japanse esdoorn groen

Japanse esdoorn: hoe voorkom je dode takken?

Wat als je Japanse esdoorn (Acer palmatum) dode takken heeft?

Laatst kregen we een vraag over een Japanse esdoorn. De boom kreeg steeds meer dode takken vorig jaar, en in het voorjaar is het niet veel beter geworden. Wat kan daar de oorzaak van zijn? En is er nog wat aan te doen?

Nachtvorst

Door late nachtvorst is het goed mogelijk dat blad (dat net uitkomt) beschadigd raakt en afsterft. Dit zal wel weer herstellen. Normaal gesproken is vorst overigens helemaal geen probleem, in de winter als het blad van de boom is.

Droogte

Het afsterven van hele takken (of delen ervan) komt vaker voor bij droogte. Met name langere droge periodes met droog en warm weer, in combinatie met schrale wind. Dan is het belangrijk dat je water geeft.

japanse esdoorn rood

De grond

De grond waar de boom in staat speelt ook een rol Meng bij de aanplant voor wat potgrond of iets zure grond door het plantgat. Deze grond houdt vocht beter vast. Daarnaast is het goed om regelmatig humusrijke grond rond de boom te strooien. Ook bij bomen die al langere tijd op dezelfde plaats staan.

De standplaats

Bij felle zon kan het blad van de Japanse esdoorn verbranden. De beste standplaats voor de boom is dus in de schaduw of halfschaduw.

Dode takjes verwijderen

Vlak voor het uitlopen van de boom kun je de witte takjes weghalen. Hier zit geen leven meer in, en dus ook geen kleur meer. Meestal ga ik er met m’n hand doorheen. De dode, dunne takjes breken dan vanzelf af.

Behalve het dode hout mag je de boom in het voorjaar niet snoeien. De sapstroom is dan net op gang gekomen, en de wonden kunnen gaan bloeden. Snoeien is niet noodzakelijk (behalve uitdunnen), maar het kan wel. Dat kun je dan het beste in juni doen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*