onderhoudsarme tuin vinca

Hoe ziet een écht onderhoudsarme tuin eruit?

Iedereen heeft groene vingers, zeggen wij altijd. Heb je écht geen tijd of zin om veel in je tuin te werken, dan kun je het best voor een onderhoudsarme tuin kiezen. Maar zo’n tuin ziet er misschien anders uit dan je denkt.

Want als je denkt dat een tuin met alleen tegels het makkelijkste is, dan moeten we je helaas teleurstellen. Daar kleven nogal wat nadelen aan. Natuurlijk kun je wel een deel betegelen voor een fijn terras, maar zorg ook voor beplanting in je tuin!

Bodembedekkers

Als je borders met bodembedekkers aanlegt, zul je na een paar jaar geen last meer hebben van onkruid (en dat hoef je dan ook niet te wieden!). De zwarte grond is bedekt door planten. Kies je ook nog eens voor wintergroene bodembedekkers, dan heeft het onkruid in het voorjaar geen kans. Het onkruid schiet er niet zo snel tussendoor, omdat er nog blad aanzit. Wel kost het ongeveer twee jaar totdat de bodembedekker goed vol is gegroeid. Voorbeelden: Euonymus ‘darts cardinal’, Pachysandra ‘terminalis’ en maagdenpalm (Vinca minor – je ziet hem op de voorgrond van de eerste foto).

euonymus-coloratus-darts-cardinal

Zet je vaste planten lekker dicht op elkaar

Onkruid heeft geen kans als planten lekker dicht op elkaar staan, net zoals bij de bodembedekker. Houd dus niet te veel ruimte over tussen je planten. Het eerste jaar zul je wel goed moeten wieden, maar dat geeft je de jaren erna een nagenoeg onderhoudsarme tuin.

Geschikte planten

Maar welke planten zijn dan geschikt voor een onderhoudsarme tuin? Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Luzula sylvatica: een wintergroen siergras met breed blad. Dit is een sterke plant die het ook goed doet in de schaduw.
  • Heuchera (purperklokje): heeft verschillende bladkleuren, van donker tot heel licht.
  • Asarum (mansoor): een lage bodembedekker van ongeveer 10 centimeter hoog. Het heeft mooi rond en glanzend blad. Mansoor groeit prima in de schaduw, maar kan ook in de zon.

2 Comments

  1. Heel boeiend artikel! We hebben net gebouwd en zijn nu op zoek naar hoe we onze tuin het best kunnen invullen… We willen graag een onderhoudsvriendelijke tuin die goed past bij een moderne bouwstijl. Dit artikel biedt alvast inspiratie!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*