walnoot walnotenboom juglans regia

Hoe moet je een walnotenboom snoeien?

Heb je een walnotenboom (juglans regia) en wil je hem graag snoeien? Dan geven we je in dit artikel alle tips die je nodig hebt.

Maar allereerst is het goed om te weten dat je een boom eigenlijk nooit móet snoeien. Wij als mensen wíllen bomen snoeien, als ze veel licht wegnemen bij je huis, bijvoorbeeld. Of als hij te groot wordt. Besluit je dus je boom te snoeien, dan kun je de volgende tips gebruiken. Wanneer je een walnotenboom snoeit, komt ook aardig precies. Dat hebben we al eens uitgebreid uitgelegd in dit artikel.

Stap 1: kijk naar je walnotenboom

Snoeien begint met kijken. Ga eens voor je boom staan en kijk welke takken verder uitsteken dan de vorm van de boom toelaat. De natuurlijke groei is de habitat van de boom, en je ziet vanzelf wat dat is. Je wilt deze natuurlijke vorm in de gaten houden bij het snoeien, anders vermink je hem in feite.

walnoten-aan-boom

Stap 2: rondom snoeien

De eerste jaren van een walnotenboom snoei je hem alleen rondom de natuurlijke vorm. Je snoeit dus die uitstekende takken af. Als je hem terugsnoeit tot waar hij vertakt is, dan valt het minder op. De vertakkingen (zijscheuten) zullen langzaam verder groeien. Dit is een natuurlijke snoeiwijze.
Af en toe een grote tak wegsnoeien tot aan de stam kan trouwens best goed zijn. Als de takken te dicht op elkaar groeien, kan dit lucht geven aan de boom. Je ziet vanzelf wanneer dit een goed idee is.

Zelf snoei ik altijd zo dat het achteraf nauwelijks opvalt dat ik de boom heb gesnoeid. Daar moet je wel een beetje zicht voor hebben (of ontwikkelen) – je leert op een gegeven moment zien wanneer een boom ‘verminkt’ is, en hoe dat voorkomen had kunnen worden.

Let erop dat je regelmatig een klein beetje snoeit. Dat houdt in: jaarlijks of eens per twee jaar, en dan niet zo rigoureus. Dan houd je de boom natuurlijk.

Stap 3: in lengte snoeien (bij oudere bomen)

Afhankelijk van hoe snel je boom groeit, wordt het na zo’n 15 jaar tijd om hem ook in de lengte te snoeien. Dat wil zeggen: snoeien blijft een noodmaatregel. In de lengte snoei je eens in de zoveel jaar, in de breedte (rondom) kun je elk jaar een beetje snoeien.
In de lengte snoeien houdt in dat je de langste scheuten, die te ver naar boven zijn gegroeid, eraf haalt.

walnotenboom-snoeien

Gereedschap

Zelf gebruik ik altijd een snoeischaar op een stok. Hiermee kun je alleen dunne takken snoeien die aan de buitenkant te ver uitsteken. Deze werkwijze bevalt me heel goed. Het is lastig de buitenkant van de kroon te snoeien op een trap, dan kun je er meestal net niet goed bij. Snoei je je walnotenboom in de lengte, dan zul je in de boom moeten klimmen.

Haaks afzagen

Scheuten zaag je altijd haaks op de tak af: je maakt een rechte wond, haaks op de tak die eraf moet. De wond is kleiner dan wanneer je hem schuin afzaagt, en dan hoeft de boom minder moeite te doen om de wond te overgroeien. Dat kost namelijk energie.

Scherp gereedschap

Nog iets om op te letten: gebruik alleen superscherp gereedschap. Botte snoeischaren en zagen veroorzaken rafelige wonden, die moeilijker te ‘genezen’ zijn voor de boom.

gesnoeide-tak-walnotenboom

Minder noten?

Als je snoeit, krijg je het jaar erna in principe minder noten. De tak kan immers minder vruchten dragen. Maar de zijtakken kunnen twee jaar later ook vruchten dragen, dus per saldo maakt het weinig uit. Helemaal als je je bedenkt dat sommige jaren goed zijn voor de vruchtproductie, en andere jaren juist minder (dat heet beurtjaren).

