moneymaker tomaten

Hoe plant je tomaten?

In mijn kas heb ik veel tomatenplanten: het zijn uitdagende planten en natuurlijk houd ik ook van de tomaten die ze opleveren. Het heeft me flink wat jaren gekost om er precies achter te komen hoe je het beste kunt verzorgen. Deze tips komen dus rechtstreeks uit mijn ervaring. In dit artikel leg ik uit hoe je tomaten kunt (uit)planten. Dat doe je in de kas ongeveer in april.

Houd de bladeren droog!

Eén van de belangrijkste dingen bij het kweken van tomaten, is dat het blad van de plant droog blijft. Zorg dus dat er geen water op het blad komt. Niet als je zelf water geeft, maar ook niet door regen. Dan heb je minder kans op schimmelziekten en aardappelziekte (de tomaat is familie van de aardappel).

losse cherrytomaten

Het beste is om je tomatenplanten in een kas of folietunnel te planten. Op die manier komt er geen regenwater op de plant en blijft de plant droog. Zorg dat je de kas wel altijd lucht, of het nu dag, nacht, koud of warm weer is. Anders heb je alsnog een heel vochtige lucht. Heb je geen kas of folietunnel, dan kun je tomaten kweken in potten. Maar is er een slechte zomer, dan zal het heel veel tijd kosten voordat je rijpe tomaten hebt.

Het maakt niet uit of je zelf tomatenplanten zaait, of dat je ze koopt. Omdat je al vroeg moet beginnen met zaaien (februari), beschrijven we nu het proces vanaf dat het een wat groter plantje is, dat je in je kas of folietunnel gaat planten.

moneymaker tomatenplanten

Gat vol mest

Je zet je planten niet eenvoudigweg in de grond. Eerst maak je een smal gat in de grond van 30 tot 40 centimeter diep. Dit gat vul je met oude mest – tot bijna bovenin. Daaroverheen gaat een klein laagje potgrond (5 centimeter), zodat je de kluit van de plant niet direct op de mest zet. Op deze manier heeft de plant heel veel voeding. In de loop van de zomer moet je de plant waarschijnlijk nog wel wat extra voeding geven. Ik zou speciale, biologische, tomatenmest adviseren, omdat dit precies gedoseerd is voor tomaten. Het geeft de voedingsstoffen langzaam af, wat beter is voor de plant; op die manier krijg je geen groeispurt.

tomatenplanten ananastomaten
Gekweekte ananastomaten voordat we ze uitplanten in de kas

Tomaten in potten

Heb je geen kas of folietunnel, dan kun je alsnog wel tomaten kweken: in een pot. Zorg ervoor dat die onder een afdakje staat, waar geen regen op de plant komt. Vul een pot met een diameter van 30 à 40 centimeter met potgrond en wat extra mest.

>> We schreven een e-book over tomaten! Je koopt hem in onze webshop voor maar 4,99 <<

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*