hosta

Hosta verzorgen & onderhouden

In de winter zie je de hosta niet, maar na het voorjaar kan hij gigantisch zijn. Het prachtige blad maakt de vaste plant een echte eyecatcher in je tuin.

Het moment dat de scherpe punten van de hosta in het voorjaar (maart) boven de grond komen, levert iets moois op. Dat is namelijk het begin van de enorme groeikracht van de hosta, al zie je dat nog niet aan de puntjes af. Alle kracht zit dan nog onder de grond.

In de herfst sterven hosta’s bovengronds af. Maar vergis je niet: onder de grond zitten enorme kluwen wortels die heel sterk zijn. Je kunt er bijvoorbeeld heel moeilijk doorheen komen met een schop. Hosta kan ook prima tegen vorst.

Zo eind februari, vlak voordat de plant bovenkomt, kun je een beetje organische meststof geven. Dit is niet echt noodzakelijk, maar het blad wordt dan iets groter en grover.

Hosta & slakken

Hosta is helaas wel een beetje kwetsbaar als de blaadjes net boven de grond uitkomen: het jonge blad is een lekkernij voor slakken. Gelukkig hebben wij weinig last van slakken, omdat we tuinieren op zandgrond. In vochtige tuinen, op veen of klei, worden hosta’s snel weggevreten. We schreven trouwens al eens een artikel met tips om slakken uit je tuin te weren.

hosta

Los van de slakken is de hosta een probleemloze plant. Hij kan jaren op dezelfde plek staan zonder lelijk te worden. De meeste hosta’s houden wel van wat schaduw.

Wordt het hart van de plant kaal, dan wordt het tijd de plant te scheuren. Gebruik een superscherpe schop om de plant in stukken te steken. De wortels zijn zoals gezegd erg sterk en hard. Het lelijke hart van de plant doe je weg, de rest van de hostadelen plant je uit in nieuwe bemeste grond. Zo kan de plant er weer jaren tegenaan.

Bloemen

Sommige hosta’s krijgen mooie bloemen, maar de echte sierwaarde zit in het blad. De bloemen zijn wat ons een beetje overbodig, we genieten al enorm van het blad. Er zijn enorm veel verschillende soorten hosta’s, met verschillende kleuren (geel, blauw, meerkleurig) en tekeningen op het blad.

hosta tweekleurig donkergroen

Onderhoudsarme tuin

Hosta is een geschikte plant voor een onderhoudsarme tuin. In de zomer bedekt hij grote delen van je tuin, waar onkruid geen kans krijgt. Alleen in de winter is het helaas wel kaal.

Houd wel een flink stuk vrij voor je hosta, en plant hem wat verder van je gazon af dan je geneigd bent. De plant groeit enorm en gaat dan altijd over de randen van je gazon en de bestrating heen. Dit maakt het ook een geschikte plant om de harde lijnen in je tuin wat af te zwakken.

Wat vind jij van de hosta?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*