Hoeveel mag je snoeien?

Nog één heel belangrijke tip: snoei niet te veel. Een algemene regel bij het snoeien van bomen is dat je nooit meer dan 20% snoeit. Voor een walnotenboom is dat eigenlijk al te veel.

albert-jan-snoeit-walnotenboom

9 Comments

 1. Marianne Peerebooms

  Beste familie Passies,

  Het artikel over het snoeien van de walnoot heb ik gelezen.
  Graag had ik nog geweten wanneer het de beste tijd is om de walnoot te snoeien.

  Alvast bedankt voor Uw genomen moeite.

  Met vriendelijke groet,
  Marianne Peerbeooms

 2. Dag,
  Ik heb van iemand een walnootboom gekregen. Het is een stam met alle zijtakken eraf gesnoeid en ook is hujngetopt op 2 m hoogte. Verder heeft hij een kale wortelkluit.
  Ik vraag me af of dit nog een mooie boom wordt. Hij komt van een kweker uit de Betuwe, die er nog een paar over had.
  Hoe kan ik hem het beste planten?

  • Hoi Bea,

   Je walnotenboom kan zeker nog een mooie boom worden, het is absoluut de moeite waard om het te proberen.
   Je kunt hem het beste op de volgende manier planten:
   1. Spit het plantgat dieper uit dan nodig, en vul het dan (deels) weer op met de uitgespitte losse grond, vermengd met potgrond.
   2. Plant de boom op dezelfde diepte als in de kwekerij.
   3. Druk de boom licht aan met je voet
   4. Geef een emmer met water, en na een paar dagen nog eens
   5. Zorg ervoor dat de grond rondom de stam een beetje los blijft en niet dichtslibt van het water. Dan kan er zuurstof bij de wortels komen.

   Succes!

 3. Beste,
  Onze notenboom (zeker ouder dan 30 jaar) heeft last van okselplak. De stam split zich na een meter uit in een V-vorm. Om te verkomen dat de tak van de V-vorm afbreekt willen we hem in oktober snoeien. Dit is zeker meer dan 20% van de boom. Zou de boom dat kunnen overleven, en wat is het advies om op welk punt in de V-vorm te snoeien?
  Alvast bedankt voor uw reactie

 4. Anna van Noort

  Hallo,
  Ik heb een walnotenboom die in eerste instantie goed groeide, goed in het blad zat en een aardige oogst gaf. Sinds een paar jaar komen er nauwelijks walnoten aan en zit hij ook minder goed in het blad. Veel takken hebben wat blad aan het uiteinde maar verder niet. De boom is volgens mij nog nooit gesnoeid. Heeft u advies voor mij?

  Met vriendelijke groet,
  Anna van Noort

  • Hoi Anna, dat klinkt niet erg goed. Als de boom van ons was, zouden we alle uiteinden van de takken flink terugsnoeien. Het ligt natuurlijk aan de afmeting van de boom, maar ik zou ongeveer 50 centimeter terugsnoeien. Daarna de boom flink water geven, en het de hele zomer bijhouden. Ook kun je wat minerale mest geven. Hopelijk lost dat de problemen op! Groeten van Albert Jan & Linda

 5. Hallo, bij ons is een in het verleden (ca 6 jaar) tot op 30 cm afgezaagde walnootboom opnieuw uitgelopen. Met 5 aan de rand van de zaagsnede nieuwe uitlopers heeft zich een mooie “struik” ontwikkeld. Ik ben bang dat door het gewicht van de sterk gegroeide uitlopers deze er op enig moment af kunnen scheuren.. 🤔 heeft het zin om door de takken een spanband ter ondersteuning aan te brengen? Ik kan op verzoek een foto(s) sturen. André

  • Hoi André, kunst- en vliegwerk is in de natuur overbodig. Wat we je wel kunnen aanraden, is om bij de sterkste uitloper een boompaal te plaatsen en die aan te binden. De mindere uitlopers zou je eventueel kunnen weghalen. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*