan is je gras aan de lange kant. Een voordeel daarvan is dat het mos in je gazon minder licht krijgt, en dus zal stikken.

Kort maaien: maaibeurt uitstellen

Het grootste voordeel van kort maaien, is dat je de volgende maaibeurt gerust een dagje kunt uitstellen. Stel je hebt een week met veel regen, dan is de nood wat minder hoog. Laat je je gras in eerste instantie al wat langer, dan kun je het niet zomaar uitstellen – dat levert veel werk op.

Langer maaien aan het begin van het seizoen

Mijn grasmaaier heeft vijf standen. In de zomer maai ik mijn gras redelijk kort, op stand 2. Dat is de op-één-na kortste stand. Er zijn twee momenten dat ik de maaier een standje hoger zet. De eerste is in het begin van het seizoen. Zo rond maart of april moet je gras er nog een beetje aan wennen dat het gemaaid wordt. Bovendien heb je dan nog kans op (nacht)vorst. Hoe korter je gras, hoe groter de kans dat het bevriest. Maar zodra het weer een beetje aan het groeien is, na bemesting, zet ik de maaier weer wat korter. Vervolgens zet ik de maaier weer een stand hoger als het kouder wordt.

Albert Jan grasmaaien

Houd er wel rekening mee dat als je begint met je gras wat korter maaien, dat het daarna een beetje geel wordt. Blijf je vervolgens kort maaien, en mest je het een beetje bij, dan zal het vanzelf weer groen worden. Je gazon moet even wennen aan de hoeveelheid licht dat het krijgt.

Verbrand gras

Bij warm weer en felle zon kun je je gazon trouwens beter niet extreem kort maaien. Dan kan het gras verbranden, en dat wil je niet. Het beste maai je als het een beetje donker, vochtig weer is (geen regen!).

Voordat je op vakantie gaat kun je het beste je gazon wat korter maaien. Daar lees je in dit artikel alles over.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*