Hoeveel zuurstofplanten heb je nodig per kubieke meter vijverwater?

Hoeveel zuurstofplanten heb je nodig per kubieke meter vijverwater?

Bij een nieuwe vijver is het belangrijk dat je zo snel mogelijk na het vullen met water de zuurstofplanten toevoegt. Maar hoeveel planten heeft een vijver nodig?

4 tot 5 planten

De hoeveelheid planten is afhankelijk van de grootte van de vijver. Je kunt zo’n 4 tot 5 planten per kubieke meter vijverwater aanhouden.

Planten in mandjes

De meeste zuurstofplanten moet je in vijveraarde planten, in speciale mandjes. Deze mandjes laat je vervolgens zakken in het water. Voorbeelden van zulke planten zijn glanzend fonteinkruid en gedoornd hoornblad. Zuurstofplanten die je los in de vijver kunt laten groeien (zonder dat je ze in mandjes hoeft te planten) zijn bijvoorbeeld blaasjeskruid, hoornblad, krabbescheer en kikkerbeet.

vijver vol met waterplanten

Voordat je de plant in een mand zet, is het verstandig om een doek in de mand te leggen, om uitspoeling van de aarde te voorkomen. Daarna vul je de mand met vijveraarde, waarin je de plant zet. Het doek vouw je dicht om de plant heen, en dek je af met fijn grind of substraat (dat is een soort steen die goed is voor de vijverbiotoop). Hierdoor blijft de grond en het doek op hun plek.

De voordelen van zuurstofplanten

Zuurstofplanten brengen uiteraard zuurstof in het water – dat zie je aan de luchtbelletjes die omhoog komen in het water. Daarnaast halen ze ook voedingsstoffen uit het water. Dat is belangrijk, want als dit niet gebeurt, krijg je overmatige algengroei. Het zorgt dus voor biologisch evenwicht, dat ook belangrijk is voor alle waterdieren (zoals vissen, salamanders torren, bacteriën), die als taak hebben om afvalstoffen van bijvoorbeeld plantendelen om te zetten naar voedsel voor de plant. Je leest het al: het is een kringloop.

Ze houden je vijver helder

Belangrijke nuance: zuurstofplanten kunnen je vijver niet helder maken, maar wel helder houden. Daarbij heb je ze in eerste instantie niet voor de sier, maar voor hun functie. Al ziet het er natuurlijk ook mooi uit!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*