Bij een nieuwe vijver is het belangrijk dat je zo snel mogelijk na het vullen met water de zuurstofplanten toevoegt. Maar hoeveel planten heeft een vijver nodig?
4 tot 5 planten
De hoeveelheid planten is afhankelijk van de grootte van de vijver. Je kunt zo’n 4 tot 5 planten per kubieke meter vijverwater aanhouden.
Planten in mandjes
De meeste zuurstofplanten moet je in vijveraarde planten, in speciale mandjes. Deze mandjes laat je vervolgens zakken in het water. Voorbeelden van zulke planten zijn glanzend fonteinkruid en gedoornd hoornblad. Zuurstofplanten die je los in de vijver kunt laten groeien (zonder dat je ze in mandjes hoeft te planten) zijn bijvoorbeeld blaasjeskruid, hoornblad, krabbescheer en kikkerbeet.
Voordat je de plant in een mand zet, is het verstandig om een doek in de mand te leggen, om uitspoeling van de aarde te voorkomen. Daarna vul je de mand met vijveraarde, waarin je de plant zet. Het doek vouw je dicht om de plant heen, en dek je af met fijn grind of substraat (dat is een soort steen die goed is voor de vijverbiotoop). Hierdoor blijft de grond en het doek op hun plek.
De voordelen van zuurstofplanten
Zuurstofplanten brengen uiteraard zuurstof in het water – dat zie je aan de luchtbelletjes die omhoog komen in het water. Daarnaast halen ze ook voedingsstoffen uit het water. Dat is belangrijk, want als dit niet gebeurt, krijg je overmatige algengroei. Het zorgt dus voor biologisch evenwicht, dat ook belangrijk is voor alle waterdieren (zoals vissen, salamanders torren, bacteriën), die als taak hebben om afvalstoffen van bijvoorbeeld plantendelen om te zetten naar voedsel voor de plant. Je leest het al: het is een kringloop.
Ze houden je vijver helder
Belangrijke nuance: zuurstofplanten kunnen je vijver niet helder maken, maar wel helder houden. Daarbij heb je ze in eerste instantie niet voor de sier, maar voor hun functie. Al ziet het er natuurlijk ook mooi uit!
Dag Albertjan,
Een vraag over onze bramen. De struik hangt barstensvol bramen. Nu ze rijp worden kleuren het grootste gedeelte lichtbruin en worden niet meer donker en zijn niet te eten.
We hebben we struik wel water gegeven.
Vorig jaar hadden we het zelfde probleem.
Weet jij het probleem en de oplossing?
Alvast bedankt.
Groet Gre ter Wijlen ,Ane.
Hoi Gre,
Als de struik goed gesnoeid is, dan zitten er minder takken aan en blijft er meer voeding over voor de rest. Verder kunnen deze struiken best wel veel voeding gebruiken. Dit doe ik meestal in het vroege voorjaar. Een zonnige standplaats is ook aan te bevelen.
Nog een aanbeveling: als je struik barstensvol hangt, probeer dan een deel van de vruchten uit te dunnen voor ze rijp zijn. Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips! Groetjes Linda en Albert Jan.